Παρενέργειες

Goldman: Οι τιμές του αλουμινίου θα μείνουν ψηλά - Ευνοούνται οι ευέλικτοι παραγωγοί

Goldman: Οι τιμές του αλουμινίου θα μείνουν ψηλά - Ευνοούνται οι ευέλικτοι παραγωγοί

Όπως αναφέρεται, τα αποθέματα αλουμινίου (LME) είναι σε χαμηλά επίπεδα αυτήν την περίοδο, ενώ οι Ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν μειώσει σημαντικά την παραγωγή τους το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπαγόμενης αύξησης στο κόστος παραγωγής. Αυτή η εξέλιξη προφανώς ευνοεί τους παραγωγούς χαμηλού κόστους που βρίσκονται στην Ευρώπη, όπως η MYTILINEOS, που μπορούν και κρατάνε αμετάβλητη την παραγωγή τους διατηρώντας ή και αυξάνοντας την κερδοφορία τους, αφού πλέον καλούνται να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερες τοπικές ανάγκες.

Οι αποφάσεις για νέες επενδύσεις ή επέκταση παραγωγής έχουν παγώσει για την ώρα και έχουν μεταφερθεί για αργότερα στο 2022 και το 2023. Ως αποτέλεσμα η GS προβλέπει σημαντικό έλλειμα στην παραγωγή αλουμινίου τόσο για το 2021 (-1.4Mt), όσο και για το 2022 (-1.5Mt) αλλά και το 2023 (-1.3Mτ). Ως εκ τούτου κρατά αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τιμές αλουμινίου στα $2,800/t, $3,000/t και $3,200/t σε βάθος 3, 6 και 12 μηνών, ενώ για το 2025 προβλέπει τιμή στα $3,500/t.

Συγκεκριμένα για την Κίνα, που συνεισφέρει περί τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής, η GS προβλέπει μείωση της παραγωγής για την περίοδο 2022-2025, καθώς το περιθώριο κέρδους των τοπικών παραγωγών έχει μειωθεί δραματικά και σε πολλές περιπτώσεις είναι και αρνητικό σε επίπεδα που ωθεί πολλές μονάδες αντί να μειώνουν παραγωγή να κλείνουν τελείως.

Οι αναλυτές της GS πιστεύουν ότι οι τιμές του αλουμινίου θα πρέπει να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν την κρίσιμη εκείνη μάζα νέων παραγωγών που μέσα από μεγάλες επενδύσεις θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου σε επίπεδα που θα μπορέσει να καλύψει την υψηλή ζήτηση, η οποία βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης