Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Borrell (Ε.Ε) : Το φυσικό αέριο «όπλο» της Ρωσίας κατά της Μολδαβίας

Borrell (Ε.Ε) : Το φυσικό αέριο «όπλο» της Ρωσίας κατά της Μολδαβίας
Το συμβόλαιο φυσικού αερίου της Μολδαβίας με τη ρωσική Gazprom έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι δυο τους δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια νέα τιμή

 Η Μολδαβία έπεσε θύμα των προσπαθειών της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει  το φυσικό αέριο για να εκφοβίσει τον μικρότερο γείτονά της δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου της Μολδαβίας με τη ρωσική Gazprom έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι δυο τους δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια νέα τιμή, με το Κισινάου να αμφισβητεί την πρόταση της Gazprom να διπλασιάσει την τιμή που πλήρωνε η ​​Μολδαβία.

Το Κρεμλίνο την Τετάρτη αρνήθηκε ότι η ρωσική εταιρεία χρησιμοποιούσε συνομιλίες για το φυσικό αέριο με το Κισινάου για να προσπαθήσει να αποσπάσει πολιτικές παραχωρήσεις, αλλά ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell απέρριψε αυτό το επιχείρημα.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αυξήσεις των τιμών σε όλο τον κόσμο δεν είναι συνέπεια της οπλοποίησης της προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά στην περίπτωση της Μολδαβίας, ναι, είναι», είπε ο Borrell σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρωθυπουργό της Μολδαβίας Natalia Gavrilita i στις Βρυξέλλες.

Δεν έδωσε καμία λεπτομερή απόδειξη της ρωσικής πίεσης.

Αναστολή εξαγωγών

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία, η οποία συνορεύει με τη Ρουμανία και την Ουκρανία, εάν δεν πληρωθεί για προηγούμενες προμήθειες.

"Στην περίπτωση της Μολδαβίας, τα πολιτικά χαρακτηριστικά πρέπει να ληφθούν υπόψη... είναι μια απότομη αύξηση (τιμής) που σχετίζεται με πολιτικά προβλήματα, η οποία απαιτεί την υποστήριξή μας", είπε ο Borrell, αναφερόμενος σε 60 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση από την ΕΕ, για βοήθεια στην ενεργειακή της κρίση ,που συμφωνήθηκε αυτήν την εβδομάδα. «Αυτό θα πάει στους πιο ευάλωτους Μολδαβούς», συμπλήρωσε.

Η Gavrilita είπε ότι οι Μολδαβοί αξιωματούχοι συνέχισαν τις συνομιλίες με την Gazprom στην Αγία Πετρούπολη και ότι ελπίζει σε ένα "οικονομικό" μακροπρόθεσμο συμβόλαιο.

Η Μολδαβία, που κυβερνάται επί του παρόντος από τη φιλοδυτική κυβέρνηση της προέδρου Sandu, είναι μία από τις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής διαμάχης επιρροής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης