Χρηματιστήριο & Αγορές

Η αισιοδοξία για την Omicron εκτόξευσε τους δείκτες της Wall: +2,07% ο S&P, +3,03% ο Nasdaq

Η αισιοδοξία για την Omicron εκτόξευσε τους δείκτες της Wall: +2,07% ο S&P, +3,03% ο Nasdaq
O S&P επαναπροσέγγισε την περιοχή των 4.700 μονάδων, κλείνοντας στις 4.686 +2,07%

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν σήμερα 7/12 οι βασικοί δείκτες της Wall Street για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον βιομηχανικό Nasdaq να καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις του από τον Μάρτιο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού και ιδιαίτερα την πεποίθηση του A. Fauci ότι το νέο στέλεχος δεν προκαλεί βαριά νόσηση, με την ελπίδα να επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Οι δείκτες ολοκλήρωσαν με ισχυρά κέρδη τις συναλλαγές της Δευτέρας, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει 657 μονάδες ή 1,9%, στον απόηχο των δηλώσεων του κορυφαίου επιδημιολόγου των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι ότι οι πρώτες ενδείξεις για την όμικρον δείχνουν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη μετάλλαξη δέλτα.

Ο Fauci σε νέες του δηλώσεις σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε ότι είναι "σχεδόν βέβαιο" ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, αν και επισήμανε ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει "τουλάχιστον δύο εβδομάδες" ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η ανακοίνωση της GlaxoSmithKline σήμερα ότι η θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου στελέχους όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με τις τελευταίες προκλινικές μελέτες,

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η θεραπεία των εταιρειών, sotrovimab, είναι αποτελεσματική κατά και των 37 μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδας, όπως ανέφερε η GSK.

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο +1,40% στις 35.719 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη +2,07% στις 4.686 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύεται +3,03% στις 15.686 μονάδες

Ισχυρή άνοδος στις αγορές

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τον τεχνολογικό κλάδο να πρωταγωνιστεί καθώς οι ανησυχίες για το νέο στέλεχος Omicron του κορωνοϊού υποχωρούν εν μέσω αναφορών ότι η νέα μετάλλαξη δεν εμφανίζεται να είναι πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα που έχει κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο μεταξύ, οι παραδόσεις εμβολίων στις χώρες της ΕΕ αυξάνονται σταθερά και ο εμβολιασμός προχωρά, με τη βιομηχανία να έχει δρομολογήσει και τις εργασίες για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις εξάλλου είναι ότι τα υφιστάμενα εμβόλια προσφέρουν κάποια προστασία και κατά της τελευταίας μετάλλαξης.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε +2,8% στις 15.813,94, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα +2,9% στις 7.065,39 μονάδες, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κέρδισε +1,5% στις 7.339,90 μονάδες

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,1% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε επίσης αυξηθεί κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και 2,1% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 3,9% στην Ευρωζώνη και κατά 4,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Το δεύτερο τρίμηνο είχε ανακάμψει κατά 14,4% η ευρωζώνη και κατά 13,8% η ΕΕ.
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η άνοδος της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, παρόλο που παραμένουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Destatis ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,8% τον Οκτώβριο, μετά την αναθεωρημένη πτώση κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,6%.

Σημαντικά κέρδη στην Ασία

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με όχημα την απελευθέρωση ρευστότητας από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικό, για δεύτερη φορά από την αρχή του 2021, απελευθερώνοντας ρευστότητα 1,2 τρισ. Γουάν μακροπρόθεσμα για να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, η οποία επιβραδύνεται λόγω πανδημίας.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μειώνει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) για τις τράπεζες, κατά 50 μονάδες βάσης, από τις 15 Δεκεμβρίου.
Η μείωση δεν θα αφορά στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς με υφιστάμενο RRR 5%, πρόσθεσε.
Η μείωση, η δεύτερη από την αρχή του έτους, ακολουθεί μια ευρεία περικοπή τον Ιούλιο, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Li Keqiang ως ένας τρόπος να επιταχύνει τη στήριξη για την οικονομία, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε σταθερό το επιτόκιο στο 0,10% στη σημερινή συνεδρίαση, υποδηλώνοντας ότι θα χρειαστεί κάποιος καιρός μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για μια αύξηση και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την μετάλλαξη Omicron.
Ο Asia Dow κατέγραψε άνοδο +2,1% στις 3.785 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη +1,9% στις 28.455 μονάδες.
Ο Hang Seng ενισχύθηκε +2,7% στις 23.983 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε οριακή άνοδο 0,16% στις 3.595 μονάδες.

Η αισιοδοξία για την Omicron ωθεί ανοδικά +3% το πετρέλαιο - Ξεπερνά τα 75 δολάρια το bre
nt

Η ύφεση της ανησυχίας για την Omicron και η αισιοδοξία, έδωσε ανοδική πορεία στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης για "μαύρο χρυσό".
Στη Νέα Υόρκη, τα futures του αμερικανικού αργού ξεπέρασαν τα 70 δολ. το βαρέλι, μετά και το άλμα του σχεδόν 5% της Δευτέρας.

Αναλυτικότερα, το σημείο αναφοράς, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου 2022 άγγιξε τα 75,38 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 3,15%, όταν τη Δευτέρα σημείωσαν άνοδο 4,6%
Το αμερικανικό αργό WTI Ιανουαρίου 2022 έφτασε τα 71,90 δολάρια το βαρέλι γνωρίζοντας άνοδο 3,48%, ενώ τη Δευτέρα είχε κερδίσει 4,9%.

Οι εταιρείες υπέβαλαν προσφορές τη Δευτέρα για το αργό που αναμένεται να αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ από τα στρατηγικά τους αποθέματα.
Στην Κίνα, οι εισαγωγές πετρελαίου άγγιξαν υψηλό τριμήνου τον Νοέμβριο, μετά την διαμόρφωση νέων ποσοστώσεων για τα διυλιστήρια, σύμφωνα με στοιχεία κρατικών υπηρεσιών του Πεκίνου.

Το αργό ανακάμπτει από τις απώλειες των προηγούμενων έξι εβδομάδων, οι οποίες συνδέονταν με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του Covid, αλλά και λόγω της κίνησης κορυφαίων καταναλωτών να κινηθούν προς την αξιοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου της για τον Ιανουάριο του 2022 έδωσε ισχυρή πεποίθηση στην αγορά ότι η ζήτηση θα παραμείνει δυναμική, σημειώνει το πρακτορείο.

Η απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων αργού αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ελέγξει τις τιμές της βενζίνης. Εκείνοι που θα "κερδίσουν" τη δημοπρασία για τα 32 εκατ. βαρέλια δεν θα ανακοινωθούν δημοσίως πριν τις 14 Δεκεμβρίου, ωστόσο ήδη δύο μεγάλοι διεθνείς διυλιστές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ανέφεραν πηγές του Bloomberg με γνώση του ζητήματος.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης