Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Όχι από τον ΟΠΕΚ+ στις εκκλήσεις των ΗΠΑ για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Όχι από τον ΟΠΕΚ+ στις εκκλήσεις των ΗΠΑ για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να προσθέσει άλλες 400.000 bpd από τον Δεκέμβριο - Διατηρεί αμετάβλητα τα σχέδια για την παραγωγή

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν, σε συνάντηση την Πέμπτη, να τηρήσουν τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Δεκέμβριο, παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για πρόσθετη προσφορά προκειμένου να υποχωρήσουν οι αυξανόμενες τιμές .

Όλοι οι παραγωγοί πετρελαίου υπέστησαν πτώση του εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αλλά καθώς η ζήτηση ανακάμπτει στην παγκόσμια οικονομία, τους επέτρεψε να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους.

Ο περιορισμός της προσφοράς του ΟΠΕΚ + στήριξε ένα ράλι που οδήγησε το Brent σε υψηλό τριετίας στα 86,70 δολάρια.
Ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, απέρριψε τις εκκλήσεις για ταχύτερες αυξήσεις της προσφοράς πετρελαίου από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του, γνωστούς ως OPEC+.
Πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετή ικανότητα να αυξήσουν οι ίδιες την παραγωγή εάν πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται περισσότερη ενέργεια.
Πηγές ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εκτιμούν ότι οι υψηλότερες τιμές δεν θα προκαλέσουν γρήγορη αύξηση της παραγωγής από τη βιομηχανία σχιστολιθικού φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Σαουδική Αραβία

Οι παραγωγοί ανησυχούν μήπως προχωρήσουν πολύ γρήγορα, φοβούμενοι νέα πισωγυρίσματα στη μάχη κατά της πανδημίας και την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman.
Επεσήμανε ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα δουν «τεράστιες» αυξήσεις στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022 λόγω της επιβράδυνσης της κατανάλωσης.

Ρωσία

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak δήλωσε ότι από τον Αύγουστο ο ΟΠΕΚ έχει ήδη προσθέσει 2 εκατομμύρια bpd στην παγκόσμια προσφορά και θα συνεχίσει το σχέδιό του να προσθέτει άλλα 400.000 bpd κάθε μήνα, στο τέλος του 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022.
"Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις μειωμένης ζήτησης πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση από την παραλλαγή Delta του COVID", είπε ο Novak, εξηγώντας γιατί ο OPEC+ επέλεξε να μην προσθέσει περισσότερα βαρέλια.

ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden το περασμένο Σάββατο προέτρεψε τις μεγάλες χώρες παραγωγής ενέργειας της G20 με πλεονάζουσα ικανότητα να ενισχύσουν την παραγωγή για να εξασφαλίσουν μια ισχυρότερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Η δήλωσή του είναι μέρος μιας ευρείας προσπάθειας του Λευκού Οίκου να πιέσει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να αυξήσουν την προσφορά. Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν αποτελούν μέλος του ΟΠΕΚ+, είδε την παραγωγή του να μειώνεται κατακόρυφα το 2020 και έκτοτε να ανακάμπτει πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν.
Ο ΟΠΕΚ+ θα συναντηθεί ξανά στις 2 Δεκεμβρίου.

Περί τις 18:45 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 0,22%, στα 82,17 δολ. το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό WTI υποχωρούσε 0,27%, στα 80,64 δολ. το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης