Ενέργεια

Περί τα 2,5 δισ κυβ μέτρα LNG θα χρειασθούμε το 2022 - Ανησυχία για επανάκαμψη των τιμών φυσικού αερίου

Περί τα 2,5 δισ κυβ μέτρα LNG θα χρειασθούμε το 2022 - Ανησυχία για επανάκαμψη των τιμών φυσικού αερίου
H Χονδρεμπορική Τιμή διατηρείται ψηλά και επιβαρύνεται από την είσοδο της Κρήτης
Σχεδόν 50% έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές σε σχέση με το ρεκόρ του Οκτωβρίου όταν τα forward συμβόλαια ενός μηνός είχαν φθάσει στα 116,02 ευρώ/MWh. Μάλιστα το συμβόλαιο ΤΤF της 21ης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε χθες στο ολλανδικό hub - που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την ΕΕ- στα 70,550 ευρώ/MWh.
Ωστόσο η αμφίσημη στάση της Ρωσίας αλλά και οι προβλέψεις για δριμύ χειμώνα στην Ευρώπη κρατάνε ζωηρή την ανησυχία για ενδεχόμενη νέα εκτόξευση των τιμών. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές φυσικού́ αερίου στην Ευρώπη μπορεί να διατηρηθούν στα επίπεδα των 72 ευρώ κατά́ μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο του 2022, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ενώ άλλοι αναλυτές προβλέπουν αύξηση στα 111 ευρώ σε ορίζοντα 12 μηνών, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης αερίου που προκαλεί η πράσινη μετάβαση.

Οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς

Στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι για να μην υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού́ το 2022, θα χρειαστούν ποσότητες της τάξης των 2, 5 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου, LNG. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΔΕΣΦΑ, στις δημοπρασίες LNG για το έτος 2022 συμμετείχαν πέντε εταιρείες, οι οποίες δέσμευσαν συνολικά τριάντα τέσσερα 34 σλοτ εκφόρτωσης φορτίων υγροποιημένου αερίου, που αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα εκφόρτωσης 27 TWh.
Εν τω μεταξύ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την αποκλιμάκωση των τιμών της προηγούμενης εβδομάδας την τρέχουσα εβδομάδα έχουμε και πάλι τιμές άνω των 200 ευρώ/MWh. Συγκεκριμένα σήμερα (3/11) η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) διαμορφώθηκε στα 222, 51 ευρώ/MWh, κατά 9% πάνω από τα χθεσινά επίπεδα με το ενεργειακό μείγμα να διαμορφώνεται με συμμετοχή του λιγνίτη στο 7,1%, του φυσικού αερίου στο 46,4%, των υδροηλεκτρικών στο 2,7%, των ΑΠΕ στο 31,6%, ενώ πολύ αυξημένες είναι οι εισαγωγές με 20,1%.

Μάλιστα η σημερινή τιμή της ελληνικής αγοράς είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και για το λόγο αυτό είναι αυξημένες οι εισαγωγές, αφού ο αλγόριθμος διασύνδεσης των αγορών επιτρέπει αυτομάτως τις ροές από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά. Αξίζει να αναφερθεί ότι μικρή αλλά υπαρκτή είναι η συνεισφορά στην άνοδο της τιμής χονδρικής, της ένταξης της Κρήτης στο χρηματιστήριο μέσω του υβριδικού μοντέλου και τούτο διότι στην αγορά πλέον διαπραγματεύονται μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας για να καλυφθούν οι ανάγκες και της Κρήτης.
Εντυπωσιακό δεν είναι μόνον το στοιχείο ότι η εγχώρια αγορά είναι η ακριβότερη, αλλά και το γεγονός ότι μόνον σε άλλες 2 χώρες οι τιμές παραμένουν πάνω από τα 200 ευρώ, στην Τσεχία και τη Σερβία με 210, 63 ευρώ/MWh και 209,61 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.
Την περασμένη εβδομάδα η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη DAM μειώθηκε κατά 12,79% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του αμέσως προηγούμενου επταήμερου, καθώς διαμορφώθηκε στα 193,29 ευρώ/MWh, που αποτελεί χαμηλό́ 3 εβδομάδων. Η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή της περασμένης εβδομάδας ήταν τα 313,01 ευρώ/MWh και τα 112,02 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Η δομή του μείγματος

Η πτώση των τιμών της περασμένης εβδομάδας αποδίδεται στην ιστορικά́ υψηλή́ παραγωγή́ των μονάδων ΑΠΕ και βέβαια στην αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, μετά τη δήλωση προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η αναπλήρωση των αποθηκών αερίου στις χώρες της Ευρώπης θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της ίδιας διαδικασίας στη Ρωσία.
Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 72 GWh συνεισέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα 48% στο μείγμα καυσίμου, οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 2% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 22 GWh (-62% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), υποχωρώντας έτσι σε χαμηλό 49 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού αερίου με εβδομαδιαία παραγωγή 460 GWh, κάλυψαν το 44% της ζήτησης και η λιγνιτική παραγωγή, με 60 GWh, κάλυψε το 6% της ζήτησης ηλεκτρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης