Ενέργεια

Simson: Στις 14 Δεκεμβρίου ανοίγει το κεφάλαιο κοινής προμήθειας φυσικού αερίου και προτεραιοποίησης της αποθήκευσης

Simson: Στις 14 Δεκεμβρίου ανοίγει το κεφάλαιο κοινής προμήθειας φυσικού αερίου και προτεραιοποίησης της αποθήκευσης
Η επερχόμενη μεταρρύθμιση του φυσικού αερίου της ΕΕ για την αποθήκευση και τις κοινές προμήθειες
Σχετικά Άρθρα

Η προγραμματισμένη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου, που αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου, θα επιδιώξει να βελτιώσει την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και θα περιλαμβάνει διατάξεις που επιτρέπουν την από κοινού προμήθεια αποθεμάτων φυσικού αερίου, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τους τελευταίους μήνες, οι όλο και ανερχόμενες τιμές του φυσικού αερίου έπληξαν τα φτωχότερα νοικοκυριά της ΕΕ και αύξησαν το κόστος για τις επιχειρήσεις, απειλώντας να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
«Οι επερχόμενες προτάσεις θα σπεύσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά  μεταξύ άλλων, το βασικό ζήτημα της αποθήκευσης», δήλωσε η Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ.
«Θα καταστήσουμε την αποθήκευση μέρος των κινδύνων προς αξιολόγηση για την ασφάλεια του εφοδιασμού, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», είπε σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (2 Δεκεμβρίου).
Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν τα 160 ευρώ/Mwh το φθινόπωρο πριν ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται περίπου στα 95 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν αυξηθεί στο 17% φέτος, είπε ο Simson. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 ευρώ.

Κρίση που «δημιουργήθηκε από τη γεωπολιτική»

Ωστόσο, ενώ η αστάθεια στις αγορές φυσικού αερίου οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, «παρατηρούμε επίσης αβεβαιότητες που δημιουργούνται από τη γεωπολιτική, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας», πρόσθεσε επικαλούμενη τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
«Οι ρωσικές εισαγωγές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο είναι 25% χαμηλότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο αποθηκευτικός χώρος που ανήκει στην Gazprom είναι σημαντικά χαμηλότερος από πέρυσι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η Gazprom δεν διέθετε ημερήσιους όγκους, για τους οποίους είχε δεσμευτεί».

Εν τω μεταξύ, ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας Alexander Lucashenko έχει απειλήσει να μπλοκάρει τις προμήθειες ρωσικής διέλευσης μέσω του αγωγού Yamal, εάν η Ευρώπη επιβάλει κυρώσεις για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της χώρας του με την Πολωνία.
Η Βαρσοβία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδίασε σκόπιμα μια συμπίεση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα κατά των μονοπωλίων για το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου, με επικεφαλής την Gazprom.
«Το θέμα της Gazprom και οι πρακτικές που παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες δεν έχουν εξηγηθεί», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας Anna Moskwa.

«Μας ενδιαφέρει μια ειλικρινής ανάλυση και λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τη δραστηριότητα της Gazprom», είπε στους συναδέλφους της στις Βρυξέλλες.
Ο Simson απάντησε, λέγοντας ότι το στέλεχος της ΕΕ ερευνά επί του παρόντος τους ισχυρισμούς.

Αποθήκευση και κοινή προμήθεια

Μία από τις ιδέες που προτάθηκαν από την Ισπανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες είναι η ΕΕ να αγοράζει αέριο από κοινού για να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της ενιαίας αγοράς της με 450 εκατομμύρια καταναλωτές.
Αυτό θα βασίζεται σε μια εθελοντική κοινή προμήθεια ή σε κεντρικό μηχανισμό αγοράς φυσικού αερίου «συμβάσεων επιλογής» μέσω ανταγωνιστικών δημοπρασιών, σύμφωνα με κοινό έγγραφο που υποβλήθηκε από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία πριν από τις σημερινές συνομιλίες.

Στη συνέχεια, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου της ΕΕ, «εξασφαλίζοντας επιπλέον όγκους φυσικού αερίου σε προσιτές τιμές», ανέφερε το κοινό έγγραφο.
Ο Simson φάνηκε να υποστηρίζει αυτή την ιδέα, λέγοντας στους υπουργούς της ΕΕ, ότι το επερχόμενο πακέτο φυσικού αερίου της Επιτροπής «θα αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, το βασικό ζήτημα της αποθήκευσης».
«Η πρόσβαση στην αποθήκευση θα βελτιωθεί με την αύξηση της διαφάνειας της λειτουργίας αποθήκευσης και υπό την προϋποθεση να υπάρξει ανόθευτο δευτερογενές απόθεμα / εμπόρευμα φυσικού αερίου αξιοποιώντας την χωρητικότητα των συμπληρωματικών αποθηκών.

«Επιπλέον, η πρόταση θα περιλαμβάνει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου από ρυθμιζόμενα περιβάλλοντα, σύμφωνα με τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ απέρριψε τις εκκλήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας για μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι ο τρέχων σχεδιασμός της αγοράς λειτουργεί όπως προβλέπεται.

Μια προκαταρκτική αξιολόγηση από τον ACER - τον Οργανισμό της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας - τόνισε ότι η εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας «είναι ο κύριος παράγοντας που εξηγεί τις διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών».
Σύμφωνα με τον Simson, η έκθεση ACER «δείχνει ξεκάθαρα τα οφέλη του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επισημαίνει τον κίνδυνο που θα δημιουργούσε η επιλογή εναλλακτικών μηχανισμών τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης