ΑΠΕ: Παράδειγμα προς μίμηση η πρόοδος Σκανδιναβικών χωρών, Βρετανίας και... Μαρόκου - Μετεξεταστέα η ΕΕ

ΑΠΕ: Παράδειγμα προς μίμηση η πρόοδος Σκανδιναβικών χωρών, Βρετανίας και... Μαρόκου - Μετεξεταστέα η ΕΕ
Οι καλύτερες χώρες στις θέσεις από 4 έως 6 είναι η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία κυρίως λόγω των προόδων τους στις ΑΠΕ και την καλή κλιματική πολιτική - Επίσης, η Βρετανία και το Μαρόκο που ήταν μια έκπληξη
Σχετικά Άρθρα

Το αποτέλεσμα του νέου Δείκτη Προστασίας του Κλίματος, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Germanwatch και το Ινστιτούτο New Climate, δείχνει ότι καμιά χώρα από τις 60 υπό εξέταση, συν την ΕΕ ως ολότητα, που ευθύνονται για το 90% εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεν βρίσκεται σε τροχιά μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα.
Όπως και πέρυσι, καμιά χώρα δεν πήρε τον βαθμό «λίαν καλώς», όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

«Λίαν καλώς» στο... Μαρόκο

Καταξιωμένοι επιστήμονες εξέτασαν τις χώρες αυτές με βάση 4 κριτήρια: Τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την χρήση ΑΠΕ, την ενεργειακή κατανάλωση και την κλιματική πολιτική.
Για πρώτη φορά στην κατηγορία των ΑΠΕ δόθηκε ο καλύτερος βαθμός στη Νορβηγία.
Τον βαθμό «καλώς» ως συνολική αξιολόγηση δόθηκε σε 15 χώρες, μία περισσότερη από πέρυσι.
Οι καλύτερες χώρες στις θέσεις από 4 έως 6 είναι η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία κυρίως λόγω των προόδων τους στις ΑΠΕ και την καλή κλιματική πολιτική.
Ανάμεσά τους κατατάσσονται η Βρετανία και το Μαρόκο, και το τελευταίο ήταν μια έκπληξη.
Στην κατάταξη αναβαθμίστηκαν χώρες όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, η οποία ανέβηκε σε κατηγορία, αλλά ασφαλώς δεν αποτελεί λόγο για θριαμβολογία.
Σύμφωνα με τον Jan Burk, έναν εκ των συγγραφέων της έκθεσης, η Γερμανία έχει μεν φιλόδοξους στόχους, αλλά δεν διαθέτει ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερώτημα πώς θα τους επιτύχει.
Η ΕΕ, ως σύνολο κρατών, βρίσκεται στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης αλλά προς τα πάνω.
Ωστόσο ορισμένες επιμέρους χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τσεχία, δεν διαθέτουν καθόλου καλή περιβαλλοντική πολιτική.
Ο Jan Burk όμως δεν χάνει την αισιοδοξία του.

Θετικά μηνύματα από ΗΠΑ

«Στην Δείκτη Κλιματικής Επίδοσης (CCPI) δεν συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα εξαγγελίες πολλών κρατών που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, ότι επιθυμούν να καταργήσουν αυτήν την εξάρτηση τα επόμενα 15 χρόνια», λέει.
Χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, που εξαρτώνται πολύ από τον λιγνίτη, υιοθέτησαν τη συμφωνία.
Η Νότια Αφρική έδειξε ενδιαφέρον να διδαχθεί από άλλες βιομηχανικές χώρες, όπως τη Γερμανία, για να σταματήσει τη χρήση άνθρακα.
Όλες αυτές οι εξαγγελίες θα γίνουν νόμοι και δράσεις και οι χώρες θα αναβαθμιστούν στην αξιολόγηση».
Σε ότι αφορά στην Κίνα, την χώρα με τις περισσότερες εκπομπές ρύπων παγκοσμίως, η συνολική αξιολόγηση δεν είναι καλή.
Η χώρα διολίσθησε στην 37η θέση. Το μεγαλύτερο πρόβλημά της είναι οι υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η κακή ενεργειακή απόδοση.
Αντίθετα, πολύ καλή η επίδοσή της στην ενίσχυση των ΑΠΕ, καλύτερη και από τη Γερμανία.
Τέλος στις ΗΠΑ, που καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε εκπομπές ρύπων, ο πρώτος χρόνος Biden στο πηδάλιο καταγράφεται πολύ θετικά.
Μένει να φανεί, εάν η περιβαλλοντική πολιτική του αμερικανικού προέδρου καρποφορήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης