Ενέργεια

Πετρέλαιο: Άνοδος πάνω από 3% για το αργό

Πετρέλαιο: Άνοδος πάνω από 3% για το αργό
Η Ουάσιγκτον θα εξετάσει την δυνατότητα απελευθέρωσης πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα (SPR)

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή, αφού οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ απέρριψαν την έκκληση των ΗΠΑ να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο, εμμένοντας στο σχέδιό τους για σταδιακή αύξηση της παραγωγής, ακόμη και όταν η ζήτηση πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Περί τις 19:15 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 2,7% στα 82,72 δολ. το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 3,13% στα 81,28 $.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως OPEC+, συμφώνησαν την Πέμπτη να εμμείνουν στο σχέδιό τους για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Δεκέμβριο, παρά τις εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Biden για επιπλέον παραγωγή.

Οι τιμές λιανικής της βενζίνης στις ΗΠΑ είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 3,50 δολάρια το γαλόνι, ασκώντας πιέσεις τον Λευκό Οίκο και ο Biden το Σάββατο προέτρεψε τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας της G20 με πλεονάζουσα ικανότητα να ενισχύσουν την παραγωγή.

Μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει ένα πλήρες φάσμα εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για να εγγυηθεί την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας απελευθέρωσης πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR).

«Οι αγορές γνωρίζουν ότι η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων μπορεί να έχει μόνο προσωρινή πτωτική επίδραση στις έγκαιρες τιμές και δεν είναι μια μόνιμη λύση για μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε σε σημείωμα ο επικεφαλής πετρελαϊκών αγορών της Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.

«Ευτυχώς για τους καταναλωτές, το τρέχον έλλειμμα στη συνολική αγορά πετρελαίου, το οποίο φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο, δεν θα διαρκέσει για πολύ», πρόσθεσε ο Tonhaugen.

Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν πρόσφατα τα υψηλά επτά ετών, αλλά υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα μετά την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και τις ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την αύξηση της παραγωγής αλλού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης