Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Μολδαβία κινδυνεύει να γίνει... Σιβηρία - Η Gazprom «κόβει» την παροχή φυσικού αερίου

Η Μολδαβία κινδυνεύει να γίνει... Σιβηρία - Η Gazprom «κόβει» την παροχή φυσικού αερίου
H  Μολδαβία δεν έχει βρει ακόμη τα 74 εκατομμύρια δολάρια που οφείλει στη ρωσική Gazprom και κινδυνεύει να παγώσει η χώρα
Σχετικά Άρθρα

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Andrej Spinu, δήλωσε σήμερα 23/11 ότι τα 2,6 εκατομμύρια πολίτες της δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο, παρόλο που η ενεργειακή εταιρεία της δεν έχει βρει ακόμη τα 74 εκατομμύρια δολάρια που οφείλει στη ρωσική Gazprom.
Η κυβέρνηση συζητά τρόπους επίλυσης του ζητήματος, έγραψε ο Σπίνου στο Facebook.
Η Moldovagaz έλαβε από την Gazprom αυτή την εβδομάδα ειδοποίηση, με την οποία απειλούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου εντός 48 ωρών εάν η Μολδαβία δεν καταβάλει 74 εκατομμύρια δολάρια για τις τρέχουσες παραδόσεις φυσικού αερίου.
Χθες ο εκπρόσωπος της Gazprom Sergey Kuprianov δήλωσε ότι η Gazprom έχει ενημερώσει την Μολδαβία για το ενδεχόμενο να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Μολδαβία μετά από 48 ώρες εξαιτίας της μη καταβολής πληρωμών βάσει του τρέχοντος συμβολαίου.

Η απειλή της Gazprom 

Υπενθυμίζεται ότι, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ενημέρωσε την Μολδαβία για το ενδεχόμενο να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Μολδαβία μετά από 48 ώρες εξαιτίας της μη καταβολής πληρωμών βάσει του τρέχοντος συμβολαίου, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της εταιρείας Sergey Kuprianov μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Τον Οκτώβριο η Gazprom και η Moldovagaz παρέτειναν το συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου για πέντε χρόνια.
Μετά το πέρας των συνομιλιών ο υπουργός υποδομών της Μολδαβίας Andrej Spinu είχε δηλώσει ότι η νέα τιμή για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας για τον Οκτώβριο θα είναι 450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μετρά και θα μεταβάλλεται ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά.

Δύσκολοι όροι

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη, αρκετά δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Μολδαβίας, και έχοντας ως γνώμονα την επιδίωξη να διατηρήσουμε για την Μολδαβία τις δυνατότητες αποπληρωμής του χρέους της προς την Gazprom, καθώς και τη θέση του Ρώσου προέδρου, στον οποίο η μολδαβική πλευρά αποτάθηκε επανειλημμένα ζητώντας τη συνδρομή του, η Gazprom αποφάσισε να υπογράψει συμβόλαιο στην ουσία με βάση τους όρους της μολδαβικής πλευράς, αλλά υπό τον ουσιαστικό και σημαντικό όρο: η Μολδαβία εμπρόθεσμα να καταβάλλει στο 100% τις τρέχουσες πληρωμές για το φυσικό αέριο.
»Η επόμενη ημερομηνία λήξης των τρεχουσών πληρωμών είναι σήμερα, 22 Νοεμβρίου.
Σε σχέση με αυτό σήμερα η Gazprom σύμφωνα με το συμβόλαιο ενημέρωσε την μολδαβική πλευρά, ότι μετά από παρέλευση 48 ωρών οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Μολδαβία θα σταματήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Kuprianov.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Gazprom έχει απογοητευθεί εντελώς από το ότι η Μολδαβία δεν τηρεί βάσει συμβολαίου της υποχρεώσεις της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης