Ενέργεια

IHS Markit: Η στάση των Αμερικανών στην ηλεκτροκίνηση – Ποια εταιρεία θα ξεπεράσει την Tesla το 2025

IHS Markit: Η στάση των Αμερικανών στην ηλεκτροκίνηση – Ποια εταιρεία θα ξεπεράσει την Tesla το 2025
Η IHS Markit αναμένει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν περίπου το 40% της βιομηχανίας των ΗΠΑ μέχρι το 2030

«Οι Αμερικανοί δεν αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα, αγοράζουν Teslas». Αυτή ήταν μια σχετικά αληθινή δήλωση για τους καταναλωτές των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, με την Tesla να αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των ηλεκτρικών οχημάτων που πωλήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του 79% το 2020, σύμφωνα με την IHS Markit.

Αυτό σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, αρχίζει να αλλάζει καθώς οι λεγόμενες παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις επενδύουν δισεκατομμύρια σε μια σειρά από νέα ηλεκτρικά οχήματα για να ανταγωνιστούν την Tesla.

H εισροή ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να καταβροχθίσει το μερίδιο αγοράς της Tesla τα επόμενα χρόνια. Τα νέα ηλεκτρικά οχήματα σχεδιάζονται καθώς μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η General Motors και η Volkswagen, θα μεταβούν στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν αποκλειστικά την επόμενη δεκαετία περίπου.

Η πρόβλεψη για την Tesla

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Tesla εξακολουθεί να κυριαρχεί στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, επειδή είναι οι μόνες που έχουν πραγματικά βιώσιμα προϊόντα σε πλήρη εξέλιξη», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της IHS Markit, Michael Fiske. «Σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί το πλειοψηφικό μερίδιο αγοράς, ανεξάρτητα από τον κλάδο. Καθώς αρχίζουμε να προχωράμε προς έναν μεγαλύτερο και πραγματικά σημαντικό αριθμό κατασκευαστών που θα παίζουν στο χώρο, η Tesla πρέπει να χάσει μερίδιο».

Το μερίδιο αγοράς της Tesla στα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα φέτος αναμένεται ήδη να μειωθεί στο 56% το 2021, καθώς έχουν παρουσιαστεί νέα οχήματα όπως το Ford Mustang Mach-E και το Volkswagen ID.4, ανέφερε η IHS Markit. Η εταιρεία έρευνας και προβλέψεων αναμένει ότι το μερίδιο αγοράς της Tesla στις ΗΠΑ στα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα θα είναι 20% το 2025, όταν η LMC Automotive αναμένει ότι η General Motors θα ξεπεράσει την Tesla ως ο μεγαλύτερος πωλητής EV της χώρας.

2021 έναντι 2030

Η σημερινή κυριαρχία της Tesla βρίσκεται σε μια σχετικά ασήμαντη αγορά. Παρά την προσοχή και τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τα ηλεκτρικά οχήματα, οι πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων — που περιλαμβάνουν ηλεκτρικούς κινητήρες καθώς και κινητήρα εσωτερικής καύσης — παραμένουν ελάχιστες.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των plug-in υβριδικών, προβλέπεται να είναι μικρότερες από το 4% των πωλήσεων στις ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κλάδου.

Από αυτά, τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα - όπως η Tesla - βρίσκονται μόνο στο 2,6% της αγοράς, ή περίπου 394.000 οχήματα, σύμφωνα με την LMC.

Η LMC αναμένει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν το 34,2% των πωλήσεων νέων οχημάτων στις ΗΠΑ έως το 2030, με τα πλήρως ηλεκτρικά στο 30,1% και τα plug-in υβριδικά στο 4,1%.

Μερικές από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, από την AutoForecast Solutions, προβλέπουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν περίπου το 23% της αγοράς έως το 2030, με το 18,6% των πωλήσεων στις ΗΠΑ να προορίζεται για αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτηγά.

Η IHS Markit αναμένει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν περίπου το 40% της βιομηχανίας των ΗΠΑ μέχρι το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης