EDPR: Σχέδια για 500 MW Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα έως το 2025 - Η τύχη της Αερορράχης κομβική εξέλιξη

EDPR: Σχέδια για 500 MW Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα έως το 2025 - Η τύχη της Αερορράχης κομβική εξέλιξη
Τον Νοέμβριο τίθεται σε λειτουργία το πρώτο της αιολικό στη χώρα μας - Τεχνογνωσία στα Υπεράκτια Αιολικά

Την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ έως 500 MW σχεδιάζει η EDP Renewables στην Ελλάδα. Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, με παρουσία σε 17 χώρες, εισήλθε μόλις το 2018 στην ελληνική αγορά αλλά έκτοτε διαγράφει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης. Μέσα από σημαντικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Ελλάκτωρ, η Τέρνα και η ΔΕΗΑΝ, η εταιρεία εκτιμά πως θα έχει διπλασιάσει τις δραστηριότητές της έως το 2025.

Το πρώτο έργο της επί ελληνικού εδάφους είναι το αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 45 MW στην περιοχή Λιβάδι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο μήνα. Θα ακολουθήσει μια σειρά από άλλα έργα, τα οποία θα παγιώσουν την παρουσία της EDPR στην ελληνική αγορά. Ζητούμενο αποτελεί εάν ένα από αυτά θα είναι το αιολικό πάρκο στην Αερορράχη, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και περιβαλλοντικών οργανώσεων, δεν αποκλείεται να υποχωρήσει.

Πάντως, μέσω συνεργασιών με σημαντικούς παίκτες της αγοράς, προχωρά στην ανάπτυξη σημαντικού αριθμού έργων ΑΠΕ όπως με την Ελλάκτωρ για δύο αιολικά πάρκα μέγιστης ισχύος 436,8 MW στη Ν. Εύβοια ή με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την οποία σχεδιάζουν από κοινού ανάπτυξη έργων 400 MW. Στον τομέα των πλωτών αιολικών πάρκων έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Τέρνα Ενεργειακή, μέσω της Ocean Winds (κοινοπραξία EDPR- ENGIE), για την ανάπτυξη υπεράκτιων έργων.

Πρωτοπόρες διεθνείς επενδύσεις

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο όμιλος EDP μέσω της Ocean Winds κατασκευάζει δύο υπεράκτια έργα το Moray East και το Moray West μια κοινή επένδυση ύψους 2,65 δισ. στερλινών. Μάλιστα, το Moray East των 950 MW, με 100 ανεμογεννήτριες, αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Σκωτίας και αναμένεται να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2022. Για το Moray West των 900 MW, η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εντός του 2022. Η Ocean Winds αναμένει, επίσης, το αποτέλεσμα του ScotWind, του γύρου υπεράκτιων μισθώσεων στα ύδατα της Σκωτίας, όπου έχει υποβάλει προσφορές για δυναμικότητα έως και 9 GW, τόσο για σταθερά όσο και για πλωτά έργα. Η EDP Renewables σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά 12,86 δισ. στερλίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2030.

Η EDPR μέσω της κοινοπραξίας Windplus, που έχει συσταθεί από την Ocean Winds, τη Repsol και την Principle Power λειτουργεί επίσης και το πλωτό αιολικό πάρκο WindFloat Atlantic στην Πορτογαλία, το πρώτο ημι-βυθιζόμενο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο. Η ενέργεια που παρήχθη κατά το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του (δηλαδή το διάστημα Ιούλιος 2020 – Ιούλιος 2021) είναι αρκετή για να προμηθεύσει 60.000 κατοίκους και να αποτρέψει την εκπομπή 33.000 τόνων CO2.

Η EDPR γνωρίζει εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και έχει πλέον παρουσία σε 17 διεθνείς αγορές (Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κολομβία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Χιλή, Βιετνάμ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης