Πράσινη βιομηχανία υδρογόνου: Τι σχεδιάζει η Ν. Αυστραλία

Πράσινη βιομηχανία υδρογόνου: Τι σχεδιάζει η Ν. Αυστραλία
Το έργο έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά στους εθνικούς, κρατικούς και περιφεριακούς-τοπικούς στόχους για νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέες εξαγωγικές αγορές
Σχετικά Άρθρα

Τα σχέδια για την ανάπτυξη μεγάλων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας στη Νότια Αυστραλία αποκαλύπτονται, καθώς οι προγραμματιστές αγωνίζονται να χαρτογραφήσουν τις δυνατότητες για έργα κλίμακας πολλών γιγαβάτ που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις απαραίτητες παροχές ηλεκτρικής ενέργειας για μια πράσινη βιομηχανία υδρογόνου.
Λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν την Τετάρτη 17 Νοεμβριου για το Moolawatana Renewable Hydrogen Project, που προτείνεται να κατασκευαστεί κοντά στο σταθμό Moolawatana περίπου 570 χλμ βόρεια της Αδελαΐδας, έχοντας κατά νου μια αναδυόμενη παγκόσμια εξαγωγική αγορά για μηδενικές εκπομπές υδρογόνου.
Το έργο αναπτύσσεται από την Kallis Energy Investments, με επικεφαλής τον πρόεδρο Terry Kallis, ο οποίος έχει προηγουμένως συμμετάσχει στο αιολικό πάρκο Starfish Will, στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Star of the South υπό ανάπτυξη και στο προτεινόμενο έργο 5.000 MW Murchison Renewable Hydrogen στη Δυτική Αυστραλία.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του έργου, η εγκατάσταση υδρογόνου θα μπορούσε τελικά να κλιμακωθεί αυξητικά έως και 6.000 MW σε χωρητικότητα, η οποία θα παρέχεται από ένα μείγμα αιολικής και ηλιακής παραγωγής.

Η συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων

«Το έργο έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά στους εθνικούς, κρατικούς και περιφεριακούς-τοπικούς στόχους για νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέες εξαγωγικές αγορές», είπε ο Kallis.
«Για παράδειγμα, εάν το έργο κατασκευαστεί στο μέγιστο των 6.000 MW, θα συνεισφέρει περίπου το 40% του στόχου του κράτους για 500% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050».
«Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την Αυστραλία και ειδικότερα τη Νότια Αυστραλία - με την υψηλή διείσδυση και την εμπειρία της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου», πρόσθεσε ο Καλλής.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς και μόνο ένα από τα έργα μεγάλης κλίμακας που έχουν υποβληθεί.
Προχωρά στο στάδιο «προ-μελέτης» και αναλαμβάνει μια σειρά διαβουλεύσεων και προκαταρκτικών αξιολογήσεων.
Την ανακοίνωση του σχεδιαζόμενου έργου χαιρέτισε ο υπουργός Ενέργειας της Νότιας Αυστραλίας, Dan van Holst Pellekaan.

Ενέργεια προς εξαγωγή

«Η κυβέρνηση Marshall χαιρετίζει το ενδιαφέρον της Kallis Energy για την ανάπτυξη ενός έργου ανανεώσιμης ενέργειας υδρογόνου σε κλίμακα giga-watt στη Νότια Αυστραλία για την προμήθεια των ταχέως αναδυόμενων υπερπόντιων αγορών για πράσινο υδρογόνο.
Αυτό το σχέδιο δείχνει ότι το κορυφαίο σχέδιο δράσης για το υδρογόνο της κυβέρνησης Marshall έχει βάλει την SA στον χάρτη», δήλωσε ο van Holst Pellekaan.
«Το έργο ευθυγραμμίζεται με το Σχέδιο Δράσης για το Υδρογόνο της Κυβέρνησης Marshall και τον στόχο μας για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και δείχνει την κλίμακα των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν στη Νότια Αυστραλία».
"Το έργο θα υπόκειται σε μια σειρά από αναπτυξιακές και ρυθμιστικές εγκρίσεις στις οποίες θα συμμετέχουν αρκετοί κρατικοί κρατικοί φορείς."
Ο Καλλής πρόσθεσε ότι η Νότια Αυστραλία ήταν ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις υδρογόνου, δεδομένης της ισχυρής, δικομματικής, πολιτικής υποστήριξης σε κρατικό επίπεδο.

Με τα μάτια στραμμένα στην Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία

Τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Ιαπωνία έχουν αναδειχθεί ως βασικές μελλοντικές αγορές για το πράσινο υδρογόνο, με ένα άλλο έργο που προτάθηκε από τον ιαπωνικό επιχειρηματικό κολοσσό Marubeni Corporation που κέρδισε πρόσφατα την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας πιλοτικής αλυσίδας εφοδιασμού πράσινου υδρογόνου σε όλη την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Η Νότια Αυστραλία είναι πιθανό να είναι ιδανική υποψήφια για πρώιμες επενδύσεις στην αυστραλιανή πράσινη παραγωγή υδρογόνου, επιτρέποντας στην πολιτεία να αξιοποιήσει καλύτερα τις άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της.
Η πολιτεία έχει κατά μέσο όρο περισσότερο από 62% αιολική και ηλιακή ενέργεια τον περασμένο χρόνο, παρά τα υψηλά επίπεδα περικοπής που κορυφώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν σχεδόν το ήμισυ της αιολικής και ηλιακής παραγωγής της πολιτείας περιορίστηκε καθώς οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικών εκπομπών υπερέβαιναν κατά πολύ τις ανάγκες της πολιτείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης