Ενέργεια

Οι «απειλές» της Αυστρίας στην ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια - Το περιεχόμενο της ένστασης

Οι «απειλές» της Αυστρίας στην ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια - Το περιεχόμενο της ένστασης
Η επιχειρηματολογία της υπουργού Leonore Gewessler

Έτοιμη να προσφύγει στα δικαστήρια είναι η Αυστρία, σε περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση του μπλοκ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Αυτό δήλωσε η υπουργός Ενέργειας και Κλίματος της Αυστρίας Leonore Gewessler στο euractiv.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα καταθέσει σύντομα προτάσεις για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά. Θα πρόκειται για σύνολο κανόνων που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους επενδυτές έναν κοινό ορισμό του τι είναι πράσινο και τι όχι.

Ποιοι θέλουν την πυρηνική ενέργεια

Μια ομάδα δώδεκα χωρών της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Φινλανδία, επιθυμεί να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι είναι πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ότι τα ραδιενεργά απόβλητα μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

«Δεν υπάρχει νομική βάση για τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της ΕΕ», είπε η Gewessler, προσθέτοντας ότι, «Ναι, εάν η ταξινόμηση της ΕΕ περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια, είμαστε έτοιμοι να το αμφισβητήσουμε στο δικαστήριο».

Η νομική ανάλυση

Για την Gewessler, «διακυβεύεται η αξιοπιστία της ταξινόμησης» όταν τα πυρηνικά συμμορφώνονται στους κανόνες πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ. Το αυστριακό υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος ανέθεσε μια νομική ανάλυση νωρίτερα αυτό το έτος, η οποία διαπίστωσε ότι «ότι η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι συμβατή με τη νομική βάση του άρθρου 10 του Κανονισμού Ταξινόμησης», είπε.

«Έχουμε μεγάλη ευθύνη εδώ, όσον αφορά την ταξινόμηση, να παραμείνουμε συνεπείς και συνεκτικοί» με τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υποστήριξε.

«Η σημαντική ζημιά που προκαλείται από την πυρηνική ενέργεια είναι καλά τεκμηριωμένη ιστορικά», εξήγησε, αναφέροντας «τους κινδύνους της ίδιας της πυρηνικής ενέργειας», όπως αποδεικνύεται από τις καταστροφές του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα. Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια «είναι πολύ ακριβή και πολύ αργή για να συνεισφέρει» στους κλιματικούς στόχους του μπλοκ, συνέχισε η Gewessler.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης