Ενέργεια

Σανίδα σωτηρίας για την Κίνα ο άνθρακας - Οι εναλλακτικές λύσεις μετά την «πλάτη» της Αυστραλίας

Σανίδα σωτηρίας για την Κίνα ο άνθρακας - Οι εναλλακτικές λύσεις μετά την «πλάτη» της Αυστραλίας
Το 2019 το 38% των κινεζικών εισαγωγών θερμικού άνθρακα προέρχονταν από την Αυστραλία

Η Κίνα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας των τελευταίων ετών λόγω έλλειψης άνθρακα. Ενώ η Αυστραλία έχει τον άνθρακα που χρειάζεται το Πεκίνο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι απίθανο να αντιστρέψει μια ανεπίσημη απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία σύντομα, είπαν αναλυτές στο CNBC.

«Οι αναφορές ότι επετράπη ο εκτελωνισμός σε μικρές ποσότητες αυστραλιανού άνθρακα στην Κίνα αύξησαν τις εικασίες ότι οι κινεζικές αρχές θα προσπαθήσουν να χαλαρώσουν την απαγόρευση εισαγωγής αυστραλιανού άνθρακα», δήλωσε στο CNBC ο Vivek Dhar, αναλυτής ορυχείων και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι κινεζικές αρχές θα χαλαρώσουν την απαγόρευση της Κίνας στον αυστραλιανό άνθρακα αυτόν τον χειμώνα», είπε.

H κόντρα

Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους, η Κίνα σταμάτησε να αγοράζει αυστραλιανό άνθρακα. Αυτό συνέβη καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εκτινάχθηκαν στα ύψη, αφού η Καμπέρα υποστήριξε μια έκκληση για διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

Πριν από αυτό, η Αυστραλία ήταν σημαντικός προμηθευτής άνθρακα στην Κίνα. Μάλιστα, το 2019 το 38% των κινεζικών εισαγωγών θερμικού άνθρακα προέρχονταν από την Αυστραλία.

Ενεργειακή κρίση στην Κίνα

Η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα μέσα Αυγούστου, τουλάχιστον 20 επαρχίες σε όλη τη χώρα έχουν αναφέρει διακοπές ρεύματος διαφορετικής έκτασης.

Αυτό οφειλόταν σε αρκετούς παράγοντες, όπως η έλλειψη αποθεμάτων άνθρακα, οι αυστηρότερες κυβερνητικές εντολές για μείωση των εκπομπών και η υψηλότερη ζήτηση στη μεταποίηση καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας. Αξιωματούχοι φέρεται να προέτρεψαν τις κορυφαίες κρατικές εταιρείες ενέργειας να εξασφαλίσουν πάση θυσία προμήθειες για τον επερχόμενο χειμώνα.

Οι εναλλακτικοί δρόμοι του Πεκίνου

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι το Πεκίνο δεν θα άρει πιθανότατα τους περιορισμούς στις εισαγωγές στην Αυστραλία σύντομα. Αντίθετα, προβλέπουν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη δική της παραγωγή άνθρακα, να αξιοποιήσει άλλους διεθνείς προμηθευτές και να πιέσει τις βιομηχανίες της να περιορίσουν την παραγωγή και τις εκπομπές ρύπων.

«Η Κίνα είναι πιθανό να πιέσει τους Ινδονήσιους προμηθευτές για περισσότερο άνθρακα, αλλά είναι σχεδόν στο μέγιστο της χωρητικότητας», δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα ο Abhinav Gupta, αναλυτής έρευνας ξηρού φορτίου στην ναυπηγική εταιρεία Braemar ACM. «Η Κίνα προσπαθεί επίσης να αποκτήσει περισσότερο μογγολικό και ρωσικό άνθρακα για να καλύψει τη ζήτησή της. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ανταγωνιστική πίεση για τον ρωσικό άνθρακα από τους ευρωπαίους αγοραστές. Είδαμε επίσης την Κίνα να αγοράζει περισσότερο άνθρακα από προμηθευτές στον Ατλαντικό, όπως οι ΗΠΑ και η Κολομβία», είπε ο Gupta μέσω email.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης