Περιβάλλον

Ursula von der Leyen: «Τιμολογείστε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - Η φύση δεν μπορεί πια να πληρώσει το τίμημα»

Ursula von der Leyen: «Τιμολογείστε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - Η φύση δεν μπορεί πια να πληρώσει το τίμημα»
Σχετικά Άρθρα
"Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό πλαίσιο κανόνων, για να γίνουν πραγματικότητα οι παγκόσμιες αγορές άνθρακα. Οι χώρες πρέπει να βάλουν μια τιμή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στη σύνοδο κορυφής COP26 των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα.

Η Von der Leyen περευρέθηκε με ηγέτες από περισσότερες από 100 χώρες στη Γλασκώβη στην έναρξη της διάσκεψης COP26, η οποία θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τους κανόνες για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
"Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό πλαίσιο κανόνων, για να γίνουν πραγματικότητα οι παγκόσμιες αγορές άνθρακα. Βάλτε μια τιμή στον άνθρακα, η φύση δεν μπορεί να πληρώσει πια αυτό το τίμημα", είπε.

Οι συνομιλίες για το σχεδιασμό μιας αγοράς για την εμπορία μειώσεων των εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού εκτροχιάστηκαν την τελευταία διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα το 2019, με τις χώρες να διαφωνούν για το πώς το σύστημα θα μετρούσε στους εθνικούς τους στόχους για το κλίμα.
Η ΕΕ των 27 χωρών έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990 και η Von der Leyen προέτρεψε άλλες χώρες να δεσμευτούν σε βαθύτερες περικοπές εκπομπών αυτή τη δεκαετία.

Ισχυρές δεσμεύσεις

«Πρέπει να δώσουμε ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών έως το 2030. Το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 είναι καλό, αλλά δεν είναι αρκετό», συμπλήρωσε.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται νέες πράσινες πολιτικές, ασκώντας πιέσεις σε πολλές χώρες που έχουν θέσει μακρινούς στόχους για το κλίμα, αλλά δεν έχουν ακόμη εκπονήσει τη νομοθεσία που απαιτείται για την επίτευξή τους.

Οι προτάσεις της περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035 και την έναρξη μιας δεύτερης αγοράς άνθρακα στην ΕΕ για τον τομέα των κτιρίων και των μεταφορών.

Οι πολιτικές αυτές έχουν πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των πλουσιότερων δυτικών χωρών της ΕΕ που ευνοούν τη φιλόδοξη δράση για το κλίμα και των φτωχότερων ανατολικών κρατών που φοβούνται τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babis χρησιμοποίησε το COP26 για να επιτεθεί στις «επικίνδυνες» προτάσεις της ΕΕ για το κλίμα.

"Δεν πρόκειται για συμφωνία, αλλά για ιδεολογία», είπε, προσθέτοντας ότι θα πλήξουν τους πολίτες καθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα ακριβότερα".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης