Διεθνή

Bloomberg: Η Pfizer επιβεβαιώνει ότι δημιουργεί εμβόλιο σε 100 ημέρες για τη νέα μετάλλαξη!

tags :
Bloomberg: Η Pfizer επιβεβαιώνει ότι δημιουργεί εμβόλιο σε 100 ημέρες για τη νέα μετάλλαξη!
Κλιμακώνεται μεγάλη πτώση στις αγορές
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με τα breaking news στο Bloomberg, η Pfizer πιστοποιεί ότι μπορεί να δημιουργήσει εμβόλιο σε 100 ημέρες για τη νέα μετάλλαξη.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις οικονομίες και τις αγορές σε σχέση με την υπεραντίδραση της πτώσης που βλέπουμε σήμερα 26/11.

Σε εγρήγορση είναι η επιστημονική κοινότητα, διεθνώς, μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Μποτσουάνα, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του γερμανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου BioNTech, που συνεργάζεται με τη Pfizer, δήλωσε ότι αναμένουν «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Οι αγορές συνεχίσουν να υφίστανται πιέσεις με τον VIX να έχει ανέβει στο 28 και ο S&P να δοκιμάζει την περιοχή του 4.589 -80, που είναι σημείο στήριξης με πτώση 2%.
Ο DAX κλείνει με μεγάλη πτώση στο 15.278 στο -4,15%.

Το πετρέλαιο -13% στα 68,120 δολ το crude και -11,1% στα 73,12 δολ το crude.

Το φυσικό αέριο υποχωρεί  στα 88,25 ευρώ/MWh - 5,3% στην Ευρώπη.

H απόδοση του treasury υποχωρεί στο 1,5% .

Οι μετοχές των αεροπορικών σημειώνουν μεγάλη πτώση για παράδειγμα -9,7% η United Airlines, ενώ αντίθετα κερδίζουν έδαφος οι φαρμακευτικές με την Moderna να "ηγείται"  +22,7%.

O S&P Energy - 5% στια 414,7 μονάδες.

Τι είναι η παραλλαγή της Μποτσουάνα με τις 32 μεταλλάξεις που θα πάρει το ελληνικό όνομα Nu ή την κωδική ονομασία B.1.1.529 και γιατί προκαλεί χάος στις διεθνείς αγορές και πανικοβάλλει τον πλανήτη;

Θεωρείται ως η πιο βαριά μεταλλαγμένη παραλλαγή του covid 19, μέχρι στιγμής, καθώς έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας και 50 συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπάρχουν 10 μεταλλάξεις έναντι 2 στην παραλλαγή Delta σχετικά με τον τομέα δέσμευσης υποδοχέα, που είναι το τμήμα του ιού κατά την αρχική επαφή με τα κύτταρα.

Η παραλλαγή Nu εντοπίστηκε πριν από 5 ημέρες αρχικά στη Μποτσουάνα με επακόλουθη επιβεβαίωση και αλληλουχία στη Νότια Αφρική με περίπου 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ και από σήμερα το πρωί στο Βέλγιο.
Τα δεδομένα αλληλουχίας υποδηλώνουν ότι το Β.1.1.529 έχει διαφορετικό εξελικτικό μονοπάτι, αλλά μοιράζεται μερικές κοινές μεταλλάξεις με τις παραλλαγές C.1.2, Beta και Delta.

Το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνας επιβεβαίωσε ότι 4 κρούσματα της νέας παραλλαγής εντοπίστηκαν σε άτομα που ήταν όλα πλήρως εμβολιασμένα.

Και οι τέσσερις δοκιμάστηκαν πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους.
Ένα δείγμα εντοπίστηκε επίσης στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο μετέφερε ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική, δήλωσαν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.
Με περισσότερες από 1.200 νέες μολύνσεις, το ημερήσιο ποσοστό μόλυνσης στη Νότια Αφρική είναι πολύ χαμηλότερο π.χ. από ότι στην Γερμανία, όπου τα νέα κρούσματα προκαλούν χάος.
Ωστόσο, η πυκνότητα των μεταλλάξεων σε αυτή τη νέα παραλλαγή εγείρει φόβους ότι θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Nu1.png

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες;

«Αυτή η παραλλαγή μας εξέπληξε, αποτελεί μεγάλο άλμα στην εξέλιξη, εμπεριέχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από ότι περιμέναμε, ειδικά μετά από ένα πολύ σοβαρό τρίτο κύμα του Delta», δήλωσε ο Tulio de Oliveira, διευθυντής της πλατφόρμας KwaZulu-Natal Research and Innovation Sequencing Platform.
Η παραλλαγή B1.1.529 έχει έναν «πολύ ασυνήθιστο αστερισμό μεταλλάξεων», με περισσότερες από 30 μεταλλάξεις μόνο στην πρωτεΐνη ακίδας, είπε ο Oliveira.
Στον υποδοχέα ACE2 - την πρωτεΐνη που βοηθά στη δημιουργία σημείου εισόδου για τον κορωνοϊό για τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων - η νέα παραλλαγή έχει 10 μεταλλάξεις. Συγκριτικά, η παραλλαγή Beta έχει τρεις, η παραλλαγή Delta έχει δύο, είπε ο Oliveira.

Γιατί έχει σημασία αυτό;

Επειδή, όπως σημείωσε πρόσφατα ακόμη και το έγκριτο περιοδικό Nature , οι ερευνητές ανέφεραν ότι η θέση διάσπασης της φουρίνης του Covid - μια δυνατότητα που τον βοηθά να εισέλθει στα κύτταρα - είναι απόδειξη μηχανική, επειδή ο SARS-CoV-2 έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Η θέση διάσπασης της φουρίνης είναι σημαντική επειδή βρίσκεται στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού και η διάσπαση της πρωτεΐνης σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη για να μολύνει ο ιός τα κύτταρα».
Ο Ravi Gupta, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είπε ότι η εργασία στο εργαστήριό του διαπίστωσε ότι δύο από τις μεταλλάξεις στο B.1.1.529 αύξησαν τη μολυσματικότητα και μείωσαν την αναγνώριση αντισωμάτων.

Τι σημαίνει αυτό;

Μετάφραση: όσον αφορά τα εμβόλια, η παράλλαξη B.1.1.529 θα μπορούσε κάλλιστα να αντιπροσωπεύει μια εντελώς νέα ασθένεια, καθώς τα υπάρχοντα εξουδετερωτικά αντισώματα θα έχουν μικρή έως καθόλου επίδραση σε έναν ιό με όλες αυτές τις μεταλλάξεις. Αυτά είναι δυστυχώς καλά νέα για τους πολιτικούς καθώς έχουν τον νέο καταλύτη για επιβάλλουν ένα νέο γύρο lockdown και νέα μέτρα.

Ποια νέα μέτρα λαμβάνονται;

Εν προκειμένω, μόλις εμφανίστηκε το νέο στέλεχος, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει προσωρινά τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές χώρες (Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα) λόγω ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή του Covid.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί τίθενται άμεσα και αποτελούν προληπτικό μέτρο για να κρατηθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της νέας παραλλαγής, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Sajid Javid.
Οι έξι αφρικανικές χώρες θα μπουν στην κόκκινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, απαιτώντας από τους ταξιδιώτες να τίθενται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία κατά την άφιξή τους.

Είναι πιο θανατηφόρα η νέα παράλλαξη;

Είναι επί του παρόντος πολύ νωρίς για να καθοριστεί εάν η νέα παραλλαγή έχει υψηλότερη θνησιμότητα από τις προηγούμενες παραλλαγές.
Τα αναφερθέντα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται στη Νότια Αφρική μόλις στις 19 Νοεμβρίου, επομένως δεν θα έχει ακόμη προκύψει οποιαδήποτε επίπτωση στις νοσηλείες και στους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID.

Εμβόλια - Το νέο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε 100 ημέρες

Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ανταπόκριση του εμβολίου στη νέα παραλλαγή.
Ωστόσο, ο σημαντικός αριθμός παραλλαγών αυξάνει την πιθανότητα τα τρέχοντα εμβόλια, τα οποία σχεδιάστηκαν με γνώμονα το αρχικό στέλεχος COVID-19, να είναι λιγότερο αποτελεσματικά και εργαστηριακές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την Pfizer, εάν εμφανιστεί μια παραλλαγή που υπερνικάει το εμβόλιο, θα μπορούσε να αναπτύξει και να παράγει ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά αυτής της παραλλαγής σε 100 ημέρες.

Τι θα πρέπει να γίνει με τα ταξίδια

«Τα ταξίδια ήταν ένα μεγάλο ζήτημα όταν ξέσπασε η πανδημίας της Covid-19, αφού βοηθούν τις παραλλαγές να εξαπλωθούν πιο γρήγορα.
Το Ισραήλ έχει ήδη «τοποθετήσει» αρκετές αφρικανικές χώρες στην κόκκινη λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές χωρίς ειδική άδεια.

Τι έπεται

Σύμφωνα με τη Citi, η ανησυχία για την Nu πρέπει να εξισορροπηθεί με την αποτυχία άλλων σχετικών παραλλαγών, όπως η Beta (που επίσης εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική) να ξεπεράσει την Delta.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για:
1)τον προσδιορισμό εάν η Nu ανταγωνίζεται την Delta σε χώρες υψηλού επιπολασμού (2-3 εβδομάδες),
2)για να προσδιοριστεί εάν ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την νέα παράλλαξη.
3)Να καταγραφούν πραγματικά δεδομένα για τον προσδιορισμό των ποσοστών νοσηλείας και θανάτου (περίπου 6-8 εβδομάδες).
Η εφαρμογή των ταξιδιωτικών περιορισμών και των μέτρων δημόσιας υγείας μπορεί να ανατρέψει ορισμένες από τις παραπάνω εκτιμήσεις του χρονοδιαγράμματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης