Τελευταία Νέα
Ενέργεια

COP26: Κοντά σε συμφωνία για την παγκόσμια αγορά άνθρακα

COP26: Κοντά σε συμφωνία για την παγκόσμια αγορά άνθρακα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο τρόπος καθορισμού των κανόνων στις αγορές άνθρακα

 

Συγκατημένη αισιοδοξία υπάρχει ότι η COP26 στη Γλασκώβη μπορεί να κλείσει μια συμφωνία για την παγκόσμια αγορά άνθρακα ξεκλειδώνοντας τρισεκατομμύρια δολάρια πράσινων επενδύσεων, με ακόμη και τη Βραζιλία να σηματοδοτεί την επιθυμία για συμβιβασμό.

Με τους παγκόσμιους ηγέτες να έχουν αποχωρήσει από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα μετά από μια σειρά ομιλιών και ανακοινώσεων στις αρχές αυτής της εβδομάδας, οι διπλωμάτες στο COP26 βρίσκονται εν μέσω δύο εβδομάδων διαπραγματεύσεων για το πώς ακριβώς θα εφαρμόσουν βασικά μέρη της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
Μεταξύ των πολλών λεπτομερειών που άφησε ανοιχτή η συμφωνία του Παρισιού πριν από έξι χρόνια, ένα από τα πιο σημαντικά και πιο δύσκολα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, είναι ο τρόπος καθορισμού των κανόνων στις αγορές άνθρακα σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συμφωνίας του Παρισιού.
Το άρθρο 6 αποσκοπεί στη θέσπιση των κανόνων που απαιτούνται για τη ρύθμιση των παγκόσμιων αγορών άνθρακα και δημιουργεί έναν νέο μηχανισμό για την αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα. Η ρύθμιση των κανόνων θα μπορούσε να βοηθήσει στην απελευθέρωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις.
Πολλοί φοβούνται ότι εάν συμφωνηθούν "κακοί" κανόνες, η εμπορία άνθρακα θα μπορούσε να ισοδυναμεί με «πράσινο πλύσιμο» - η εμφάνιση δράσης χωρίς ουσιαστική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.

Τι προβλέπει το άρθρο 6

Το άρθρο 6 προβλέπει τη σύνδεση των συστημάτων εμπορίας εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτρέπει τη διεθνή μεταφορά πιστώσεων άνθρακα και στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού εμπορίας πιστώσεων από μειώσεις εκπομπών που παράγονται από έργα χαμηλών εκπομπών.
Η Βραζιλία θεωρείται από ορισμένους εμπειρογνώμονες της αγοράς άνθρακα, ως η πιο ειλικρινής αντίσταση σε ορισμένα ζητήματα βάσει του άρθρου 6, τα οποία θεωρούνται από πολλά έθνη ως εμπόδιο για μια συμφωνία, ιδίως σχετικά με έναν ειδικό κανόνα για τη λογιστική των συναλλαγών και την τιμή πιστώσεων από ένα παλαιότερο σύστημα εμπορίας εκπομπών .

Ωστόσο, ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Βραζιλίας, δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα είχε έρθει στο COP με την επιθυμία να συμβιβαστεί.
«Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε σημαντικές παραχωρήσεις, εφόσον, φυσικά, η ευελιξία μας ανταποκρίνεται και από άλλες αντιπροσωπείες», είπε ο Athayde, προσθέτοντας ότι θα ήταν κακή διαπραγματευτική τακτική να αποκαλυφθούν ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι παραχωρήσεις.
«Μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να είμαστε πιο αισιόδοξοι αυτή τη φορά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το άρθρο 6», είπε.

Γιατί διαφωνεί η Βραζιλία

Η Βραζιλία διαφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι συναλλαγές μεταξύ δύο χωρών, δήλωσε ο Pedro Martins Barata, ειδικός στις αγορές άνθρακα στο Environmental Defense Fund και πρώην διαπραγματευτής από την Πορτογαλία.
Η ΕΕ και άλλες χώρες θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει διπλή καταμέτρηση, σύμφωνα με την οποία η μείωση των εκπομπών υπολογίζεται τόσο από τη χώρα που αγόρασε την πίστωση όσο και από τη χώρα πώλησης όπου πραγματοποιήθηκε η μείωση των εκπομπών.
Αλλά η Βραζιλία υποστηρίζει ότι το να μην επιτρέψει την καταμέτρηση της πίστωσης από τη χώρα που πωλεί την τιμωρεί άδικα.
Η Βραζιλία υποστηρίζει επίσης ότι οι παλιές πιστώσεις βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο προηγήθηκε της Συμφωνίας του Παρισιού, θα πρέπει να μεταφερθούν και να τηρηθούν βάσει του νέου συστήματος.
Ενώ η Ινδία και η Κίνα έχουν προβάλει το ίδιο επιχείρημα στο παρελθόν, οι περισσότερες χώρες λένε ότι ο τεράστιος αριθμός πιστώσεων του Κιότο θα πλημμύριζε τη νέα αγορά. Στη συνέχεια, οι χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν φθηνά πιστώσεις αντί να αναλάβουν δράση για τον περιορισμό των εκπομπών τους.
«Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε μια μερική μεταφορά», είπε ο Athayde.
Η προσφορά της Βραζιλίας για ενδεχόμενο συμβιβασμό σε αυτά τα ζητήματα σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί με συμφωνία εάν άλλες χώρες την συναντήσουν στη μέση, δήλωσε ο Yamide Dagnet, πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ.
"Εάν η Βραζιλία έρχεται πραγματικά με την προοπτική να συμβιβαστεί για να επιτευχθεί η συμφωνία, τότε υπάρχει ελπίδα", δήλωσε ο Dagnet.

Τα ζητήματα της Βραζιλίας είναι μόνο μερικά από τη λίστα με τις ανησυχίες που έχουν οι εμπλεκόμενες χώρες, με κάθε λέξη και πρόταση στη συμφωνία να είναι υπό έντονο έλεγχο.
Η συνολική αντίδραση σε ένα πρώτο σχέδιο των κανόνων του Άρθρου 6 που εκδόθηκε τη Δευτέρα ήταν «συντριπτικά χλιαρή», είπε ο Barata, ο οποίος παρακολούθησε ορισμένες από τις ανοιχτές διαδικασίες.
"Αλλά ήταν πρόθυμοι να εργαστούν με βάση αυτό. Σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να ελπίζετε", είπε.
Ένα δεύτερο προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τα αρχικά σχόλια από τις χώρες, εκδόθηκε την Παρασκευή για να το συζητήσουν οι αντιπροσωπείες.

Το Ταμείο για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Ένα άλλο αμφισβητούμενο στοιχείο είναι ότι η Συμφωνία του Παρισιού ορίζει ότι ένα μερίδιο των εσόδων από την αγορά άνθρακα θα πρέπει να διοχετεύεται σε ένα ταμείο για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, είπαν οι πρώην διαπραγματευτές.
Ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με το ποιο ποσοστό θα πρέπει να ληφθεί είναι περισσότερο πολιτικό παρά επιστημονικό, επομένως πρόοδος μπορεί να σημειωθεί μόνο την επόμενη εβδομάδα όταν φτάσουν οι υπουργοί περιβάλλοντος με στόχο να κλείσουν μια συμφωνία.
«Η πρόοδος που θα δούμε αυτή την εβδομάδα περιορίζει και αποσαφηνίζει λίγο περισσότερο τις επιλογές και διασφαλίζει ότι αυτές οι επιλογές εκφράζονται όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα στο διαπραγματευόμενο κείμενο ώστε το έργο των υπουργών να είναι εύκολο», δήλωσε ο Jacob Werksman. κορυφαίος διαπραγματευτής της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης