Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

«Βούλιαξε» η Wall Street λόγω της μετάλλαξης Omicron - Απώλειες 900 μονάδων για τον DJ

«Βούλιαξε» η Wall Street λόγω της μετάλλαξης Omicron - Απώλειες 900 μονάδων για τον DJ
Υφεσιακά έκλεισε η Wall Street λόγω νέας παραλλαγής του κορωνοϊού από την Νότια Αφρική

Με τον συναγερμό που έχει σημάνει από άκρου εις άκρον στην υφήλιο η νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική αλλά ήδη έχει βγει από τα όριά της και τους φόβους να έχουν επηρεάσει ποικιλοτρόπως κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής δεν προκαλούν απορία οι βαριές απώλειες τους βασικούς δείκτες της Wall Street σήμερα Παρασκευή 26/11, μετά από τη χθεσινή αργία λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών. Εν τω μέσω της σημερινής Black Friday, μια μέρα βολιδοσκόπησης από τους επενδυτές της καταναλωτικής διάθεσης στις ΗΠΑ, που τελικά απεδείχθη η χειρότερη Black Friday των τελευταίων 50 χρόνων, οι φόβοι ότι ένα νέο στέλεχος θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιδημίες σε πολλές χώρες, διαφεύγοντας της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τα συστήματα Υγείας και περιπλέκοντας τις προσπάθειες για εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών και των συνόρων, έστειλαν ένα κύμα αποστροφής κινδύνου στις αγορές.
Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 905 μονάδων...

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -2,53% στις 34.899 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες -2,27% στις 4.594 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί -2,23% στις 15.491 μονάδες

Σε επίπεδο εβδομάδας με μειωμένο όγκο συναλλαγών καθώς η Wall Street ήταν χθες κλειστή λόγω της Ημέρας των Ευχαριστών και σήμερα έκλεισε νωρίτερα λόγω Black Friday - o Nasdaq έκλεισε με πτώση 3,5%, ενώ οι S&P 500 και Dow κατέγραψαν απώλειες 2,2% και 2% αντίστοιχα. Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν την χειρότερη επίδοση σε ημέρα Black Friday τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι απώλειες ακολούθησαν την προειδοποίηση αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την νέα μετάλλαξη και την σημερινή έκτακτη σύσκεψη, καθώς οι επιστήμονες εκφράζουν τον φόβο για την ανθεκτικότητά της έναντι των υπαρχόντων εμβολίων, παρά την διαβεβαίωση από την Pfizer πως μπορεί να έχει έτοιμο ένα νέο εμβόλιο που να την καλύπτει εντός 100 ημερών.

Επίσης, αναστολή των πτήσεων και των ταξιδιών αποφάσισαν:
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες λόγω της μετάλλαξης.
Το Ισραήλ απαγόρευσε τα ταξίδια σε πολλές χώρες αφού εντόπισε ένα κρούσμα σε έναν ταξιδιώτη ενώ δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ και ένα στην Ευρώπη, στο Βέλγιο.
Τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε προσωρινή διακοπή των πτήσεων από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής, προληπτικά, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα η σλοβενική Προεδρία της ΕΕ.

Εν τω μέσω του υφεσιακού κύματος, η μετοχή της Moderna ενισχύεται σε ποσοστό περίπου 25% ενώ η μετοχή της Pfizer σημειώνει άνοδο περίπου 5%.

Στο κόκκινο και οι αγορές Ευρώπης Ασίας

Σε βαθύ κόκκινο έκλεισαν οι ευρωαγορές εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού και ενώ οι αναφορές για τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του ιού με πολλαπλές μεταλλάξεις πυροδοτούν φόβους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των υφιστάμενων θεραπειών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε βουτιά -3,67% στις 464,05 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να ηγείται των απωλειών με πτώση -8,7%.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κατρακύλησε -4,74% στις 4.089,58 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX βυθίστηκε -4,15% στις 15,257,04 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε -3,64% στις 7.044,03 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε -4,75% στις 6.739,73 μονάδες.
Βυθίστηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την αυστηροποίηση των περιορισμών από χώρες στην Ευρώπη.
Οι βαριές απώλειες ακολουθούν τις αποφάσεις πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επιβάλουν αυστηρά μέτρα περιορισμού ή ακόμα και καθολικά lockdown για να θέσουν υπό έλεγχο το τελευταίο κύμα της πανδημίας.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση -2,5% στις 28.751.62 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατρακύλησε -2,4% στις 24.155,89 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,6% στις 3.564.09 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε -1,47%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης