Ενέργεια

Ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου - Στα 75 δολ/βαρέλι το brent (+5,74%)

Ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου - Στα 75 δολ/βαρέλι το brent (+5,74%)
O ΠΟΥ  δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του νέου στελέχους

Με ανάκαμψη ξεκίνησε η εβδομάδα στις τιμές πετρελαίου, έπειτα από τις απώλειες του 13% που έφερε η νέα μετάλλαξη κορωνοϊού την περασμένη Παρασκευή (26/11).

Συγκεκριμένα, το Brent ενισχύεται 5,74% στα 75 δολ/βαρέλι και το αργό +6,35% στα 72,66 δολ/βαρέλι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το selloff της Παρασκευής ήταν ίσως υπερβολικό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το νέο στέλεχος του Covid. O ΠΟΥ μάλιστα δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του νέου στελέχους. Από την άλλη πλευρά, χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων, οι οποίες αυστηροποιούν τους περιορισμούς.

Αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων

Η τελευταία ένεση αστάθειας στις αγορές πετρελαίου έρχεται μετά την ανακοίνωση της συντονισμένης απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις αρχές αυτού του μήνα. Η αποδέσμευση τέτοιων αποθεμάτων μπορεί να είναι περιττή εάν η παραλλαγή Omicron οδηγήσει σε περισσότερους περιορισμούς.

Οι συνεδριάσεις του OPEC

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες χώρες με επικεφαλής τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, θα έχει αυτή τη εβδομάδα διαδικτυακές συνεδριάσεις για να καθορίσει την πολιτική για την παραγωγή πετρελαίου.

Την Παρασκευή, πηγές δήλωσαν ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την Omicron , με ορισμένες να εκφράζουν ανησυχία για το ότι μπορεί να επιδεινώσει τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου.

"Πρέπει να παρακολουθούμε σχολαστικά. Δεν υπάρχει ανάγκη για βεβιασμένες αποφάσεις", δήλωσε ο Novak σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει αντισταθεί στα αμερικανικά αιτήματα να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα για να μειωθούν οι τιμές πετρελαίου, συνεχίζοντας τη χαλάρωση των περυσινών μειώσεων ρεκόρ της παραγωγής με το να προσθέτει 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα από τον Αύγουστο. Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα συζητηθεί η παραγωγή του Ιανουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης