Ενέργεια

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τις τιμές φυσικού αερίου - Τα 3 ΟΧΙ της Gazprom που απογείωσαν τις τιμές εκ νέου

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τις τιμές φυσικού αερίου - Τα 3 ΟΧΙ της Gazprom που απογείωσαν τις τιμές εκ νέου
Η παρατεταμένη παραμονή των τιμών σε ιστορικά υψηλά, προδικάζει ότι ακόμη και αν υπάρξει αποκλιμάκωση δεν θα γυρίσουν εκεί που βρίσκονταν

Η πρωτόγνωρη κρίση τιμών στο φυσικό αέριο προκαλεί έντονες ανησυχίες όχι μόνο στην κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση κονδυλίων για την αύξηση της επιδότησης των καταναλωτών, αλλά και στην εγχώρια αγορά, παράγοντες της οποίας θεωρούν ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά».
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες η παρατεταμένη παραμονή των τιμών σε ιστορικά υψηλά, προδικάζει ότι ακόμη και αν υπάρξει αποκλιμάκωση τον Ιούνιο του 2022 -κανένας πλέον δεν μιλάει για τον Μάρτιο όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις- θα ισορροπήσουν σε επίπεδα τριπλάσια ή και τετραπλάσια σε σχέση με το παρελθόν.
Ενδεικτικό του βάθους της κρίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το γεγονός πως πρώτη φορά από το 2000, οι τιμές παραμένουν για περισσότερο από δυο μήνες σε επίπεδα γύρω στα 80 ευρώ/MWh. Την προηγούμενη εικοσαετία έχουν καταγραφεί μόνο δυο pick τιμών, στα 37 ευρώ/MWh και τα 57 ευρώ/MWh, τα οποία διήρκεσαν μικρό χρονικό διάστημα.

Σε χειρότερη μοίρα η Ελλάδα

Εξάλλου δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα τις προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών όπως αυτές αποτυπώνονται στα συμβόλαια forward. Όπως σημειώνουν, κανένας δεν είχε προβλέψει την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης που βιώνουμε σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι τα forward συμβόλαια των αρχών του 2021 έχουν πέσει έξω κατά 300% και 400%. Αναφέρουν επίσης ότι οι υψηλές τιμές του αερίου στην Ευρώπη, δίνει σήματα όσον αφορά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης προδικάζοντας ελλείψεις.
Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα αναδεικνύοντας το μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα η οποία δεν διαθέτει μακροχρόνιες αποθήκες φυσικού αερίου, όπως σχεδόν σε όλες της χώρες της Ευρώπης που έχουν εξασφαλισμένο το 20-30% των αναγκών τους σε μακροχρόνιους αποθηκευτικούς χώρους.

Πως η στάση της Gazprom ανεβάζει τις τιμές


Όσο δε για τις επιπτώσεις της κρίσης στην εγχώρια αγορά παράγοντες αποφεύγουν να κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις, σημειώνουν όμως ότι μετά από ενεργειακές κρίσεις στην αγορά παραμένουν οι υγιείς επιχειρήσεις και οι μακροχρόνιοι επενδυτές.
Οι χθεσινές (15/11) εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου εντείνουν τις ανησυχίες τις ανησυχίες για διατήρηση της κρίσης τιμών, αφού η κίνηση της Ρωσίας να μην αυξήσει την προσφορά αερίου προς την Ευρώπη οδήγησε το συμβόλαιο TTF Δεκεμβρίου να κλείσει με αύξηση 7,8% στα 81,585 ευρώ/MWh, του Ιανουαρίου 2022 στα 81,76 ευρώ/MWh και του Φεβρουαρίου στα 81,40 ευρώ/MWh.
Και αυτό διότι, ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί επιπλέον ποσότητες, η ρωσική Gazprom δεν «έκλεισε» επιπλέον χώρο για αποστολή αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας τον Δεκέμβριο, σε σειρά δημοπρασιών που έγιναν χθες, ενώ δεν δέσμευσε και επιπλέον χώρο στις ροές των αγωγών που, διά μέσου Λευκορωσίας και Πολωνίας, καταλήγουν στη Γερμανία. Επίσης η Gazprom αποφάσισε να μην προσφέρει αέριο spot στην Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Πωλήσεων, για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

Νέο ρεκόρ και στα CO2

Οι εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου έχουν άμεση επίπτωση στην αγορά ηλεκτρισμού η οποία επηρεάζεται και από την νέα άνοδο των τιμών του CO2.
Χθες κατεγράφη νέο ιστορικό ρεκόρ στην τιμή των ρύπων που έκλεισε στα 65,93 ευρώ/τόνο.
Έτσι σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στα 238,14 ευρώ/MWh με υψηλότερη τα 312,18 ευρώ/MWh και χαμηλότερη τα 160,25 ευρώ/MWh. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα ήταν στο 36,3%, των ΑΠΕ στο 43,1%, του λιγνίτη στο 4,3%, των υδροηλεκτρικών στο 3,6% και των εισαγωγών στο 9%.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η μέση τιμή τον Οκτώβριο στο διασυνδεδεμένο σύστημα με βάση τα δεδομένα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM) και της Ενδοημερήσιας Αγοράς διαμορφώθηκε στα 204 ευρώ/MWh. Αν σε αυτό προστεθούν και όλες οι προσαυξήσεις από την Αγορά Εξισορρόπησης, ύψους 17,4 ευρώ/MWh κατά μέσον όρο, τότε το τελικό κόστος φθάνει στα 221,219 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο 2021 η συνολική τιμή (DAM, ενδοημερήσια και προσαυξήσεις) ήταν 76,324 ευρώ/MWh, τον Ιούνιο 98,376 ευρώ/MWh, τον Ιούλιο 112,479 ευρώ/MWh, τον Αύγουστο 136,782 ευρώ/MWh και τον Σεπτέμβριο 147,214 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης