Επικαιρότητα

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου: Άγιος Φιλούμενος

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου: Άγιος Φιλούμενος
Κλείνει τα 54 ο Ελπιδοφόρος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Άγιος Φιλούμενος Άγκυρας

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Νοεμβρίου: Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα, Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη

Φιλουμένου πείρουσιν ἥλοις τοὺς πόδας,
Χριστὸν φιλοῦντος καὶ Θεῷ φιλουμένου.

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Φιλούμενο, ο οποίος καταγόταν από τη Λυκαονία. Ήταν έμπορος σιτηρών. Καταγγέλθηκε, το 270 μ.Χ., ως χριστιανός στον ηγεμόνα της Άγκυρας Φήλικα.

Συνελήφθη και τον παρουσίασαν μπροστά στον ηγεμόνα. Ο Φιλούμενος όμως δεν πτοήθηκε από τις απειλές που δέχθηκε και παρέμεινε πιστός στην μία και αληθινή πίστη του Χριστού.

Τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, τρυπώντας του τα άκρα με καρφιά. Με αυτό τον μαρτυρικό τρόπο παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

Τύπος εορτής: Σταθερή. H εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 29 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Παράμονον μέλψωμεν σὺν Φιλουμένῳ πιστοί, ὡς θείους θεράποντας καὶ ἀθλητὰς εὐκλεεῖς Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· τοῦτον γὰρ φερωνύμως ὡς φιλήσαντας ἄγαν, ᾔσχυναν δι’ ἀγώνων παρανόμων τὸ κράτος αἰτοῦντες πταισμάτων λύσιν πᾶσι καὶ ἔλεος.

Πηγή: EKKLHCIA ON LINE

Κλείνει τα 54 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Στις 28 Νοεμβρίου γιορτάζει τα 54α γενέθλιά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, υπέρτιμος, Έξαρχος Ωκεανών Ατλαντικού και Ειρηνικού, ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ελπιδοφόρος. Ο Ελπιδοφόρος ήταν εκείνος που το 2018 έγραψε βιβλίο για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο το 2008. Τότε, ως Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και αρχιμανδρίτης, ο Ελπιδοφόρος είχε έρθει στο Κίεβο για να ενημερωθεί για την εκκλησιαστική κατάσταση της Ουκρανίας και να κάνει σειρά επαφών με ορθόδοξους ιεράρχες.

Μετά από αυτή την δουλειά που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και άλλοι Έξαρχοι πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη για τους εορτασμούς της Βαπτίσεως των Ρως το 2008. Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη τότε έδειξε ξεκάθαρα την αγάπη των Ουκρανών για τη Μητέρα – Εκκλησία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επίσης αντιμετώπισε τις παραπληροφιακές διαρροές του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Κανονικών του δικαιωμάτων. Ένα από αυτά τα έργα, αφιερωμένα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, είδε το φως της δημοσιότητας το 2014. Σε αυτό γινόταν λόγος για το πρωτείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στο γεγονός ότι συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δικαίωμα να λαμβάνει τις εφέσεις από άλλους επισκόπους και είναι «πρώτος μεταξύ ίσων».

Πηγή: EKKLHCIA ON LINE

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης