Ενέργεια

Κεφαλαιαγορά ΗΠΑ: Έρευνα κατά των κατασκευαστών EV, Tesla και Lucid

Κεφαλαιαγορά ΗΠΑ: Έρευνα κατά των κατασκευαστών EV, Tesla και Lucid
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ξεκίνησε έρευνα κατά της Tesla σχετικά με τους κινδύνους ανάφλεξης των ηλιακών πάνελ της και κατά της Lucid για την συγχώνευση με την Churchill

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ξεκίνησε έρευνα κατά της Tesla μετά από πληροφορία ότι η εταιρεία δεν ενημέρωσε το κοινό και τους μετόχους σχετικά με τους κινδύνους ανάφλεξης των ηλιακών πάνελ της, όπως αναφέρεται σε επιστολή του οργανισμού και κατά της Lucid για την συγχώνευση της εταιρείας με την Churchill. H Lucid σημειώνει απώλειες 3%

Tesla

Η SEC αποκάλυψε την πληροφορία για την έρευνα κατά της Tesla σε απαντητική επιστολή με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου στον πρώην εργαζόμενο της εταιρείας, Steeven Henkes, ο οποίος το 2019 είχε καταθέσει καταγγελία σχετικά με την ασφάλεια των ηλιακών πάνελ της Tesla.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η SEC αναφέρει στην επιστολή «ότι η έρευνα είναι ενεργή και συνεχίζεται», αλλά τονίζει ότι η επιστολή δεν πρέπει να ληφθεί ως ένδειξη ότι έχει επιβεβαιωθεί κάποια παρανομία.
Ο κ. Henkes απολύθηκε από την Tesla τον Αύγουστο του 2020 και μήνυσε την αυτοκινητοβιομηχανία ισχυριζόμενος ότι η απόλυση του οφείλεται στις ανησυχίες που εξέφρασε για την ασφάλεια των ηλιακών πάνελ.
Στην επιστολή προς την SEC, ο κ. Henkes υποστήριζε ότι η Tesla και η SolarCity, την οποία εξαγόρασε το 2016, δεν αποκάλυψαν στους μετόχους τον κίνδυνο ανάφλεξης των ηλιακών πάνελ.
Η μετοχή της Tesla βουτάει 5,6% και βρίσκεται πάνω από 20% χαμηλότερα από τα υψηλά Νοεμβρίου.

Lucid


Η μετοχή του Ομίλου Lucid υποχώρησε 15% στις προκαταρκτικές συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς η εταιρεία αποκάλυψε ότι η SEC ζήτησε έγγραφα σχετικά με τη συγχώνευση της εταιρείας με την εταιρεία Churchill Capital.
Ο κατασκευαστής πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) είπε ότι η κλήτευση της 3ης Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφορά ορισμένες προβλέψεις και δηλώσεις γι'αυτήν και πως συνεργάζεται πλήρως με την SEC στην αναθεώρησή της.
Η συμφωνία της Lucid με την SPAC του Michael Klein είχε δώσει στη συνδυασμένη εταιρεία αξία μετοχικού κεφαλαίου 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.
Η Lucid Motors ιδρύθηκε το 2007 ως κατασκευαστής μπαταριών EV με την ονομασία Atieva από τον πρώην στέλεχος της Tesla Bernard Tse και τον επιχειρηματία Sam Weng.
Στόχος της είναι να παράγει 20.000 οχήματα το 2022 και 50.000 το επόμενο έτος.
Πριν από σχεδόν τρεις μήνες, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος πιστοποίησε ότι η γκάμα των αυτοκινήτων Air Dream Edition Range ξεπερνά κάθε άλλη στον χώρο των EV, συμπεριλαμβανομένου του πιο δημοφιλούς Tesla.
Ο τροχός 19 ιντσών της Lucid εξασφάλισε αυτονομία 520 μιλίων με μία πλήρη φόρτιση, καθιστώντας το EV με τη μεγαλύτερη αυτονομίαν που έχει αξιολογηθεί ποτέ.
Προηγουμένως το ρεκόρ ανήκε μέχρι τότε στο Model S Long Range Plus της Tesla.
Η Lucid ενώνεται με κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως η Nikola και η Lordstown Motors που βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών.
Ο Nikola συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για να πληρώσει 125 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια κατηγορία εναντίον του ιδρυτή του Trevor Milton ότι παραπλάνησε τους επενδυτές.
Η Lordstown βρίσκεται υπό έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης