Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα ήθη για τους Big Oil - Η «στάση» τους στην ενεργειακή κρίση

Νέα ήθη για τους Big Oil - Η «στάση» τους στην ενεργειακή κρίση
Oι «πιέσεις» των ESG και των μετόχων για κέρδη

Οι μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου παράγουν τα περισσότερα μετρητά εδώ και χρόνια, αλλά, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν πρόκειται να τα διαθέσουν σε φρέσκα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για την καταπολέμηση των ελλείψεων στην Ευρώπη και την Κίνα αυτόν τον χειμώνα.

Την περασμένη μάλιστα βδομάδα, η Exxon Mobil, η Royal Dutch Shell και η Chevron επιβεβαίωσαν ότι, ως επί το πλείστον, θα ξοδέψουν τα απροσδόκητα κέρδη τους σε εξαγορές μετοχών και μερίσματα. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αυξηθούν το επόμενο έτος, αλλά οι αυξήσεις προέρχονται από την εξαιρετικά χαμηλή βάση του 2021 και εντός των πλαισίων που καθορίστηκαν πριν από την πρόσφατη άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων.

Το σκεπτικό της αλλαγής

Τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, οι Big Oil θα χρησιμοποιήσουν με διαφορετικό τρόπο την κερδοφορία τους. Είναι ικανοποιημένοι με τη διάθεση των χρημάτων αυτών στους μετόχους, οι οποίοι φαίνονται κουρασμένοι και απογοητευμένοι από τις κακές αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας και ανησυχούν για τον σημαντικό κλιματικό κίνδυνο των εταιρειών.

«Δεν είναι πολύς καιρός πριν από την κατάρρευση των τιμών, οπότε δεν είναι περίεργο που ντρέπονται λίγο για το capex», δήλωσε ο Stewart Glickman, αναλυτής της CFRA Research με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Είναι σχεδόν σαν να έχουν κολλήσει ανάμεσα σε δύο ακραίους πληθυσμούς – το πλήθος του ESG και τους διψασμένους για ταμειακές ροές μετόχους».

Οι παραγωγοί μπορούν να ικανοποιήσουν και τις δύο ομάδες απλώς χωρίς να αυξήσουν τις δαπάνες για ορυκτά καύσιμα. Αλλά αυτό είναι κακό σημάδι για τους καταναλωτές που φωνάζουν για περισσότερη προσφορά. Η Ευρώπη και η Ασία ανταγωνίζονται επί του παρόντος για το φυσικό αέριο, οδηγώντας τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι ΗΠΑ και η Ινδία ζήτησαν από τον ΟΠΕΚ + να παράγει περισσότερο πετρέλαιο. Η Κίνα κάλεσε τις κρατικές εταιρείες να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό με κάθε κόστος.

Το pivot στις χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή Pierre Breber, η Chevron δημιούργησε τις περισσότερες ελεύθερες ταμειακές ροές στην 142χρονη ιστορία του κατά το τρίτο τρίμηνο, αλλά σκοπεύει να διατηρήσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 20% κάτω από τα προ του Covid επίπεδα το επόμενο έτος αυξάνοντας παράλληλα τις εξαγορές μετοχών.

«Με την πάροδο του χρόνου η συντριπτική πλειονότητα των υπερκερδών θα επιστρέψει στους μετόχους με τη μορφή υψηλότερων μερισμάτων και επαναγοράς», είπε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. Ακόμη και η Exxon που ήταν υπέρμαχος των ορυκτών καυσίμων, είναι τώρα πιο επιφυλακτική με τα cash flow της. Ο ενεργειακός γίγαντας με έδρα το Τέξας ανακοίνωσε μια αιφνιδιαστική επαναγορά μετοχών την Παρασκευή (29/10) και κλείδωσε τις μακροπρόθεσμες ετήσιες δαπάνες στο χαμηλό εύρος των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μείωση άνω του 30% σε σχέση με πριν από την πανδημία.

Επιπλέον, σχεδόν το 15% του προϋπολογισμού της Exxon θα διατεθεί για επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μια σημαντική απόκλιση από την προηγούμενη στρατηγική της.

Τέλος, η  Shell είναι ακόμη πιο απρόθυμη να δαπανήσει για την παραδοσιακή της επιχείρηση πετρελαίου. Λιγότερο από το ήμισυ των κεφαλαιουχικών της δαπανών θα διατεθεί στο πετρέλαιο, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται στο φυσικό αέριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης