Διεθνή

ΠΟΥ - Συνέδριο Reuters: Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού είναι πολύ μεταδοτικότερη από προηγούμενες

ΠΟΥ - Συνέδριο Reuters: Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού είναι πολύ μεταδοτικότερη από προηγούμενες
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, να μην πανικοβαλλόμαστε, δήλωσε επικεφαλής γιατρός του ΠΟΥ
Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Soumya Swaminathan δήλωσε σήμερα 3/12 στο συνέδριο Reuters Next πως ενώ η νέα παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού φαίνεται να είναι πολύ μεταδοτική, η σωστή απόκριση είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, προσεκτικοί και να μην πανικοβαλλόμαστε.
"Πόσο ανήσυχοι θα πρέπει να είμαστε;
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, να μην πανικοβαλλόμαστε, γιατί είμαστε σε διαφορετική κατάσταση απ΄ό,τι πριν από έναν χρόνο", δήλωσε η Swaminathan σε συνέντευξη στο συνέδριο Reuters Next.
Παρ΄όλο που η εμφάνιση της νέας παραλλαγής είναι ανεπιθύμητη, είπε πως ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος δεδομένης της ανάπτυξης των εμβολίων από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.

"Πρέπει να περιμένουμε, ας ελπίσουμε ότι είναι πιο ήπια... αλλά είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την παραλλαγή ως σύνολο", είπε η Swaminathan.
"Η Δέλτα ευθύνεται για το 99% των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο.
Η παραλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική για να γίνει κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο.
Είναι πιθανό, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί".
Η Swaminathan είπε πως η παραλλαγή Omicron φαίνεται να προκαλεί τριπλάσιες μολύνσεις απ΄ό,τι προηγουμένως στη Νότια Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι "όντως φαίνεται να μπορεί να υπερβεί κάποια φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση".

Τα εμβόλια φαίνεται όντως να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.
"Το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνουν... σημαίνει πως τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία και ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν προστασία", είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αναμνηστική δόση εμβολίου κάθε χρόνο, είπε "ο Π.Ο. Υ. ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια", τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια επιπλέον δόση, ιδιαίτερα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ή ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, ή ένα τροποποιημένο εμβόλιο.
"Η φυσική λοίμωξη δρα ως ενισχυτική δόση", είπε η Swaminathan και πρόσθεσε πως ενώ η νέα παραλλαγή "θα μπορούσε να έχει προέλθει από μια χώρα όπου δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αλληλούχησης του γονιδιώματος", η προέλευσή της δεν είναι γνωστή.
"Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ" είπε η Swaminathan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης