Τελευταία Νέα
Ενέργεια

S&P: Επαναξιολογεί θετικά το outlook της Mytilineos – Πιθανή αναβάθμιση το προσεχές 12μηνο

S&P: Επαναξιολογεί θετικά το outlook της Mytilineos – Πιθανή αναβάθμιση το προσεχές 12μηνο
Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν μια πιθανή αναβάθμιση τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η εταιρεία μετασχηματίζει με σημαντικά αυξητικούς ρυθμούς το EBITDA της διατηρώντας παράλληλα χαμηλό δανεισμό

Αναβάθμιση του outlook της Mytilineos σε θετικό δημοσιοποιεί ο Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s  με βάση την προσδοκία για υψηλότερα κέρδη. Η αξιολόγηση στο ΒΒ-

Συνολική εικόνα

Ο ελληνικός βιομηχανικός Όμιλος διαχειρίστηκε με επιτυχία τις συνθήκες διακύμανσης των τελευταίων 18 μηνών. Είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις λειτουργικές δραστηριότητες του 2022 με τον συνδυασμό σημαντικών εγχειρημάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις ΑΠΕ και την ανάπτυξη της αποθήκευσης με το τμήμα RSD και διασφαλίζοντας και πουλώντας projects στον τομέα αυτό και εδραιώνοντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας στο χαρτοφυλάκιό της.

Ως αποτέλεσμα, αναβαθμίζεται το outlook σε θετικό από σταθερό με μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΒΒ- για την εταιρεία. Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν μια πιθανή αναβάθμιση τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η εταιρεία μετασχηματίζει με σημαντικά αυξητικούς ρυθμούς το EBITDA της διατηρώντας παράλληλα χαμηλό δανεισμό.

Η βασική αξιολόγηση

Μετά από μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων στις αγορές της πραγματικής οικονομίας τους τελευταίους 18 μήνες, η Mytilineos είναι καλά τοποθετημένη για να αυξήσει την κερδοφορία της περαιτέρω το 2022.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποδείχθηκε περισσότερο ανθεκτικό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, όπως επίσης και κατά το τελευταίο διάστημα ανόδου των ενεργειακών τιμών.

Στο καθένα έτος από την τελευταία διετία, η διασπορά των δραστηριοτήτων σε διαφορετικούς τομείς έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής.

Αναμένουμε ο όμιλος να ολοκληρώσει το 2021 με ένα EBITDA της τάξης των 350 εκατ. υποστηριζόμενο από 150 εκατ. που θα προέλθουν από την μεταλλουργία και 130 εκατ. από το τμήμα της ενέργειας. Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα 315 εκατ. του 2020, που προήλθαν 136 εκατ. από την μεταλλουργία και 157 από την ενέργεια.

Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, ο Οίκος S&P έχει αναβαθμίσει ανοδικά τις προσδοκίες του 2022 για το EBITDA σε 500-550 εκατ. έναντι αρχικής εκτίμησης 340 -360 εκατ. προσβλέποντας σε περαιτέρω άνοδο το 2023. Κατά την ανάλυση, από την στιγμή που οι αγορές θα σταθεροποιηθούν, η εταιρεία θα είναι σε θέση να δημιουργήσει σημαντικά cashflows και να μειώσει περαιτέρω τον δανεισμό της υποστηρίζοντας μια υψηλότερη αξιολόγηση.

Αναμένεται τα ΒΟΤ projects να υποστηρίξουν μια ακόμη σημαντική πηγή ταμειακών ροών τα επόμενα χρόνια. Τα ήδη ανακοινωθέντα στη Ρουμανία και την Αυστραλία projects, αποτελούν προάγγελο για τα μελλοντικά στον τομέα του sustainable energy κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η εταιρεία πιστεύει ότι οι δυνατότητές της στον τομέα κατασκευών τέτοιων projects μαζί με μια υγιή ζήτηση θα αποτελέσουν έναν σοβαρό καταλύτη ανάπτυξης. Σήμερα, διαθέτει 50 τέτοια projects σε 11 χώρες που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν 250-300 εκατ. την ερχόμενη τριετία.

Το βασικό σενάριο

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, τα EBITDA προσαρμοσμένα θα ανέλθουν σε 350 εκατ. το 2021 με άνοδο στα 500-550 εκατ. το 2022. Η άνοδος προέρχεται από την αύξηση των τιμών του αλουμινίου και την σταθεροποίηση των ενεργειακών τιμών, καθώς και την συμβολή των υπολοίπων δραστηριοτήτων.

Οι ελκυστικές αντισταθμίσεις που έχουν γίνει στην μεταλλουργία και το τριετές συμβόλαιο με την ΔΕΗ που εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό κόστος ανταγωνιστικότητας στην παραγωγή primary αλουμινίου δείχνουν ότι το EBITDA του 2022 θα κινηθεί ανοδικά.

Το ανοδικό σενάριο

Οι προδιαγραφές που υποστηρίζουν μια αναβάθμιση περιλαμβάνουν:

Την ολοκλήρωση και λειτουργία του CCGT το 2022 με συμβολή από το β’ εξάμηνο και σημαντικότερη το 2023.

Την εδραίωση μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων στον τομέα του BOT

Την επιβεβαίωση προβλέψεων για σχέση προσαρμοσμένου χρέους προς EBITDA στο 2 ή και ακόμα καλύτερα.

Από την στιγμή που η εταιρεία, θα έχει ολοκληρώσει την φάση ανάπτυξης και ξεκινήσει να επιτυγχάνει τις υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, η πρόβλεψη οδηγεί σε προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA στο 2-2,5, που δικαιολογεί αναβάθμιση της αξιολόγησης.

Με βάση το τρέχον CAPEX, η ανάλυση λαμβάνει υπόψη ότι η επιχείρηση θα εισέλθει στην φάση σταθερής βιωσιμότητας στο τέλος του 2022.

Το καθοδικό σενάριο

Με βάση το σενάριο αυτό, η κερδοφορία δεν θα επιβεβαιώσει τις προβλέψεις της εταιρείας τα 550 εκατ. για το 2022 οδηγώντας σε μια σχέση χρέους προς EBITDA στο 3.

Επίσης, σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει μια εξαγορά με χρηματοδότηση χωρίς άμεση ανταπόκριση στην κερδοφορία.

Ρευστότητα

Εκτιμάται σαν ικανοποιητική υποστηριζόμενη από αναμενόμενες πηγές με ικανές ποσότητες διαθεσίμων και διαθέσιμες χρηματοδοτικές γραμμές. Η επόμενη ωρίμανση ομολόγου ύψους 500 εκατ. είναι το 2024. Οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση στον τομέα της ρευστότητας θα έχει να κάνει με την κίνηση του management και το track record να αναχρηματοδοτεί δανεισμό πριν την φάση ωρίμανσης με καλύτερους όρους.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης