Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετάλλαξη Omicron: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια; - Θα εκτοπίσει τη Delta; - Οι ειδικοί απαντούν

Μετάλλαξη Omicron: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια; - Θα εκτοπίσει τη Delta; - Οι ειδικοί απαντούν
Ήπια νόσηση προκαλεί μέχρι στιγμής η παραλλαγή Omicron και τα εμβόλια έχουν συμβάλλει σε αυτό, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα

Με την μετάλλαξη Omicron να καλπάζει ανά την υφήλιο κυβερνήσεις και πολίτες να ανησυχούν σοβαρά για την εξέλιξή της, την προστασία και τους κινδύνους που ελοχεύουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η επιστήμη μελετά τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή όπως προκύπτουν, συσχετίζει, ερμηνεύει τα στοιχεία και ενημερώνει.
Ωστόσο, οι θέσεις τους, που κατά καιρούς είναι αντιφατικές, τροφοδοτούν την ανασφάλεια μεταξύ των πολιτών και την αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν στη μετάλλαξη Omicron, με αποτέλεσμα τις συνεχείς και έντονες διακυμάνσεις στις αγορές.

Moderna

Νωρίτερα σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna δήλωσε ότι οι πολλές μεταλλάξεις που συγκεντρώνει η παραλλαγή της Omicron υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν νέα εμβόλια και πως τα εμβόλια κατά του COVID-19 δεν είναι πιθανόν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής  προκαλώντας ταραχή στην κοινή γνώμη, αναταράξεις και πτώση στις παγκόσμιες χρηματαγορές.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ουσιαστική πτώση (στην παρεχόμενη προστασία).
Απλώς δεν ξέρω πόση γιατί πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα.
Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα λένε ότι δεν θα είναι καλά τα πράγματα», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, διεθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στους Financial Times.

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

Προκειμένου να διασκεδάσει την ανησυχία των πολιτών, σχετικά με την επάρκεια των εμβολίων όσον αφορά στην προστασία, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζει πως δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 δεν προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση από τη μετάλλαξη Omicron.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Πανεπιστήμιο προτίθεται να αναπτύξει γρήγορα μια επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου που δημιούργησε με την AstraZeneca, αν αυτό κριθεί απαραίτητο και αφότου αξιολογήσει προσεκτικά τον αντίκτυπο της παραλλαγής αυτής στο εμβόλιό του.
«Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών (του κορωνοϊού) κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής ότι η Omicron διαφέρει», υπογραμμίζει το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Ωστόσο, έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και υπάρχουν οι διαδικασίες για την ταχεία ανάπτυξη ενός επικαιροποιημένου εμβολίου COVID-19, αν αυτό κριθεί απαραίτητο», καταλήγει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην ανακοίνωσή του.

Uğur Şahin (BionTech): «Μην πανικοβάλλεστε - Οι εμβολιασμένοι θα παραμείνουν προστατευμένοι»

Η τωρινή γενιά εμβολίων κατά του κορωνοϊού θα συνεχίσει να προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Omicron εμφανίστηκε ο συνιδρυτής της BioNTech, Uğur Şahin.
«Η νέα, εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις, αλλά τα εμβολιασμένα άτομα πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένα από σοβαρή νόσηση. Αλλά, ακόμα κι αν η παραλλαγή είναι σε θέση να ξεφύγει από τα αντισώματα σε εμβολιασμένους ανθρώπους, πιθανότατα θα εξακολουθεί να προστατεύεται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο κ. Şahin στο πρακτορείο Dow Jones.
«Μην πανικοβάλλεστε. Το πλάνο παραμένει το ίδιο: επιταχύνετε τη χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης» πρόσθεσε.

Η ετοιμασία του νέου εμβολίου

Υπενθυμίζεται ότι, η BioNTech ανακοίνωσε τη Δευτέρα (29/11) πως άρχισε τη δουλειά πάνω σε ένα εμβόλιο ειδικά για την ανησυχητική μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα πρέπει να ξαναδουλέψει το καθιερωμένο εμβόλιό της κατά της Covid-19.
Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της BioNTech, που από κοινού με τη Pfizer δημιούργησαν το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, προστέθηκαν στις εκτιμήσεις που έχουν διατυπώσει οι παραγωγοί εμβολίων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στη νέα μετάλλαξη.
Την ίδια ώρα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με την AstraZeneca, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα παρέχουν προστασία έναντι της νέας παραλλαγής. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναμένουν τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές έρευνες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και θα δώσουν τα δεδομένα που χρειάζονται για τη νέα μετάλλαξη.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής μιλούν για ήπια νόσηση αλλά... εμβολιαστείτε και προσέχετε!

Αυτό που είναι πραγματικότητα ωστόσο  είναι ότι από τα 44 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Omicron που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, όλα είναι «ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. 
Πιο συγκεκριμένα, το ECDC σε έκθεση του αναφέρει: «Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα ή θάνατοι μεταξύ αυτών των κρουσμάτων».
Αδημοσίευτες αφηγήσεις γιατρών στο Reuters που έχουν αναλάβει ασθενείς με Covid-19 στη Νότια Αφρική, λένε ότι η Omicron φαίνεται να προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει ακόμη να εξάγονται συμπεράσματα. Ο Πούρεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς αν η Omicron θα εκτοπίσει τη Delta στη Νότια Αφρική, αφού οι επιστήμονες μέχρι στιγμής έχουν αναλύσει μόνο 87 γονιδιώματα. Όμως το γεγονός ότι τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, ιδίως στην πολυπληθέστερη επαρχία την Γκαουτένγκ, είναι ένδειξη ότι μπορεί αυτό να συμβαίνει ήδη.
Οπότε, το μέτρο του εμβολιασμού γίνεται επιτακτικότερο και υποχρεωτικό σε πολλά κράτη για ευπαθείς ομάδες και ηλικίες άνω των 60.
Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την... υπερμετάδοση.

Υπερμεταδοτική, θα εκτοπίσει την Delta

Η μετάλλαξη Omicron που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική μπορεί να είναι η πιθανότερη υποψήφια για να εκτοπίσει την εξαιρετικά μεταδοτική Δέλτα, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.
Η ανακάλυψη της Omicron προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, με πολλές χώρες να περιορίζουν τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, φοβούμενες ότι η παραλλαγή αυτή θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα, ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος αύξησης των μολύνσεων.
«Αν σκεφτήκαμε ότι θα υπερισχύσει της Delta;
Αυτό ήταν ανέκαθεν το ερώτημα, τουλάχιστον όσον αφορά τη μεταδοτικότητα…
Ίσως αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή, να είναι εκείνη» που θα εκτοπίσει τη Delta, είπε ο Andrian Purren, ο εκτελεστικός διευθυντής του NICD.
Αν η Omicron αποδειχθεί πιο μεταδοτική από τη Delta, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των λοιμώξεων, κάτι που θα ενέτεινε την πίεση στα νοσοκομεία.
Ο Purren είπε ότι οι επιστήμονες θα ξέρουν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες κατά πόσο η Omicron παρακάμπτει την ανοσία που δημιουργείται από τα εμβόλια ή την νόσηση και αν προκαλεί χειρότερα κλινικά συμπτώματα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.
Η Deltaπροκάλεσε ένα τρίτο κύμα μολύνσεων στη Νότια Αφρική και στις αρχές Ιουλίου τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 26.000 καθημερινά.
Η Omicron πιστεύεται ότι θα προκαλέσει ένα τέταρτο κύμα και τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 10.000 μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, από περίπου 2.270 χθες.
Η Αν φον Γκότμπεργκ, κλινική μικροβιολόγος στο NICD, είπε ότι φαίνεται πως οι μολύνσεις αυξάνονται σε όλη τη χώρα, αλλά δεν συνέδεσε αυτό το φαινόμενο με την Omicron ακόμα. «Φαίνεται ότι κάποιες από αυτές τις εισαγωγές ίσως να ξεκίνησαν πριν από την ανάδυση της Omicron. Βλέπουμε επίσης ότι υπήρχε αύξηση στα κρούσματα γρίπης τον περασμένο μήνα, για αυτό πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί με τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού», τόνισε. «Παρακολουθούμε τα στοιχεία πολύ, προσεκτικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να τα συνδέσουμε με την Omicron», επανέλαβε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης