Επικαιρότητα

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου: Άγιος Πλάτων

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου: Άγιος Πλάτων
Ερώτηση Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για την εκκλησιαστική περιουσία στην Τένεδο

Τη μνήμη του Αγίου Πλάτωνος τιμά σήμερα, 18 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Πλάτωνας έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Καταγότανε από την Άγκυρα της Γαλατίας της Μικρός Ασίας, και ήταν αδελφός του μάρτυρα Αντιόχου. Σε νεαρή ηλικία τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες, διότι διακήρυττε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και τον οδήγησαν μπροστά στον ηγεμόνα Αγριππίνο.

Ο Αγριππίνος βλέποντας την ωραιότητα του νέου και γνωρίζοντας ότι κατείχε περιουσία, προσπάθησε να τον ελκύσει με κολακείες. Όμως ο Άγιος Πλάτων αρνήθηκε και συνέχισε να διακηρύττει την πίστη του στον Έναν και μοναδικό Θεό.

Αφού ο ηγεμόνας είδε ότι δεν κατάφερε να τον αλλαξοπιστήσει δελεάζοντάς τον, τον απείλησε με μαρτύρια. Παρ’ όλα ταύτα ο Άγιος Πλάτων παρέμεινε σταθερός στην πίστη του. Έτσι ο Αγριππίνας διέταξε να τον μαστιγώσουν ανελέητα και ύστερα να τον βασανίσουν με πυρωμένες ράβδους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.vimaorthodoxias.gr/vioi-agion/18-noemvrioy-giorti-simera-agios-platonas/

Ερώτηση Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για την εκκλησιαστική περιουσία στην Τένεδο


Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «καταστροφή και την καταπάτηση εκκλησιαστικών περιουσιών της Τενέδου από το τουρκικό κράτος», κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αφορμή στάθηκε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου, Νικήτα Κακλαμάνη, στη βάση της πρόσφατης καταγγελίας εκπροσώπων του Ελληνισμού στην Τένεδο ότι καταστρέφονται εκκλησίες και στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί, καταπατείται η εκκλησιαστική περιουσία και δεν επιστρέφονται στην Εκκλησία του νησιού οι ιδιοκτησίες της, από το τουρκικό κράτος».

Στην ερώτησή της, η κ. Ασημακοπούλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «από τους 120 τίτλους που κατείχε η Εκκλησία του νησιού, ανάμεσά τους και σχολικά κτίρια, έχουν επιστραφεί μέχρι σήμερα οι 27, και από αυτούς τους 27, για τους 12 εκκρεμεί δικαστική διαμάχη» (οι σχετικές καταγγελίες έγιναν στη Βουλή των Ελλήνων στις 20/10/2021 και 21/10/2021, σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης).

Επίσης, κ. Ασημακοπούλου υπογραμμίζει ότι «η δραστηριότητα αυτή του τουρκικού κράτους στην Τένεδο, συνιστά παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς καταστρέφονται μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταπατώνται και δεν επιστρέφονται οι εκκλησιαστικές περιουσίες, ενώ το ελληνικό στοιχείο πιέζεται και με τρόπο κεκαλυμμένο απειλείται με εξάλειψη».

Κατόπιν αυτών, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την «προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Τενέδου», αλλά και για να «επιστραφούν από το τουρκικό κράτος στην Εκκλησία του νησιού, οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι που δικαιωματικά της ανήκουν».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης