Αυξημένη κερδοφορία της RWE στο 9μηνο με «όχημα» τις ΑΠΕ

Αυξημένη κερδοφορία της RWE στο 9μηνο με «όχημα» τις ΑΠΕ
Η RWE έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης μετά την αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα της Γερμανίας

Κατά 6% αυξήθηκε η κερδοφορία της RWE στα 2,4 ευρώ το α΄9μηνο του έτους σε σύγκριση με τα 2,3 δις. ευρώ την περσινή χρονιά. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά παρά την επίπτωση των καιρικών συνθηκών (ακραίο κρύο στο Τέξας) στην αρχή του έτους.

Στο πλαίσιο της πίεσης που έχει δεχτεί από τους επενδυτές της, η εταιρεία έχει απομακρυνθεί από τη δραστηριότητα του άνθρακα.

Το βασικό κέρδος στο τμήμα πυρηνικής ενέργειας και άνθρακα, το οποίο η RWE λέει ότι δεν αποτελεί μέρος της βασικής της δραστηριότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εμπορίας, σχεδόν διπλασιάστηκε την περίοδο και ενισχύθηκε από τα υψηλότερα περιθώρια χονδρικής για την παραγωγή λιγνίτη.

Η στροφή της εταιρείας

Η RWE έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης μετά την αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα της Γερμανίας. Σημειώνεται βέβαια ότι συνεχίζει να λειτουργεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και πυρηνική ενέργεια, οι οποίοι σταδιακά καταργούνται ως μέρος της ενεργειακής αλλαγής της χώρας.

Μάλιστα, ο ακτιβιστής επενδυτής ενέργειας ENKRAFT κάλεσε την εταιρεία να διαχωρίσει τις ρυπογόνες δραστηριότητες λιγνίτη σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να αφαιρέσει μια έκπτωση που έχει επιβαρύνει τη μετοχή, καθώς οι επενδυτές παίρνουν πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν ομάδες με ένταση CO2.

«Η RWE πρέπει να διακόψει τους δεσμούς της με τις λιγνιτικές της δραστηριότητες προκειμένου να μην εμποδίσει περαιτέρω τη μελλοντική ανάπτυξη των βασικών της δραστηριοτήτων», δήλωσε η ENKRAFT, η οποία κατέχει περισσότερες από 500.000 μετοχές της εταιρείας.

Κοντά στην επίτευξη του στόχου

Η RWE είπε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για επέκταση της χωρητικότητας πράσινης ενέργειας σε περισσότερα από 13 GW το 2022, με 3,8 GW επί του παρόντος υπό κατασκευή.

Ο χαμηλότερος μέσος όγκος αιολικής ενέργειας και ο αντίκτυπος από το κρύο στο Τέξας φέτος επηρέασαν τα κέρδη των επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της RWE. Στις δραστηριότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας του ομίλου, το προσαρμοσμένο εννεάμηνο EBITDA μειώθηκε κατά 38%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης