Ενέργεια

Πλεονάζουσα προσφορά βλέπει ο Barnindo (OΠΕΚ) - Φρένο στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Πλεονάζουσα προσφορά βλέπει ο Barnindo (OΠΕΚ) - Φρένο στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Η προειδοποίηση αυτή του γενικού γραμματέα του οργανισμού  εγείρει ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσει ο OPEC+ κατά την επόμενη συνεδρίασήστις 2 Δεκεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Αλλαγή στο ισοζύγιο προσφοράς -  ζήτησης βλέπει ο γγ OPEC με ενδείξεις πλεονάσματος πετρελαίου στην αγορά από τον Δεκέμβριο και συστήνει στα μέλη του αλλά και στους συμμάχους τους να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί» όσον αφορά την αναθεώρηση της πολιτικής παραγωγής στις μηνιαίες συνεδριάσεις τους.
Αντίθετα μικτές τάσεις προβλέπουν στις τιμές του πετρελαίου το επόμενο διάστημα παράγοντες της διεθνούς αγοράς καθώς οι εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες επισκιάζουν τα περιορισμένα αποθέματα που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο ενώ η πορεία της πανδημίας και οι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές δημιουργούν σύγχυση ως προς τις προοπτικές της ζήτησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του, οι OPEC+, διευρύνουν σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τις περικοπές ρεκόρ που αποφάσισαν το 2020 για να στηρίξουν τις τιμές του αργού, αυξάνοντας την παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα.
Παρότι, δε, οι ΗΠΑ πιέζουν τον OPEC να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής του προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση που καταγράφουν οι τιμές του αργού, ο OPEC+ μέχρι τώρα έχει αντισταθεί, εμμένοντας στο σχέδιό του για προσεκτική αύξηση της παραγωγής.
Ο πρώην ΥΠΕΝ Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουλέτ μιλώντας προς το Bloomberg ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Biden δεν θα πρέπει να απελευθερώσει τα στρατηγικά αποθέματα εκβιάζοντας την αγορά για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε αντίθεση με τις προτροπές του δημοκρατικού γερουσιαστή Τσακ Σούμερ.

Πιέσεις αύξησης της παραγωγής

Η προειδοποίηση αυτή του γενικού γραμματέα του οργανισμού έρχεται ενόσω συνεχίζονται οι εξωτερικές πιέσεις για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής, εγείροντας ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσει ο OPEC+ κατά την επόμενη συνεδρίασή του για την εξέταση της πολιτικής του στις 2 Δεκεμβρίου.
Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα και θα προσθέσουν ακόμη τόσα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο καθώς οι εταιρείες πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού αποκαθιστούν τις προμήθειες που σταμάτησαν από τον τυφώνα Ida.
"Ήδη, από τον Δεκέμβριο θα αρχίσει να υπάρχει πλεόνασμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του OPEC Mohammed Barkindo στο περιθώριο διάσκεψης για την ενέργεια, όταν ρωτήθηκε εάν είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει πλεόνασμα στην προσφορά πετρελαίου το επόμενο έτος.
"Αυτές είναι ενδείξεις ότι πρέπει να είμαστε πάρα, πολύ προσεκτικοί”, ανέφερε στους δημοσιογράφους.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "οι προβλέψεις, όχι μόνο του OPEC, αλλά της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA) και άλλων πηγών, δείχνουν ότι όλα τα τρίμηνα του επόμενου έτους θα υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά με βάση τη μέτρηση των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ”.
"Αυτό είναι επίσης άλλη μία απόδειξη γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και μετρημένοι στις αποφάσεις που παίρνουμε κάθε μήνα, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του OPEC, συμπληρώνοντας ότι ο οργανισμός έχει έννομο συμφέρον να διασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί.
"Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάκαμψης και εμείς στον OPEC θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή η ανάκαμψη να μην κλυδωνιστεί”, κατέληξε.

Ο Barkindo αρνήθηκε να πει εάν πιστεύει ότι ο OPEC+ θα επιμείνει στην πολιτική του όσον αφορά την παραγωγή όταν συνεδριάσει στις 2 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άφησε να εννοηθεί ότι ο OPEC+ πιθανότατα θα διατηρήσει την πολιτική του παρά το πλεόνασμα που αναμένεται στην αγορά το πρώτο τρίμηνο.
Κι αυτό γιατί αν και η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο ανακάμπτει από τα χαμηλά που προκάλεσε η πανδημία το 2020, ο OPEC εκτιμά ότι η αύξηση της ζήτησης το επόμενο έτος αναμένεται να επιβραδυνθεί και ταυτόχρονα θα αυξηθεί η προσφορά από ανταγωνιστές του, όπως οι εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ.
«Συνεπώς, η αγορά περιμένει οποιεσδήποτε εξελίξεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που ενδέχεται να χαλαρώσουν τις τιμές.
Εάν πρόκειται να ληφθούν μέτρα, η πιο πιθανή διαδρομή θα είναι η απελευθέρωση από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της ING, σε σημείωμα.
Αργότερα στη συνεδρίαση έρχεται η δημοσιοποίηση των δεδομένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου.
Από την πλευρά της ζήτησης, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εμφανίζει επανειλημμένα σημάδια ισχυρής ανάκαμψης, αλλού τα νέα είναι λιγότερο θετικά. 
Σήμερα Τρίτη 16/11, η τιμή του αργού τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Δεκεμβρίου, σημειώνει άνοδο 0,6% στα 81,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύεται κατά 0,9% στα 82,80 δολάρια το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης