Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Του... άνθρακα στην Κίνα - Σοκάρουν τα τελωνειακά στοιχεία - Η στενή σχέση με Ρωσία

Του... άνθρακα στην Κίνα - Σοκάρουν τα τελωνειακά στοιχεία - Η στενή σχέση με Ρωσία
Οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα της Κίνας από τη Ρωσία είτε διπλασιάζονται είτε τριπλασιάζονται από τα επίπεδα του 2020 κάθε μήνα από τον Μάιο

Καθώς η Κίνα προσπαθεί να λύσει το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας, η χώρα αυξάνει επίσης τις εισαγωγές άνθρακα — φέρνοντας τρεις φορές περισσότερο άνθρακα από τη Ρωσία σε σύγκριση με πέρυσι, δείχνουν τα κινεζικά τελωνεία, αναμεταδίδει το CNBC.

Οι αναφορές για διακοπές ρεύματος σε εργοστάσια σε όλη την Κίνα εντάθηκαν τον Σεπτέμβριο καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις αγωνίστηκαν να εξισορροπήσουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Τα αρχικά εμπορικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 76% από πέρυσι τον Σεπτέμβριο σε 32,9 εκατομμύρια τόνους.

Νέα τελωνειακά στοιχεία που κυκλοφόρησαν αργά την Τρίτη (26/10) έδειξαν ότι μεγάλο μέρος του άνθρακα προερχόταν από τη Ρωσία και την Ινδονησία – όχι από την Αυστραλία. Το 2019, η χώρα αντιπροσώπευε περίπου το 38% των εισαγωγών της Κίνας σε θερμικό άνθρακα, το κύριο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Tι έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία

Η Κίνα εισήγαγε περίπου 3,7 εκατομμύρια τόνους θερμικού άνθρακα από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση μέσω του Wind Information. Αυτό είναι 28% υψηλότερο από τον Αύγουστο και πάνω από 230% (το υψηλότερο) σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα της Κίνας από τη Ρωσία είτε διπλασιάζονται είτε τριπλασιάζονται από τα επίπεδα του 2020 κάθε μήνα από τον Μάιο. Τα μηνιαία στοιχεία φέτος παραμένουν επίσης πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2019.


8888_6.jpg


Η κόντρα με την Αυστραλία

Η Αυστραλία ήταν κάποτε η μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενου άνθρακα της Κίνας. Ωστόσο, οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκαν αφού η Αυστραλία υποστήριξε μια έρευνα για το πώς το Πεκίνο χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού. Η Κίνα εισήγαγε 3 εκατομμύρια τόνους θερμικού άνθρακα από την Ινδονησία τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 19% σε σχέση με τον Αύγουστο και αύξηση 89% από τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης