Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bank of America: Στα 120 δολ/βαρέλι το πετρέλαιο το α' 6μηνο του 2022

Bank of America: Στα 120 δολ/βαρέλι το πετρέλαιο το α' 6μηνο του 2022
Σημαντικά επιχειρήματα που αιτιολογούν την πρόβλεψη της Bank of America

Έως και 120 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσαν να αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2022 λόγω της παγκόσμιας κρίσης φυσικού αερίου και της επιστροφής των αεροπορικών ταξιδιών στα φυσιολογικά τους επίπεδα, αναφέρει η Bank of America.

Αν και οι ΗΠΑ δεν είναι πολύ εκτεθειμένες στην κρίση φυσικού αερίου, η Ευρώπη και η Ασία είναι, και η αλλαγή φυσικού αερίου σε πετρέλαιο θα αυξήσει τη ζήτηση για αργό, δήλωσε στο Bloomberg χθες (9/11) ο Francisco Blanch, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων και παραγώγων στην Bank of America.

Ο άλλος σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλλει στην υψηλότερη ζήτηση και τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου θα είναι η μεγάλη επιστροφή των ταξιδιωτών μετά το άνοιγμα των συνόρων των ΗΠΑ στους διεθνώς εμβολιασμένους ταξιδιώτες.


Το φαινόμενο «ακαμψία προσφοράς»

Εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει «ακαμψία προσφοράς», σύμφωνα με την Bank of America. Αυτές οι ακαμψίες στον εφοδιασμό είναι αποτέλεσμα τόσο του παρελθόντος όσο και του μέλλοντος του κλάδου. Οι παρελθούσες ακαμψίες στον εφοδιασμό έγκεινται στις «τρομερές αποδόσεις» για τον πετρελαϊκό τομέα τα τελευταία έξι-επτά χρόνια, δήλωσε ο Blanch στο Bloomberg.

Οι μελλοντικές δυσκαμψίες στον εφοδιασμό έγκεινται στην αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα πάει η ζήτηση πετρελαίου στην ενεργειακή μετάβαση. «Δεν ξέρουμε πού πηγαίνει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, πόσο γρήγορα θα συμβεί η ενεργειακή μετάβαση και αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για να φέρουμε χρήματα πίσω στον κλάδο», δήλωσε ο Blanch.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «κακή ιδέα» το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να απελευθερώσει αργό από το Strategic Petroleum Reserve (SPR). Είναι επείγον να έχουμε αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο τώρα που αφήνουμε πίσω τον κορωνοϊό. Δεν είμαστε σε φάση έκτακτης ανάγκης για να αντλήσουμε πετρέλαιο από το Στρατηγικό απόθεμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης