Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Τρομακτική» επένδυση 2,3 δισ. ευρώ σε project υδρογόνου στην Ευρώπη

«Τρομακτική» επένδυση 2,3 δισ. ευρώ σε project υδρογόνου στην Ευρώπη
Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί για το 2025-2026

Η ισπανική εταιρεία ενέργειας Iberdrola και η Σουηδική H2 Green Steel πρόκειται να συνεργαστούν και να αναπτύξουν μια μεγάλη εγκατάσταση που θα παράγει πράσινο υδρογόνο, σε ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες ενδιαφέρονται για τον πολυσυζητημένο τομέα, σύμφωνα με το CNBC.

Στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι το project των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα τις οδηγήσει στη δημιουργία μιας πράσινης εγκατάστασης υδρογόνου με ικανότητα ηλεκτρόλυσης 1GW και η χρηματοδότηση θα προέλθει από ένα μείγμα ιδίων κεφαλαίων, πράσινης και κρατικής ενίσχυσης.

Η παραγωγή του υδρογόνου

Το υδρογόνο, το οποίο έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή όπως ο άνεμος ή ο ηλιακός, τότε ορισμένοι το αποκαλούν πράσινο ή ανανεώσιμο υδρογόνο.

Όσον αφορά το έργο των δύο εταιρειών, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η παραγωγή το 2025 ή το 2026. Ο διευθυντής της Iberdrola, Aitor Moso δήλωσε ότι το πράσινο υδρογόνο θα είναι «μια κρίσιμη τεχνολογία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες βαριές βιομηχανικές διεργασίες, όπως η παραγωγή χάλυβα».

Έργα όπως αυτό που σχεδιάζεται με το H2 Green Steel, είπε ο Moso, «θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης μεγαλύτερων και πιο εξελιγμένων συσκευών ηλεκτρολύτη, καθιστώντας το πράσινο υδρογόνο πιο ανταγωνιστικό».

Η πρόκληση των εκπομπών CO2

«Μεταξύ των βαρέων βιομηχανιών, ο τομέας του σιδήρου και του χάλυβα κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τις εκπομπές CO2 και τη δεύτερη θέση όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας», λέει ο IEA, προσθέτοντας ότι ο τομέας σιδήρου και χάλυβα είναι υπεύθυνος για 2,6 γιγατόνους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο . «Ο τομέας του χάλυβα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής άνθρακα, ο οποίος παρέχει περίπου το 75% της ενεργειακής του ζήτησης» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης