Ενέργεια

Δρ. Αθ. Δαγούμας: «Χαμηλότερες οι τιμές του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο»

Δρ. Αθ. Δαγούμας: «Χαμηλότερες οι τιμές του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο»
Σμυρλής: Με προσεκτικό σχεδιασμό και υλοποίηση διεθνών διασυνδέσεων υψηλού δυναμικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η χώρα αναδεικνύεται σε κόμβο

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εκτίμησε ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο, στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα μας – η οποία επηρεάζει, όπως είπε, καθοριστικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής - βασίζονται στο μοντέλο month-ahead, δηλαδή στις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα.
Έτσι, τον Νοέμβριο οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν επειδή βασίστηκαν στις υψηλές τιμές του αερίου για τον Οκτώβριο, ενώ τον Δεκέμβριο, οι τιμές θα είναι χαμηλότερες.
«Αντίθετα», ανέφερε, «δεν υπάρχουν προβλέψεις για μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου».
Μίλησε ακόμη για τις τιμές λιανικής, λέγοντας πως οι προμηθευτές μετακυλούν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, εφόσον έχουν ρήτρες. «Διαφορετικά θα είχαν χρεωκοπήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Δρ. Δαγούμας σημείωσε ότι η ΡΑΕ εξετάζει πιθανές αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές ενώ τόνισε πως, παρά τις αντιδράσεις, η Αρχή θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των νέων προτύπων για τους λογαριασμούς και τις αιτήσεις προσφοράς ρεύματος καθώς και για την κατάργηση υπό προϋποθέσεις της ρήτρας αποχώρησης των καταναλωτών. Ο κ. Δαγούμας επικεντρώθηκε επιπλέον στο θέμα του εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Διαχειριστών και δεσμεύτηκε ότι η ΡΑΕ θα παρέχει κίνητρα ώστε να συμβάλει στη βελτίωσή τους.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι υψηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 «ήρθαν για να μείνουν», κάτι που θα επιταχύνει την Ενεργειακή Μετάβαση.


Γιάννης Σμυρλής: «Η χώρα αναδεικνύεται σε κόμβο για ασφαλή ενεργειακό σχεδιασμό»

Ο Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής, μίλησε για στρατηγική απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή και την αναπροσαρμογή της σε αυτά τα νέα δεδομένα και εξήγησε πως αυτό θα γίνει με μια ευρεία, προσεκτικά σχεδιασμένη, στοχευμένη και εκτεταμένη μεταρρύθμιση, που θα τροφοδοτεί τη χώρα με τα κατάλληλα εργαλεία και που θα την κάνει ισχυρή και ανταγωνιστική για το μέλλον.

«Με προσεκτικό σχεδιασμό και υλοποίηση διεθνών διασυνδέσεων υψηλού δυναμικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η χώρα αναδεικνύεται σε κόμβο για ασφαλή ενεργειακό σχεδιασμό και διακίνηση ενεργειακών προϊόντων μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής», τόνισε. «Αποστολή μας στο ΥΠΕΞ υπήρξε τα τελευταία χρόνια, η αναμόρφωση της οικονομικής διπλωματίας της χώρας στα πρότυπα των πιο δυναμικών και σύγχρονων χωρών», συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης