Επικαιρότητα

Στην Αθήνα η Merkel - Η «ατζέντα» της εθιμοτυπικής συνάντησης με τον Μητσοτάκη

Στην Αθήνα η Merkel - Η «ατζέντα» της εθιμοτυπικής συνάντησης με τον Μητσοτάκη
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες
Στην Αθήνα βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, καθώς διανύει τα τελευταία μέτρα της 16ετούς διαδρομής της στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ευρώπης.
Λίγα λεπτά πριν τις 20:00, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, το αεροπλάνο που μετέφερε τη Γερμανίδα καγκελάριο προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος».
Η γερμανική αποστολή αναχώρησε για την περιοχή του Λυκαβηττού, όπου η κυρία Merkel θα έχει δείπνο στην οικία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπηρεσιακή καγκελάριος τις τελευταίες ημέρες, η κυρία Merkel αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Αθήνα, λίγο πριν παραδώσει τα σκήπτρα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στον Olaf Scholz.
Όπως λέγεται, στην ατζέντα των συζητήσεων είναι τις εξελίξεις η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι περιφερειακές εξελίξεις κυρίως στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και, βέβαια, η αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με φόντο το Αιγαίο.
Ενόψει της άφιξης της κυρίας Merkel στην Αθήνα, ο κ. Seibert τόνισε πως «πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους».
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως «είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.
Ωστόσο, μάλλον πρόκειται για εθιμοτυπική συνάντηση και έπεται των επαφών που είχε η καγκελάριος με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της (16 με 17 Οκτωβρίου) στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς εμπορικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης