Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oι προειδοποιήσεις της Ρωσίας στις ΗΠΑ για τον Nord Stream 2 - «Μην ανακατεύεστε»

Oι προειδοποιήσεις της Ρωσίας στις ΗΠΑ για τον Nord Stream 2 - «Μην ανακατεύεστε»
Οι ηγέτες του κλάδου έχουν προειδοποιήσει για πιθανές διακοπές ρεύματος, ενώ το κόστος χονδρικής είναι ήδη αισθητό στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου
Σχετικά Άρθρα

Η ρωσική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην ασκήσουν περαιτέρω πίεση σε κανέναν σχετικά με την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με το Oilprice.

Όπως είναι γνωστό, ο αγωγός εξακολουθεί να περιμένει έγκριση από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές προτού η Ρωσία αρχίσει να εξάγει φυσικό αέριο μέσω αυτού. Ο Nord Stream 2 παρακάμπτει την Ουκρανία και αντ' αυτού εισάγει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας. Εάν ανάψει πράσινο, θα διπλασιάσει τις συνολικές ροές της Ρωσίας προς τη Γερμανία, παρέχοντας 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και στους δύο αγωγούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov τόνισε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό, φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να μην ασκούν πίεση σε κανέναν σε σχέση με τη συνεχιζόμενη υλοποίηση και πιστοποίηση αυτού του έργου».

Άνοδος των τιμών φυσικού αερίου

Πάνω από τα 100 ευρώ ανά MWh σκαρφάλωσαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Τρίτη, καθώς υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις, την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Τα δεδομένα

Η Ευρώπη εξαρτάται ήδη από τη Ρωσία για περισσότερο από το 1/3 των προμηθειών της σε φυσικό αέριο. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν προηγουμένως παραιτηθεί από συγκεκριμένες κυρώσεις στον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού, παραμένουν αντίθετες στο NS2 – καθώς ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι θα έκανε την Ευρώπη να εξαρτηθεί υπερβολικά από το ρωσικό αέριο.

Η Γερμανία φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι θα αναλάβει δράση εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο στις σχέσεις της με την Ουκρανία. Ωστόσο, αναφορές από το Axios υποδηλώνουν ότι το Βερολίνο προέτρεπε τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να μην επιβάλουν κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2 καθώς κάτι τέτοιο «τελικά θα έβλαπτε τη διατλαντική ενότητα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είπε στο Reuters ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για να αμβλύνουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το NS2, με την ελπίδα να εφαρμόσει μια κοινή δήλωση στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, η ήπειρος προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα εν μέσω ελλείψεων προσφοράς και εκτίναξης των τιμών. Οι ηγέτες του κλάδου έχουν προειδοποιήσει για πιθανές διακοπές ρεύματος, ενώ το κόστος χονδρικής είναι ήδη αισθητό στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου – με περισσότερες από 20 εταιρείες να έχουν σταματήσει τις συναλλαγές τους από τον Σεπτέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης