Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ποια είναι τα δύο μέταλλα που θα ξεπεράσουν το πετρέλαιο το 2022

Ποια είναι τα δύο μέταλλα που θα ξεπεράσουν το πετρέλαιο το 2022
Αλουμίνιο και χαλκός θα ξεπεράσουν σε άνοδο το πετρέλαιο το 2022

Mετά από μια μακρά περίοδο ιστορικής ανόδου του πληθωρισμού οι ΗΠΑ απολαμβάνουν επιτέλους κάποια ανάπαυλα.
Οι τιμές στα πρατήρια πήραν την... κατιούσα, με τις μέσες εθνικές τιμές του φυσικού αερίου να πέφτουν σε χαμηλό επτά εβδομάδων στα 3,35 δολάρια το γαλόνι, σύμφωνα με την ΑΑΑ.
Οι τιμές των καυσίμων άρχισαν να πέφτουν όταν ο Πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε στις 23 Νοεμβρίου τη μεγαλύτερη απελευθέρωση που έγινε ποτέ από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (Strategic Petroleum Reserve), αν και οι ειδικοί το έχουν χαρακτηρίσει ως απλό βοήθημα.

Το ράλι του φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, το ράλι φυσικού αερίου μειώθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Στις αρχές Οκτωβρίου, το φυσικό αέριο έφτασε τα 6,47 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, που αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014.
Ωστόσο, αυτό το ράλι έχει αντιστραφεί πλήρως, με τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν ακόμη 11,5% τη Δευτέρα στα 3,66 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 15.

Το ζοφερό ράλι έχει σταματήσει, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι οι θερμοκρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υψηλότερες από το συνηθισμένο, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση ψύξης.Το ενεργειακό σοκ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς πίσω από επίπεδα ρεκόρ του πληθωρισμού, και το πάγωμα των τιμών της ενέργειας θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στη μείωση της πληθωριστικής πίεσης.
«Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τους καταναλωτές», δήλωσε στο CNN ο Robert Yawger, διευθυντής συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho Securities.
Το ίδιο, ωστόσο, δύσκολα μπορεί να ειπωθεί για άλλα εμπορεύματα, ιδιαίτερα τα μέταλλα.

Υψηλά οι τιμές των βασικών μετάλλων

Μετά από ένα ευρύ ράλι το τρέχον έτος, οι τιμές των περισσότερων βασικών μετάλλων παρέμειναν πεισματικά υψηλές, με τους ειδικούς να προβλέπουν περισσότερα από τα ίδια το επόμενο έτος.
«Είμαστε ανοδικοί στην εξόρυξη για το 2022 με βάση θεμελιώδεις παράγοντες και αποτιμήσεις», είπε ο Jefferies σε ένα σημείωμα με τίτλο: «Το ίδιο παλιό τραγούδι και χορός για το 2022». ενώ είμαστε πιο προσεκτικοί στο σιδηρομετάλλευμα και τον άνθρακα».

Ο οίκος Jefferies έχει προβλέψει μια τεράστια μετατόπιση στην κινεζική ζήτηση, με τους παλιούς μοχλούς της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης να υποχωρούν, ενώ η ζήτηση από τον τομέα της νέας οικονομίας αυξάνεται.
«Αναμένουμε ότι οι αλλαγές στην κινεζική οικονομία θα οδηγήσουν σε μια στροφή από τον χάλυβα, το σιδηρομετάλλευμα και τον άνθρακα στον χαλκό, το νικέλιο, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα «ενεργειακής μετάβασης»».
Τα μέταλλα που τροφοδοτούν τη νέα οικονομία θα γίνουν σύντομα πιο πολύτιμα από τη βιομηχανία πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές του χαλκού, του νικελίου, του κοβαλτίου και του λιθίου θα μπορούσαν να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά για μια άνευ προηγουμένου, διαρκή περίοδο σε ένα σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών, με τη συνολική αξία της παραγωγής να αυξάνεται περισσότερο από τέσσερις φορές για την περίοδο 2021- 2040, και μάλιστα να ανταγωνίζεται τη συνολική αξία της παραγωγής αργού πετρελαίου.
Σε ένα σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών, η έκρηξη της ζήτησης μετάλλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε τετραπλάσια αύξηση της αξίας της παραγωγής μετάλλων –συνολικά 13 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τα τέσσερα μέταλλα.
Αυτό θα μπορούσε να συναγωνιστεί την εκτιμώμενη αξία της παραγωγής πετρελαίου σε ένα σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών κατά την ίδια περίοδο, καθιστώντας τα τέσσερα μέταλλα μακροοικονομικά σχετικά με τον πληθωρισμό, το εμπόριο και την παραγωγή και παρέχοντας σημαντικά απροσδόκητα κέρδη στους παραγωγούς εμπορευμάτων.
Εδώ είναι οι γενικές προοπτικές για το αλουμίνιο και τον χαλκό.

1. Αλουμίνιο

Οι τιμές του αλουμινίου έφθασαν πρόσφατα σε υψηλά 13 ετών στο London Metal Exchange (LME) και στο Shanghai Futures Exchange (SHFE). Στις 7 Δεκεμβρίου, το αλουμίνιο διαπραγματευόταν στα 2.625,00 δολάρια ανά μετρικό τόνο, μια ελαφρά πτώση από τον μέσο όρο των 2.641,41 δολαρίων/MT τον Νοέμβριο.
Παρά τα πρόσφατα ισχυρά κέρδη τιμών, οι αναλυτές της Standard Chartered βλέπουν τις τιμές με ανοδική κατεύθυνση, με τον μακροχρόνιο απολογισμό των διαταραχών του εφοδιασμού στην Κίνα και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την τροχιά της μελλοντικής αύξησης της προσφοράς εν μέσω αυστηρότερων αναθεωρήσεων στόχων ενέργειας και εκπομπών.

Εκτός από τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα και τους περιορισμούς πολιτικής, η τελευταία αναταραχή που συνετέλεσε στην αγορά αλουμινίου αυτή την εβδομάδα ήταν το πραξικόπημα στη Γουινέα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στον κόσμο και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα.
Η Κίνα είναι ο βασικός εξαγωγικός προορισμός του βωξίτη της Γουινέας, αντιπροσωπεύοντας το 55% των εισαγωγών βωξίτη της Κίνας για

Σε περιφερειακή βάση, τα φυσικά ασφάλιστρα παραμένουν υψηλά λόγω της σταθερής ζήτησης και της αύξησης του κόστους ναύλων, με το ασφάλιστρο των ΗΠΑ Midwest να κυμαίνεται γύρω στα 36 σεντ/λίβρα μέχρι τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου, χάρη στην απεργία στο μεταλλουργείο Kitimat. Τα ευρωπαϊκά ασφάλιστρα βρίσκονται σε ακόμη πιο εντυπωσιακό 375/τόνο, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2015. Ωστόσο, τα αποθέματα αλουμινίου LME παραμένουν αρκετά χαμηλά στους 1,33 εκατομμύρια τόνους (Mt).
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αλουμινίου SHFE βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου, αφήνοντας χώρο για ένα ακόμη ράλι αλουμινίου.

2. Χαλκός

Ο οίκος Jefferies λέει ότι υπερεκτίμησε την προσφορά του ορυχείου χαλκού το 2021 κατά 500 τόνους και αναμένει ότι η παραγωγή χαλκού θα υπολείπεται των προσδοκιών και πάλι το 2022, προειδοποιώντας ότι το «πολυαναμενόμενο τσουνάμι της προσφοράς» θα μπορούσε να αποτύχει.
«Αναμένουμε ότι οι ελλείψεις στην παραγωγή χαλκού σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές».
Οι αναλυτές λένε ότι άλλα βασικά μέταλλα και Platinum Group Metals θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από τη βελτίωση της ζήτησης και την περιορισμένη προσφορά.

Η ισχυρή ζήτηση από το Μέσο Βασίλειο θα πρέπει να προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη.
Οι τιμές του χαλκού αυξάνονται μετά την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας τη Δευτέρα ότι θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά, απελευθερώνοντας τα κεφάλαια σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα για να ενισχύσει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι εισαγωγές χαλκού της Κίνας αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο καθώς η ζήτηση υποχώρησε μετά τη χαλάρωση της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας που είχε μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 31,7% τον Νοέμβριο, πολύ πάνω από την πρόβλεψη για άνοδο 20,6%.
Ο χαλκός αναφοράς τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) διαπραγματεύθηκε στα 9.562 δολάρια ο τόνος τη Δευτέρα.

Η Standard Chartered παρέχει μια βασική προοπτική για τα εμπορεύματα ως εξής:


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης