Τελευταία Νέα
Απόψεις

ΚΙΝΑΛ: Η ευκαιρία, η ενότητα και οι συσχετισμοί - Του Π.Μπουσμπουρέλη

ΚΙΝΑΛ: Η ευκαιρία, η ενότητα και οι συσχετισμοί - Του Π.Μπουσμπουρέλη
Τι δείχνει μια εκλογική διαδικασία, σημαντική για την πολιτική ισορροπία της ελληνικής πραγματικότητας
Οι εκλογές για την αρχηγία του  ΚΙΝΑΛ αποτελούν μια καθοριστική παράμετρο για την ισορροπία της πολιτικής ζωής, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει έδαφος. Οι προσδοκίες στον κεντροαριοστερό χώρο έχουν αναταθεί, με την διαδικασία να αποτελεί το πρώτο κρίσιμο βήμα.
Το δεύτερο θα είναι η διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος μετά την ύπαρξη νικητή και ηττημένων, που είναι κομβική για την ανάκαμψη του πολιτικού χώρου, που αποτελεί την αντανάκλαση και μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΙΝΑΛ έδειξε ανθεκτικότητα και απέναντι στην παρελκυστική τακτική Θεοδωράκη,  ο οποίος άλλοτε κραταιός και αγαπημένος των μέσων ενημέρωσης έσβησε σταδιακά πλήρως από το χάρτη και απορροφήθηκε από την κεντρώα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Φώφη Γεννηματά έβαλε τις βάσεις για μια πρώτη ανάκαμψη, που δείχνει τώρα, ότι έχει δυνατότητες σημαντικής ανόδου με αναβάθμιση του ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αλλαγή των συσχετισμών. Για τον λόγο αυτό και είναι σημαντική η όλη διαδικασία, καθώς στο ΚΙΝΑΛ τοποθετούν τον πήχυ των επόμενων εθνικών εκλογών στο 15%.

Ασφαλώς και "σύμμαχος" του ΚΙΝΑΛ είναι η διεθνής τάση, όπου τόσο η παρουσία του SPD στην γερμανική κυβένηση, όσο και του Biden στην αμερικανική προεδρία σφραγίζουν μια φιλοσοφία για τα πολιτικά πράγματα που προσιδιάζει με αυτό που προσπαθεί το "πρώην ΠΑΣΟΚ" να εκπροσωπήσει και να ανακτήσει.

Τα πρόσωπα και οι δημοσκοπήσεις

Τα πρόσωπα θα παίξουν τον βασικό ρόλο. Όλα δείχνουν ότι η πρώτη μάχη θα αναδείξει τον Γιώργο Παπανδρέου και το Νίκο Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο.
Αν συμβεί αυτό, τότε οι δημοσκόποι θα πρέπει να δώσουν πολλές εξηγήσεις για τα μηνύματα που φρόντισαν ομογενώς να δημοσιοποιήσουν.
Είναι προφανές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε έναν στοχευμένο πόλεμο από την αρχή της δημοσιοποίησης της υποψιοφιότητάς του, από αυτούς που δεν το περίμεναν. Και αυτό γιατί ο Γιώργος είναι απρόβλεπτος και είναι βέβαιο, ότι θα ανακατέψει την κουτάλα σε ένα σκηνικό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη υπεροχή και ο Τσίπρας αποδυαναμώνεται σταθερά.

Βέβαια κάτι τέτοιο θα έχει περισσότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς σε πρώτη φάση η ενδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ θα ενισχυθεί βασικά από τα συγκοινωνούτα δοχεία ψηφοφόρων που έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν τελικά, ότι δεν έχουν να περιμένουν κάτι παραπάνω από την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Παπανδρέου από την πλευρά του εμφανίζεται πολύ πιο ώριμος από την περίοδο, που κλήθηκε να διαχειριστεί την χρεωκοπία, για την οποία έχει ευθύνη η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο ίδιος δεν επέδειξε τα αντανακλστικά που χρειάζονταν. Σε κάθε πρέιπτωση όμως, η πράσινη στροφή και η ενεργειακή μετάβαση με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, είναι κάτι που πρώτος ο ίδιος είχε επισημάνει από το 2008.
Τα μνημονιακά προγράμματα που εφαρμόσθησαν αργότερα δεν είχαν διαφορά στην συνέχεια. Και τέλος η ΕΚΤ παρενέβη στηρίζοντας τα ομόλογα της Ευρωζώνης, όπως και κατά την φάση του COVID για έμμεση ομογενοποίηση του χρέους, μετά την πρωτβουλία Ντράγκι το 2012, υποκαθιστώντας ουσιαστικά την ιδέα του ευρω-ομολόγου.

Παράλληλα ο Παπανδρέου συνδέεεται με ισχυρούς δεσμούς με το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα και αυτό θα έχει ενα επιλέον θετικό στοιχείο για την γεωπολιτική στρατηγική της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την δική του πλευρά είναι ένα νέος πολιτικός, γέννημα - θρέμμα ΠΑΣΟΚ και κυρίαρχος στους εσωκομματικούς μηχανισμούς Με αντιδεξιά ρητορική και πολύ κοντά σε αυτό, που το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ εξέφρασε από την γέννησή του.

Τέλος ο Ανδρέας Λοβέρδος παραμένει ένα πολύ αξιόλογος πολιτικός με κεντρώες θέσεις, ο οποίος όμως πείθει λιγότερο τους ψηφοφόρους του κινήματος.

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τον μετασχηματισμό του ΚΙΝΑΛ σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με ρόλο και πρέμβαση, αποενοχοποιημένο από αυτά που του "φόρωσαν" κατά τα μνημόνια, ώστε να επαναφέρει την ισορροπία στην πολιτική ζωή, εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την ανεπαρκειά του. Κρίσιμη θα είναι η διατήρηση της ενότητας και η αναδιάρθσρωση με την παρουσία όλων σε μάχιμες θέσεις.

Η παρουσία του Παύλου Χρηστίδη είχαι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και σίγουρα θα έχει ρόλο στο ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης