Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Τι θα συμβεί αν η Ευρώπη «ξεμείνει» από φυσικό αέριο - Τι λένε οι ειδικοί

Oilprice: Τι θα συμβεί αν η Ευρώπη «ξεμείνει» από φυσικό αέριο - Τι λένε οι ειδικοί
Ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν πολύ φυσικό αέριο  έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες

Όσο μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, τόσο θα δοκιμάζεται σθεναρά ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης, σύμφωνα με το Oilprice. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν ξανά και η έλλειψη φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι πιο κρύος από το συνηθισμένο.

Δεν υπάρχει άμεση λύση στο πρόβλημα της παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου, και όσο πιο κρύος και μεγαλύτερος είναι ο χειμώνας, τόσο χειρότερη θα μπορούσε να γίνει η κατάσταση, λένε οι αναλυτές. Επί του παρόντος, το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στον περιορισμένο ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη είναι η καταστροφή της ζήτησης στις βιομηχανίες λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, σημειώνουν ορισμένοι.

Η δραστηριοποίηση της Ρωσίας

Η Ρωσία εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις με πελάτες για την αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών, αλλά δεν έχει αυξήσει σημαντικά την πρόσθετη προσφορά εν μέσω της κρίσης φυσικού αερίου και ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, ο αμφιλεγόμενος ς Nord Stream 2 υπό την ηγεσία της Ρωσίας βρήκε εμπόδιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η Γερμανία δήλωσε ότι ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας, Bundesnetzagentur, δήλωσε στα μέσα Νοεμβρίου ότι ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης της Nord Stream 2 AG ως ανεξάρτητου φορέα εκμετάλλευσης μεταφοράς έως ότου συσταθεί φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού στη Γερμανία σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία.

Στο επίκεντρο η αβεβαιότητα

Αυτή η εξέλιξη καθυστερεί κατά τουλάχιστον μερικές εβδομάδες την συντομότερη δυνατή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αγωγού, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις ελλείψεις φυσικού αερίου σε περίπτωση ψυχρότερου χειμώνα στην Ευρώπη.

Με την αβεβαιότητα σχετικά με την ημερομηνία έναρξης του Nord Stream 2, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να υπερβούν τα υψηλά ρεκόρ που είχαν φτάσει τον Οκτώβριο. «Δεν θα απέκλεια μια επιστροφή στα υψηλά ρεκόρ του Οκτωβρίου, αν κοιτάξετε πόσο μικρή είναι η αγορά και οι περιορισμένες ρωσικές ροές», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Wayne Bryan, αναλυτής της Refinitiv, σύμφωνα με το Reuters.

Ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν πολύ φυσικό αέριο -συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας, των λιπασμάτων και των χαλυβουργείων- έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου έκαναν την παραγωγή τους ασύμφορη. Η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί εάν περισσότερες βιομηχανίες μειώσουν τις δραστηριότητες τους επόμενους μήνες.

Οι προειδοποιήσεις

Για τους καταναλωτές, εκτός από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, η κρίση του φυσικού αερίου θα μπορούσε να σημαίνει διακοπές ρεύματος εάν ο χειμώνας είναι πραγματικά κρύος, προειδοποίησε ο Jeremy Weir, Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Δεν έχουμε αρκετό φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά. Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο. Επομένως, υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι... εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσαμε να έχουμε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη», δήλωσε ο Weir στο FT Commodities Asia Summit στα μέσα Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα, η χαμηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γαλλία, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη παροχή πυρηνικής ενέργειας, οδήγησαν τις γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε με την άφιξη του ψυχρότερου καιρού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης