Ενέργεια

Οι ειδικοί βλέπουν επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Πτώση 9% στις τιμές

Οι ειδικοί βλέπουν επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Πτώση 9% στις τιμές
Η τρέχουσα άνοδος των τιμών θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αν και οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος ή να θέσουν ανώτατο όριο στις αυξήσεις των λογαριασμών

Πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου κατά 9,4% στα 86,20 ευρώ MWh καταγράφηκε την 19η Νοεμβρίου με αντίστοιχη κίνηση στα προθεσμιακά συμβόλαια.
Παράλληλα η Ρωσία δείχνει καλή πρόθεση απέναντι στους Αμερικανούς, καθώς στόχο έχει να τους προμηθεύσει ικανές ποσότητες diesel και 4 τάνκερς που κατευθύνονται προς την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο σημειώνει μεγάλη πτώση 3,13% στα 78,7 δολάρια το brent kai 3,35% στα 75,78 δολ το crude.
Eίναι 11% χαμηλότερα από τα ψηλά του, καθώς οι ΗΠΑ κινούνται προς απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων με στόχο να αναχαιτίσουν τον πληθωρσιμό.

Παρά ταύτα οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες.
Όταν η Γερμανία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2, η απάντηση στις αγορές ενέργειας ήταν άμεση, σύμφωνα με το cnn.com.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου ολοκληρώθηκαν σχεδόν κατά 18% υψηλότερα την Τρίτη και αυξήθηκαν ξανά την Τετάρτη. Οι τιμές χονδρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν επίσης. Τώρα επιστρέφουν σε επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ορισμένα εργοστάσια στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν επειδή οι δραστηριότητές τους είχαν γίνει ασύμφορες.

Υπάρχει λοιπόν μια εύλογη απορία που αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη αβεβαιότητα. Όταν το ψύχος ενταθεί, θα είναι εφικτή η προμήθεια ενέργειας για την ν ηλεκτροδότηση κτιρίων και επιχειρήσεων και τη θέρμανση κατοικιών εν μέσω μιας παγκόσμιας προσπάθειας για καύσιμα;

Οι συνέπειες του «μπλόκου» της Γερμανίας

Η κίνηση αυτή θα καθυστερήσει την ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να αρχίσει να ρέει το φυσικό αέριο - ένα σημείο καμπής που οι αναλυτές είπαν ότι θα μπορούσε να μετριάσει τα ενεργειακά ελλείμματα της Ευρώπης. «Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του αγωγού φαίνεται τώρα μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά περιμέναμε», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs σε ένα ερευνητικό σημείωμα.

Στην παρούσα φάση προβλέπουν ότι το φυσικό αέριο θα αρχίσει να ρέει κατά μήκος του αγωγού τον Φεβρουάριο του 2022, αν και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα είναι ακόμη αργότερα. «Ο Nord Stream 2 είναι ο αγωγός που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι ανεφοδιασμού στην Ευρώπη και να ανατρέψει την κλίμακα, επομένως οι καθυστερήσεις στη χρήση του σημαίνουν ότι οι τρέχουσες αυστηρές συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου θα επιμείνουν και τον χειμώνα» δήλωσε ο Carlos Torres Diaz, επικεφαλής των αγορών φυσικού αερίου και ενέργειας στη Rystad Energy.


6667.JPG


Η σημασία του Nord Stream 2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται περίπου το 40% του εισαγόμενου φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Και παρά το γεγονός ότι μεταβαίνει σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, αυτή η εξάρτηση αναμένεται να παραμείνει ανέπαφη.

Ο αγωγός ήταν πάντα αμφιλεγόμενος επειδή παρακάμπτει την Ουκρανία, με αποτέλεσμα χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες να προειδοποιήσουν ότι θα ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή. Ωστόσο, υπήρχαν εικασίες ότι η διαδικασία έγκρισης για την έναρξη λειτουργίας θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν υψηλότερα λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης της ζήτησης καθώς άρθηκαν τα lockdown.

«Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά. Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο. Επομένως, υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσαμε να έχουμε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Jeremy Weir, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας ενέργειας Trafigura, σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι Financial Times αυτή την εβδομάδα.

Τι έπεται

Οι εξελίξεις προμηνύονται ραγδαίες στην Ευρώπη. Εμπειρογνώμονες, οργανώσεις κατά της φτώχειας και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη ενδέχεται να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους αυτό το χειμώνα λόγω του άλματος στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τρέχουσα άνοδος των τιμών θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αν και οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος ή να θέσουν ανώτατο όριο στις αυξήσεις των λογαριασμών.

Η Rystad Energy προβλέπει ότι οι καθυστερήσεις του Nord Stream 2 θα μπορούσαν ακόμη και να επηρεάσουν την αγορά ενέργειας πέρα ​​από αυτόν τον χειμώνα, προβλέποντας ότι η πιστοποίηση θα ολοκληρωθεί πλέον γύρω στον Απρίλιο το νωρίτερο. Ο Όμιλος Eurasia πιστεύει επίσης ότι οι δραστηριότητες πιθανότατα δεν θα ξεκινήσουν πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Αυτό θα παρατείνει τον αγώνα για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο έχει σήμερα εξαιρετικά υψηλή ζήτηση. «Η Ευρώπη μπορεί να αναγκαστεί να συνεχίσει να εξαρτάται από μια ήδη σφιχτή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένη πιθανότητα διατήρησης περιβάλλοντος υψηλών τιμών σε μεγάλο μέρος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους, εάν η Ευρώπη εμφανιστεί με σοβαρή εξάντληση των αποθεμάτων», δήλωσε η Rystad Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης