Ενέργεια

Reuters: Η Ισπανία ζητά δημοπρασίες φυσικού αερίου στην ΕΕ για ευελιξία στην τιμή της ενέργειας

Reuters: Η Ισπανία ζητά δημοπρασίες φυσικού αερίου στην ΕΕ για ευελιξία στην τιμή της ενέργειας

Πρότεινε τη δόμηση ενός κοινού χαρτοφυλακίου συμβάσεων μέσω των διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου των κρατών μελών

Η Ισπανία πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα σύστημα για την από κοινού διασφάλιση του φυσικού αερίου με δημοπρασίες συμβάσεων που δίνουν στις χώρες τη δυνατότητα να αγοράσουν το καύσιμο όταν οι τιμές αυξάνονται απότομα ή απειλείται η προσφορά, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Η παγκόσμια ανάκαμψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας φέτος συνέπεσε με τον περιορισμένο εφοδιασμό φυσικού αερίου, εκτοξεύοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε ρεκόρ και εντείνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις για την προστασία της βιομηχανίας και των καταναλωτών.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή απάντηση για την αύξηση των τιμών της ενέργειας σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της κυβέρνησης την Τρίτη, με ορισμένες να επιδιώκουν μια ρυθμιστική αναθεώρηση και άλλες να αντιτίθενται.
Η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας για την ενέργεια είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μαδρίτη είχε παρουσιάσει πιο λεπτομερείς προτάσεις σε έγγραφο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα», είπε η Sara Aagesen, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για αλλαγή του τρόπου καθορισμού των τιμών ενέργειας και επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη πρόταση για αγορά φυσικού αέριου από κοινού θα μπορούσε να δομηθεί γύρω από συμβόλαια επιλογής.«Η πρότασή μας σήμερα είναι συμβόλαια αγοράς, επιλογές αγοράς που θα μπορούσαν να γίνουν με συγκεντρωτικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε.

Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το Reuters, πρότεινε τη δόμηση ενός κοινού χαρτοφυλακίου αυτών των συμβάσεων μέσω των διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου των κρατών μελών για χρήση «όταν απειλείται η ενεργειακή ασφάλεια, με τη μορφή μη προσιτών τιμών φυσικού αερίου ή διακοπής της παροχής αερίου».
Η ΕΕ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοπρασίες για να κατανείμει αυτές τις συμβάσεις σε παραγωγούς φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες, παρέχοντας ένα «απορροφητικό απόθεμα αερίου» καθώς διαθέτουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε.

Επανασχεδιασμός μηχανισμού

Η Ισπανία προέτρεψε επίσης την ΕΕ να επανασχεδιάσει τον μηχανισμό χονδρικής τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει την υποστήριξη της Γαλλίας, αλλά εννέα άλλες χώρες αντιτίθενται.

Το έγγραφο πρότεινε να δοθεί στα κράτη μέλη περισσότερος έλεγχος στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα μεμονωμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας τους, όταν απαιτούν οι περιστάσεις.

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη διαμόρφωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στις ειδικές τους καταστάσεις (μείγμα, πόροι, επίπεδο διασυνδέσεων)», ανέφερε.

Η Ισπανία ολοκλήρωσε επίσης προτάσεις για τον περιορισμό του ρόλου των κερδοσκόπων στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, μεταξύ άλλων με τη λήψη δεδομένων από παρόμοια συστήματα στην Ελβετία και την Καλιφόρνια που περιορίζουν τον αριθμό των υπερβολικών εκπομπών που μπορούν να αγοραστούν.

Επιπλέον, θέλει να αποκλείσει τους κερδοσκόπους από την αγορά, να περιορίσει τη διάρκεια ισχύος των αδειών και να εισαγάγει στόχους τιμών που θα έδιναν στην ΕΕ το μεγαλύτερο περιθώριο να ανταποκριθεί στις γρήγορες μεταβολές των τιμών του CO2.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης