Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μέτρα ζητά η Μέση Τάση προ νέων αυξήσεων ως 150% - Διαφωνία ΡΑΕ με Προμηθευτές για την κατηγοριοποίηση τιμολογίων

Μέτρα ζητά η Μέση Τάση προ νέων αυξήσεων ως 150% - Διαφωνία ΡΑΕ με Προμηθευτές για την κατηγοριοποίηση τιμολογίων
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει η ΕΒΙΚΕΝ με δεδομένο ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αυξανόμενη επιβάρυνση της Μέσης Τάσης

Την ώρα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη για το σύνολο των καταναλωτών, η κυβέρνηση αναζητεί κονδύλια για να καλύψει μέρος των αυξήσεων στους οικιακούς και τις μικρές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις της Μέση Τάση είναι αντιμέτωπες με υπερδιπλασιασμό του κόστους, η ΡΑΕ διαφωνεί με τους προμηθευτές για την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων.
Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τα λεγόμενα του προέδρου της Αρχής Θανάση Δαγούμα, σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες η ΕΚΠΟΙΖΩ, υπό την αιγίδα της ΡΑΕ κατά τη διάρκεια της οποίας η πρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης Παναγιώτα Καλαποθαράκου μίλησε για καταγγελίες καταναλωτών για αυξήσεις από 30% έως και 170%.
Σε ότι αφορά τις διαφωνίες μεταξύ της Αρχής και των προμηθευτών είναι σαφές ότι υπάρχουν και από το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες η ΡΑΕ έδωσε παράταση στη διαβούλευση για την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων εως την 1η Νοεμβρίου.

Η αλλαγή ρήτρας φέρνει νέες αυξήσεις

Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, εντείνονται οι αντιδράσεις των καταναλωτών της Μέσης Τάσης, αφού ο ένας μετά τον άλλο βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ προχώρησε πρόσφατα σε αναθεώρηση των παλαιών τιμολογίων της στη Μέση Τάση καταργώντας τη ρήτρα CO2 και υιοθετώντας ρήτρα αναπροσαρμογής, αντίστοιχη με αυτή που το καλοκαίρι την υποχρέωσε η ΡΑΕ να καθιερώσει στη Χαμηλή Τάση. Έτσι πλέον τα τιμολόγια της και ΔΕΗ για το σύνολο των καταναλωτών είναι συνδεδεμένα με τη χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος η οποία έχει εξακοντιστεί σε επίπεδα κοντά στα 220 ευρώ/MWh. Οι αυξήσεις αυτές στη Μέση Τάση που πλέον μοιάζει με καζάνι που βράζει, θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι νέες τιμές θα είναι δυο με δυόμιση φορές, δηλαδή 100 με 150% υψηλότερες από τις τρέχουσες.

Ενδεικτικό της αγωνίας του επιχειρηματικού κόσμου για τις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι η χθεσινή γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες με μόνο θέμα τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος. Με δεδομένο δε ότι η Μέση Τάση δεν έχει συμπεριληφθεί σε κανένα μέτρο από την κυβέρνηση και ότι οι εκκλήσεις των επιχειρήσεων προς τη ΡΑΕ να παρέμβει, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα η ΕΒΙΚΕΝ αποφάσισε να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στην ελληνική αγορά που πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς παραμένει στην ουσία υποχρεωτική αφού το σύνολο της ενέργειας περνάει μέσα από αυτή, αντίθετα με ότι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές αγορές όπου μόνο το 15% περνάει μέσα από την χονδρεμπορική αγορά.

Η κατηγοριοποίηση της ΡΑΕ

Πάντως η ΡΑΕ όπως και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ που θα συμμετάσχει σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για την κρίση, δια του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, δεν έχουν αγγίξει επί του παρόντος το πρόβλημα της Μέσης Τάσης.
Η ΡΑΕ αντιθέτως ασχολείται με την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων στη Χαμηλή με βάση το ρίσκο, ως εξής:

  • Σε τιμολόγια «μηδενικού κινδύνου», που είναι τα σταθερά τιμολόγια.
  • Σε τιμολόγια «οριοθετημένου κινδύνου», που θα είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης, και
  • Σε τιμολόγια «υψηλού κινδύνου», που θα είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης.


Οι δύο κατηγορίες κυμαινόμενων τιμολογίων προβλέπουν την αναπροσαρμογή τους ανάλογα με τις διακυμάνσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΡΑΕ Θανάση Δαγούμα η Αρχή θα προχωρήσει τον Νοέμβριο στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ρεύματος με εφαρμογή από 1/1/22.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης