S&P Global Market Intelligence: Έτος ρεκόρ για τις ΑΠΕ των ΗΠΑ το 2022 – Αναλυτικά νούμερα

S&P Global Market Intelligence: Έτος ρεκόρ για τις ΑΠΕ των ΗΠΑ το 2022 – Αναλυτικά νούμερα
Αναμένεται ότι η αιολική και ηλιακή ισχύς που έχει συνάψει σύμβαση με εταιρείες μη κοινής ωφελείας θα φτάσει τα 40 GW το επόμενο έτος

Οι εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν νέα ρεκόρ το 2022 καθώς αυξάνεται η δυναμική πίσω από την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της S&P Global Market Intelligence.

Η εταιρεία αναμένει έως και 44 GW ηλιακής ενέργειας και 27 GW αιολικής για την επόμενη χρονιά. Ειδικότερα, για την ηλιακή ενέργεια, η πρόβλεψη είναι σχεδόν διπλάσια από τα εκτιμώμενα 23 GW νέας χωρητικότητας του 2021. Για την αιολική, οι προβλεπόμενες προσθήκες του 2022 ξεπερνούν εύκολα το τρέχον ετήσιο ρεκόρ των 16 GW που σημειώθηκε το 2020. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχουν συνολική ικανότητα παραγωγής περίπου 1.200 GW, σύμφωνα με την Public Power Association.

Oι αιτίες της ανόδου

Διάφοροι παράγοντες τροφοδοτούν την άνοδο της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των απαιτήσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε επίπεδο κράτους και της αναμενόμενης επέκτασης των φορολογικών εκπτώσεων για τη βιομηχανία. Η S&P επεσήμανε επίσης την άνοδο της ζήτησης από τις εταιρείες. Για τις εταιρείες που θέλουν να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων, η μετάβαση στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι συνήθως ένα από τα πρώτα και ευκολότερα βήματα.

Συνολικά, η εταιρεία αναμένει ότι η αιολική και ηλιακή ισχύς που έχει συνάψει σύμβαση με εταιρείες μη κοινής ωφελείας θα φτάσει τα 40 GW το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η αποθήκευση ενέργειας, η οποία είναι το κλειδί για διακοπτόμενες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή, αυξάνεται επίσης. Η S&P αναμένει ότι θα εγκατασταθούν 8 GW αποθήκευσης το 2022, που είναι περίπου έξι φορές υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ από το 2020.

O πήχης του Biden

Είναι γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει θέσει το κλίμα στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής του, ζητώντας  έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα έως το 2035. Το νομοσχέδιο για τις υποδομές που ψηφίστηκε από τη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής (5/11) περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια για έργα καθαρής ενέργειας. Το μεγαλύτερο πακέτο κοινωνικής ασφάλισης και κλίματος αξίας 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο συζητείται επί του παρόντος η Βουλή, προβλέπει 555 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα.

«Εάν η σημερινή κυβέρνηση καταφέρει να βάλει τις ΗΠΑ σε τροχιά 100% απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού τομέα έως το 2035, αυτές οι προβλέψεις ρεκόρ είναι μόνο η αρχή», δήλωσε η S&P για τις εκτιμήσεις της για το 2022. Δεν είναι όμως όλοι τόσο αισιόδοξοι. Μια έκθεση Οκτωβρίου από τη Rystad Energy διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακής ενέργειας του 2022 απειλείται από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης