Ο CEO της Siemens Gamesa προειδοποιεί για το μέλλον της αιολικής ενέργειας

Ο CEO της Siemens Gamesa προειδοποιεί για το μέλλον της αιολικής ενέργειας
Στην Ευρώπη, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια φέρεται να είναι σημαντικά φθνηνότερες σε σχέση με τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια

Οι μεγάλες προσπάθειες για τη μείωση του κόστους παραγωγής αιολικής ενέργειας θα πρέπει να περιοριστούν, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Siemens Gamesa, Andreas Nauen, επικαλούμενος την περιορισμένη ικανότητα της βιομηχανίας να συνεχίσει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει πέσει πρόσφατα σε επίπεδα που επιτρέπουν την πρόκληση τέτοιων ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, χάρη σε μια τεράστια έκρηξη επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.

«Πλέον, η αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη σε σύγκριση με τις άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε κοστολογικά περαιτέρω» δήλωσε στο Reuters, o Andreas Nauen.

Τα δεδομένα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια φέρεται να είναι σημαντικά φθνηνότερες σε σχέση με τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια. Καθοδηγούμενη από την πράσινη μετάβαση που στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ζήτηση για ανεμογεννήτριες βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό. Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές και ο αυξημένος ανταγωνισμός έχουν συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον Nauen, «ο κλάδος δεν θα μπορούσε να επενδύσει σε καινοτομίες εάν η προσπάθεια για μείωση του κόστους της αιολικής ενέργειας συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό». Το αυξανόμενο κόστος που απορρέει από την παγκόσμια κρίση προσφοράς και τις υψηλές τιμές πρώτων υλών όπως ο χάλυβας διαβρώνουν επίσης τα λειτουργικά περιθώρια των κατασκευαστών στροβίλων.

Παράλληλα, Siemens Gamesa και Vestas, που θεωρούνται κορυφαίοι παίκτες στα είδος του προειδοποίησαν ότι μπόρεσαν να μετακυλίσουν στους πελάτες ένα μέρος αυτού του υψηλότερου κόστους, το οποίο είναι πιθανό να αντικατοπτρίζεται σε υψηλότερες δημοπρασίες τιμές και συμφωνίες αγοράς ενέργειας με την πάροδο του χρόνου. «Πρέπει να αλλάξουμε τα συστήματα δημοπρασιών στο μέλλον», είπε κορυφαίος στέλεχος του κλάδου, προτείνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας αντί το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην τιμή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης