Χρηματιστήριο & Αγορές

Moody's: Δεν υπάρχουν "τσάμπα" αναβαθμίσεις

tags :
Moody's: Δεν υπάρχουν
Σε κάθε περίπτωση, την τακτική αυτή της μη αξιολόγησης την έχουμε ξαναδεί

O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν αξιολόγησε την ελληνική οικονομία (Ba3 με σταθερές προοπτικές) στις 19 Νοεμβρίου 2021, εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί αρνητική έκπληξη, αλλά εύκολα προβλέψιμη, αφού μια αλλαγή δεν τεκμηριώνεται από την τρέχουσα πιστοληπτική ικανότητα – πόσω μάλλον τώρα, με το δ’ κύμα κορωνοϊού να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, την τακτική αυτή της μη αξιολόγησης την έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν και τουλάχιστον δεν αποτελεί πρωτόγνωρη εξέλιξη.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες ο οίκος δημοσιοποίησε δύο εκθέσεις τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες δεν κόμιζαν κάτι το οποίο θα μπορούσε να τεκμηριώνει κάποια μεταβολή στο rating.

Τι ανέφερε το bankingnews

«Μια υπερπροσδοκία καλλιεργείται στους επενδυτικούς κύκλους ότι η Moody’s στις 19 Νοεμβρίου 2021 θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, κάτι που ουσιαστικά δεν έκανε η Standard & Poor’s στις 22 Οκτωβρίου, που δεν προέβη σε μια καμία αξιολόγηση της Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές, δηλαδή stable outlook.
Με δεδομένο ότι μέσα στο 2021 δεν έχει προβεί σε κάποια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν θα αποκλειόταν να αναβαθμίσει τις προοπτικές της χώρας από σταθερές σε θετικές κυρίως λόγω της μεγάλης εξυγίανσης των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Η πιθανότητα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κλίμακα Ba2 από Ba3, δηλαδή αναβάθμιση μίας κλίμακας είναι μικρότερη, αλλά ακόμη και αν συμβεί δεν αλλάζει το status της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας δεδομένου ότι και η Standard & Poor’s και η Fitch, αλλά και η DBRS, βαθμολογούν την Ελλάδα σε μια υψηλότερη κλίμακα.
Να σημειωθεί δε ότι η Scope Rating τον Σεπτέμβριο του 2021 αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB+, δηλαδή μία κλίμακα πριν την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Το βασικό σενάριο λοιπόν είναι η Moody’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές, ενώ το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας που ούτως ή άλλως θα είναι ουδέτερη για την ελληνική οικονομία.
Ως γνωστόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψιν την υψηλότερη βαθμολογία μιας χώρας για τις πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Η καλλιεργούμενη προσδοκία ότι η Moody’s θα εκπλήξει την αγορά θα διαψευστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης