Τελευταία Νέα

Μ. Krebber (RWE): Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το υδρογόνο - Το παρόν πρόβλημα

Μ. Krebber (RWE): Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το υδρογόνο - Το παρόν πρόβλημα
Το 2030, η εταιρεία στοχεύει στην «πράσινη» εγκατεστημένη καθαρή ισχύ 50 GW

Το υδρογόνο έχει να παίξει βασικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε βιομηχανικές εφαρμογές, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας ενέργειας RWE. Μιλώντας στο CNBC, «όταν κοιτάς μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψεις το υδρογόνο».

Ο Krebber ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υδρογόνο ήταν «η μόνη τεχνολογία… που επί του παρόντος γνωρίζουμε ότι είναι ικανή να απελευθερώσει τις βιομηχανίες που δεν μπορούν να ηλεκτριστούν όπως ο χάλυβας, αλλά και ορισμένα τμήματα της χημικής βιομηχανίας».

Ειδικότερα, το υδρογόνο έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορους τομείς. Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή όπως ο άνεμος ή ο ηλιακός, τότε ορισμένοι το αποκαλούν πράσινο ή ανανεώσιμο υδρογόνο.

Ενώ υπάρχει ενθουσιασμός για τις δυνατότητες του πράσινου υδρογόνου σε ορισμένες περιοχές, η παραγωγή του παραμένει ακριβή.

Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής υδρογόνου βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Ο Krebber είπε στο CNBC ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να οικοδομηθεί μια οικονομία υδρογόνου και ότι η εταιρεία του ήθελε - και θα - να παίξει ενεργό ρόλο. «Αλλά πρέπει να είμαστε γρήγοροι, γιατί νομίζω ότι όπου υπάρχει πράσινο υδρογόνο είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την τοποθεσία».


Σχέδια ανάπτυξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λόγια του Krebber έγιναν καθώς η RWE παρουσίασε σχέδια για την επόμενη δεκαετία που θα υποστηριχθούν από μια ακαθάριστη επένδυση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ

στη βασική της δραστηριότητα μεταξύ 2021 και 2030.

«Το αναπτυξιακό μας σχέδιο χρηματοδοτείται πλήρως», είπε ο Krebber στο CNBC. «Μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε με τις ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές μας και μετά εν μέρει κάνουμε εκπτώσεις, έτσι πουλάμε μερίδια στα έργα μας ή συνεργαζόμαστε με άλλους».

Το 2030, η εταιρεία στοχεύει στην «πράσινη» εγκατεστημένη καθαρή ισχύ 50 GW και θέλει τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων να είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βασική της δραστηριότητα, στην οποία εξαιρούνται η πυρηνική ενέργεια και ο άνθρακας.

«Με εγκατεστημένη ισχύ 14 GW, η RWE εκμεταλλεύεται επί του παρόντος τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο σταθμών παραγωγής ενέργειας με αέριο στην Ευρώπη. Σχεδιάζονται πρόσθετες μονάδες παραγωγής ισχύος τουλάχιστον 2 GW, οι οποίες θα έχουν σαφή οδικό χάρτη απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές», δήλωσε η RWE.

Η πρόκληση του μέλλοντος

Κοιτάζοντας το μέλλον και τις τιμές της ενέργειας, ο Krebber σκιαγράφησε ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. «Μακροπρόθεσμα, όταν το σκεφτείς με τις τρέχουσες τεχνολογίες και το τρέχον κόστος που γνωρίζουμε, νομίζω ότι ένας κόσμος πλήρως πράσινης ενέργειας δεν θα είναι πιο ακριβός από τον παλιό κόσμο των απολιθωμάτων», είπε.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι αυτός ο μετασχηματισμός πρέπει να συμβεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε. «Συνήθως, συζητάμε επενδυτικούς κύκλους 30 ετών, αλλά τώρα, ολόκληρος ο μετασχηματισμός πρέπει να συμβεί σε 15 χρόνια. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει συμφόρηση και να οδηγήσει τις τιμές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης