Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κίνα και ενεργειακή κρίση: «Θέμα» με το ντίζελ - Συνάντηση με εκπροσώπους πρατηρίων

Κίνα και ενεργειακή κρίση: «Θέμα» με το ντίζελ - Συνάντηση με εκπροσώπους πρατηρίων
Στο επίκεντρο της συνάντησης η εισαγωγή περισσότερων καυσίμων και η αγορά πετρελαίου σε λογικές τιμές

Κινέζοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους κρατικών και ανεξάρτητων διυλιστηρίων για να διερευνήσουν τρόπους για την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, ανέφερε την περασμένη Παρασκευή (29/10) το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συνομιλιών.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), ρώτησαν τα διυλιστήρια σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα εάν θα μπορούσαν να εισάγουν περισσότερο ντίζελ, να παράγουν περισσότερα καύσιμα ή να αγοράσουν αργό πετρέλαιο σε λογικές τιμές, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Οι πηγές μάλιστα πρόσθεσαν ότι δεν έχουν ληφθεί άμεσα αποφάσεις για συγκεκριμένες πολιτικές.

Το σοβαρό πρόβλημα με το ντίζελ

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα έρχεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση με ελλείψεις άνθρακα,  διακοπές ρεύματος και πιο πρόσφατα, με ορισμένα κλειστά πρατήρια. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα γνωστοποιήθηκε ότι κινεζικά πρατήρια βενζίνης είχαν αρχίσει να περιορίζουν τις πωλήσεις ντίζελ.

Όπως αναφέρεται, το ντίζελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γεννήτριες για ηλεκτρική ενέργεια καθώς η Κίνα παλεύει με τις διακοπές ρεύματος. Το ντίζελ είναι επίσης το κύριο καύσιμο για τα βαρέα φορτηγά μεγάλων αποστάσεων και οι ελλείψεις στην Κίνα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν άλλη μια διακοπή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι συχνές διακοπές ρεύματος

Το κεφάλαιο «ντίζελ» στα πρατήρια καυσίμων κάνει την εμφάνισή του, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω ελλείψεων άνθρακα και υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην Ασία. Επίσης, οι διακοπές ρεύματος απειλούν τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τη χώρα.

Πολλά εργοστάσια στον κινεζικό εξαγωγικό κόμβο Yiwu στην επαρχία Zhejiang έχουν μειώσει την παραγωγή τους λόγω των διακοπών ρεύματος, ανέφερε η South China Morning Post. Τέλος, οι αυξανόμενες τιμές του άνθρακα και οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα επιβράδυναν την ανάπτυξη της οικονομίας της το γ’ τρίμηνο και τώρα απειλούν να επεκταθούν στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού το δ’ τρίμηνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης