Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κούρεμα για τα υπό αναστολή ΥΚΩ των βιομηχανιών εξετάζει το ΥΠΕΝ - Κλειδί οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Κούρεμα για τα υπό αναστολή ΥΚΩ των βιομηχανιών εξετάζει το ΥΠΕΝ - Κλειδί οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Προϋπόθεση ο λογαριασμός των ΥΚΩ, με την πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων να καταστεί πλεονασματικός κατά τουλάχιστον 63 εκατ. ευρώ

Την πιθανότητα να μην κληθούν τελικά να καταβάλουν οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας της μέσης και της χαμηλής τάσης, όπως και οι λοιπές βιομηχανικές χρήσεις της μέσης τάσης, τα ποσά που θα οφείλουν για το διάστημα που θα ισχύσει η αναστολή της καταβολής των χρεώσεων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ΥΚΩ, εξετάζει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως αναφέρει στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, για τους συγκεκριμένους πελάτες έχει προβλεφθεί η αναστολή της πληρωμής των ΥΚΩ για διάστημα πέντε μηνών, το ποσό των οποίων αντιστοιχεί για το συγκεκριμένο διάστημα σε 63 εκατ. ευρώ. Οι χρεώσεις αυτές -όπως είχε πει ο υπουργός- θα καταβληθούν, όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

O πλοενασματικός διαγωνισμός οδηγεί σε κούρεμα

Πάντως, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ, στην περίπτωση που ο λογαριασμός των ΥΚΩ, με την πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, καταστεί πλεονασματικός κατά τουλάχιστον 63 εκατ. ευρώ, προτεραιότητα του ΥΠΕΝ θα είναι να δοθεί χάρη στις επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των χρεών, που θα έχουν συσσωρευτεί αυτό το διάστημα της αναστολής πληρωμής των συγκεκριμένων χρεώσεων. Η ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις χρεώσεις ΥΚΩ στα τιμολόγια ρεύματος της χαμηλής τάσης, όπως επεσήμανε η συγκεκριμένη πηγή, έπεται διότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «προτεραιότητα αυτήν την κρίσιμη περίοδο θα δοθεί στον παραγωγικό κλάδο, διότι δίχως παραγωγή δεν υπάρχουν καταναλωτές».

Με άλλα λόγια, τα νοικοκυριά δύσκολα θα δουν σύντομα οφέλη από τον περιορισμό των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα τιμολόγια ρεύματος. Οφέλη που θα εμφανίζονταν σταδιακά με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών και την παύση λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι, όλοι οι καταναλωτές ανά την Ελλάδα «επιδοτούν» εδώ και δεκαετίες, μέσω των υψηλών χρεώσεων ΥΚΩ στα τιμολόγια ρεύματος, το υψηλό κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. Όσο οι διασυνδέσεις ολοκληρώνονται τόσο θα έπρεπε να περιορίζονται οι χρεώσεις ΥΚΩ στα τιμολόγια. Ωστόσο, σε πρώτη φάση τα οφέλη από τις διασυνδέσεις είχαν κατευθυνθεί προς τον ΕΛΑΠΕ και τώρα σχεδιάζεται ο μετριασμός του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, η οποία το τελευταίο διάστημα πλήττεται από την πρωτοφανή αύξηση του κόστους ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης