Περιβάλλον

Στα προ πανδημίας επίπεδα επιστρέφουν οι εκπομπές CO2 - Προβλέψεις για άνοδο 4,9% φέτος

Στα προ πανδημίας επίπεδα επιστρέφουν οι εκπομπές CO2 - Προβλέψεις για άνοδο 4,9% φέτος

 Η συμφωνία COP26 στερείται μεγάλων χωρών που χρησιμοποιούν άνθρακα αν και η πρωτοβουλία έχει μέχρι στιγμής 77 υπογράφοντες

 

Η δέσμευση για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα κέρδισε την υποστήριξη 23 ακόμη χωρών στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα την Πέμπτη, αλλά οι μεγάλοι χρήστες δεν απομακρύνθηκαν από τα καύσιμα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η σύνοδος κορυφής COP26 ελπίζει να βρει τρόπους για να διατηρήσει τον στόχο περιορισμού της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 Φαρενάιτ), αλλά η κλίμακα της πρόκλησης υπογραμμίστηκε από μια μελέτη που δείχνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν επιστρέψει σχεδόν στα προπανδημικά επίπεδα σύμφωνα με το Reuters.
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την καύση άνθρακα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και ο απογαλακτισμός του κόσμου θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων.
Η δέσμευση για την απανθρακοποιήση δεν περιάμβάνει ην Αυστραλία, την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, η οποία έχει περίπου τα μισά εργοστάσια με καύση άνθρακα που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο και σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερα.

Άνοδος με ένταση

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 5,4% το 2020 καθώς οι οικονομίες σταμάτησαν, αλλά η νέα έκθεση του Global Carbon Project προβλέπει άνοδο 4,9% στις εκπομπές για φέτος.
«Περιμέναμε να δούμε κάποια ανάκαμψη», είπε ο συγγραφέας της έκθεσης, Pierre Friedlingstein, ερευνητής κλιματικής μοντελοποίησης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
«Αυτό που μας εξέπληξε ήταν η ένταση και η ταχύτητα».
Ήταν μια έντονη υπενθύμιση στους ηγέτες της Γλασκώβης για την πρόκληση της αποτροπής της υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.



ανθρακας.JPG



Επιπτώσεις

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι μια άνοδος πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου θα προκαλούσε επιπτώσεις στο κλίμα πολύ πιο καταστροφικές από τις εντεινόμενες καταιγίδες, τους καύσωνες, τις ξηρασίες και τις πλημμύρες που ήδη παρατηρούνται.
"Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι το τέλος του άνθρακα είναι ορατό", είπε ο Alok Sharma, , Βρετανός πρόεδρος της συνόδου κορυφής , αναφέροντας λεπτομερώς τη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο άνθρακα και τη διακοπή της κατασκευής νέων.
Η μη δεσμευτική δέσμευση "έχει 77 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων 46 χωρών, όπως η Πολωνία, το Βιετνάμ και η Χιλή, 23 από τις οποίες αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για τον τερματισμό του άνθρακα για πρώτη φορά", σημείωσε.
Οι πλουσιότερες χώρες συμφώνησαν να σταματήσουν την παραγωγή άνθρακα έως τη δεκαετία του 2030 και οι φτωχότερες έως τη δεκαετία του 2040. Η Πολωνία είπε ότι στόχευε για τη δεκαετία του 2040 - έχοντας προηγουμένως δεσμευτεί να σταματήσει την εξόρυξη άνθρακα το 2049. Η Ινδονησία δεν συμφώνησε στο μέρος της συμφωνίας για τον τερματισμό της χρηματοδότησης νέων εργοστασίων άνθρακα.

Η ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα σήμερα παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες βασίζονται επί του παρόντος σε φθηνό, προσβάσιμο άνθρακα για να τροφοδοτήσουν τις οικονομίες τους, όπως ακριβώς έκαναν οι ανεπτυγμένες χώρες από τη Βιομηχανική Επανάσταση του 19ου αιώνα και μετά, παρά το κόστος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Στόχοι

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, παγκόσμιος επόπτης ενέργειας, ανέφερε ότι οι υποσχέσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων και οι υποσχέσεις για μείωση του μεθανίου που ανακοινώθηκαν στο COP26, εάν εφαρμοστούν, θα επιτρέψουν στον κόσμο να περιορίσει την υπερθέρμανση κάτω από 2 βαθμούς.
«Η νέα ανάλυση του IEA δείχνει ότι η πλήρης επίτευξη όλων των καθαρών μηδενικών δεσμεύσεων μέχρι σήμερα και της δέσμευσης για το μεθάνιο από αυτούς που την υπέγραψαν θα περιόριζε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,8 βαθμούς Κελσίου», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του IEA, Fatih Birol.

Ο Selwin Hart, ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίμα, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Birol.
"Με βάση τα NDC που έχουν υποβληθεί, ο κόσμος βρίσκεται σε μονοπάτι 2,7 μοιρών – μια καταστροφική διαδρομή", είπε ο Hart, στη Γλασκώβη.
"Και επομένως απέχουμε πολύ από το να διατηρήσουμε ζωντανό τον στόχο του 1,5 C της Συμφωνίας του Παρισιού. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε πριν ολοκληρώσουμε τη δουλειά", πρόσθεσε.

Χρηματοδότηση

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι φτωχότερες χώρες χρειάζονταν πέντε έως δέκα φορές περισσότερα χρήματα για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής από αυτά που λαμβάνουν τώρα.
Οι πλουσιότερες χώρες απέτυχαν να τηρήσουν την προθεσμία του 2020 για την παράδοση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε «χρηματοδότηση για το κλίμα».
Τα χρηματοοικονομικά ζητήματα κινήθηκαν επίσης γύρω από τη συμφωνία για τον άνθρακα COP26, την οποία ορισμένες χώρες τόνισαν ότι δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν χωρίς περισσότερη οικονομική βοήθεια.
«Πρέπει να έχουμε χρηματοδότηση για την απόσυρση του άνθρακα νωρίτερα και για την οικοδόμηση της νέας ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, Σρι Mulyani Indrawati. Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο και βασίζεται στα καύσιμα για το 65% της δικής του ενεργειακής ικανότητας.

Θα είναι επίσης από τους πρώτους αποδέκτες ενός πιλοτικού προγράμματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, μαζί με την Ινδία, τη Νότια Αφρική και τις Φιλιππίνες, ανέφερε τοClimate Investment Funds.

Ο κύριος στόχος της COP26 είναι να λάβει υποσχέσεις για αρκετές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ώστε να τεθεί ο κόσμος σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας - ήδη κατά 1,1 C από την προβιομηχανική εποχή.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης