Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Περιορίζεται σε κατευθυντήριες γραμμές για τα τιμολόγια ρεύματος - Στο ΥΠΕΝ και η πρόωρη κατάργηση ρήτρας

ΡΑΕ: Περιορίζεται σε κατευθυντήριες γραμμές για τα τιμολόγια ρεύματος - Στο ΥΠΕΝ και η πρόωρη κατάργηση ρήτρας
Οι κατευθυντήριες γραμμές θα αφορούν στην υιοθέτηση από πλευράς των προμηθευτών τυποποιημένων εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης

Σε σαφή υπαναχώρηση στο θέμα των νέων τιμολογίων οδηγείται η ΡΑΕ μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις των προμηθευτών, παραπέμποντας έμμεσα το θέμα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μετά από τρεις διαβουλεύσεις στις οποίες η αγορά σύσσωμη εξέφρασε την διαφωνία της, η ΡΑΕ περιορίζεται στην έκδοση κατευθυντήριων γραμμών προς τους προμηθευτές, τις οποίες και αναμένεται να εγκρίνει η Ολομέλεια στη σημερινή της συνεδρίαση. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα αφορούν στην υιοθέτηση από πλευράς των προμηθευτών τυποποιημένων εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης των καταναλωτών και την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων με διαβάθμιση ρίσκου, μέτρα που εισηγήθηκε η ΡΑΕ για την ενίσχυση της διαφάνειας του λογαριασμού ρεύματος και την προστασία των καταναλωτών.

Οι προμηθευτές τάχθηκαν γενικά υπέρ της αρχής της διαφάνειας, διαφώνησαν κάθετα ωστόσο με την ομογενοποίησή των τιμολογίων και ειδικά την κατηγοριοποίησή τους βάση του βαθμού κινδύνου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν εξυπηρετούν τη διαφάνεια, περιορίζουν την επιχειρηματική ελευθερία και οδηγούν έμμεσα την αγορά σε ρύθμιση τιμολογίων, απόψεις που φαίνεται ότι υποχρέωσαν τη ΡΑΕ να αμβλύνει την παρέμβασή της και να την περιορίσει απλώς σε κατευθυντήριες γραμμές. Στο υπουργείο παραπέμπει η ΡΑΕ και το ζήτημα της πρόωρης κατάργησης της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης , μέτρο που επίσης εισηγήθηκε στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας.

Ρήτρα πρόωρης αποχώρησης και σταθερά τιμολόγια

Η σημερινή Ολομέλεια θα εγκρίνει γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ για το ζήτημα των ρητρών πρόωρης αποχώρησης , το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να λάβει υπόψη του και να προβεί σε απόφαση.
Η ΡΑΕ επικαλείται για την παραπομπή στο υπουργείο, το γεγονός ότι ο Κώδικας Προμήθειας είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου, παρ ότι η ίδια έχει εισηγηθεί την εκχώρησή του, καθώς αποτελεί τον μόνο από τους 10 περίπου Κώδικες που δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα , όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα σταθερά τιμολόγια, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, προσδιορίζονται ως μηδενικού κινδύνου, τα κυμαινόμενα με όριο προσαύξησης ως τιμολόγια οριοθετημένου κινδύνου και τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης ως τιμολόγια υψηλού κινδύνου.
Τα νέα τιμολόγια, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή με την έναρξη του νέου έτους. Η έκδοση ωστόσο κατευθυντήριων γραμμών και όχι απόφασης δεν δεσμεύει τους προμηθευτές για την υιοθετησή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης