Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιοί και ποιές ποσότητες αερίου εισήγαγαν το Νοέμβριο - Κινδύνους εγκυμονεί η διαιτησία

Ποιοί και ποιές ποσότητες αερίου εισήγαγαν το Νοέμβριο - Κινδύνους εγκυμονεί η διαιτησία
Ψηλά η τιμή του αερίου εξισορρόπησης - Πόσο θα κοστίσει μια πιθανή συμφωνία με τους Ρώσους
Σχετικά Άρθρα

Το 1/3 των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά τον Νοέμβριο ήταν LNG και εισήλθε στο σύστημα από την Αγία Τριάδα, δηλαδή το σημείο εισόδου που βρίσκεται απέναντι από το σταθμό αεριοποίησης της Ρεβυθούσας.
Παράλληλα οι εισαγωγές του καυσίμου ήταν αυξημένες κατά 4% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 2% σε σχέση με τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, λόγω των αυξημένων αναγκών για ηλεκτροπαραγωγή.
Ταυτόχρονα οι τιμές του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub, με βάση τις οποίες διαμορφώνεται η τιμή του LNG συνεχίζουν την εκρηκτική ανοδική τους πορεία, αφού τα συμβόλαια Φεβρουαρίου έκλεισαν την περασμένη Παρασκευή 10/12 στα 105,740 ευρώ/MWh.
Η εξάρτηση σε ποσοστό 34% της ελληνικής αγοράς φυσικού από το LNG αιτιολογεί την εκρηκτική άνοδο των τιμών στην χονδρική αγορά του ρεύματος, η οποία όλα δείχνουν, ότι θα συνεχιστεί αφού συνεχίζεται και η ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. Παράλληλα οι ανησυχίες για την εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά τόσο του φυσικού αερίου και συνακόλουθα του ηλεκτρισμού εντείνονται, όσο παραμένει ανοικτή η διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τον μεγαλύτερο προμηθευτή της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο αγωγού, τον ρωσικό κολοσσό Gazprom που ζητεί η τιμολόγηση του αερίου να συνδεθεί κατά 100% με το TTF έναντι του 40% που ισχύει με βάση την τρέχουσα συμφωνία η οποία εκπνέει στο τέλος του έτους.

Κινδύνους εγκυμονεί η διαιτησία

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι Ρώσοι να παραχωρήσουν μια συμφωνία κατά 80% σύνδεσης με TTF έναντι 100%, στοιχείο που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κόστιζε περί τα 500 εκατ ευρώ σε επιβάρυνση, ποσό που θα μπορούσε να ανέλθει και υψηλότερα. Παρά τα όσα λέγοντα για την διατησία, το σενάριο αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της τροφοδοσίας μεσούντος του χειμώνα και κατά συνέπεια σημαντικά ρίσκα. Η συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί αν όχι την τρέχουσα, την επόμενη εβδομάδα.
Η βασική συμφωνία θα περάσει από την ΔΕΠΑ και την GAZPROM και θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους προμηθευτές.
Σε κάθε πρίπτωση η αύξηση του κόστους σε συνδυασμό με την αύξηση της έκπτωσης, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό καθώς και την διάρκειά της για το πρώτο τρίμηνο του 2022,  θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος και θα "τεστάρει" τις αντοχές του συστήματος.
Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται ποιά θα είναι η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και ποιό μέρος θα κληθεί να αναλάβει η ίδια η ΔΕΠΑ, που εμφανίζεται με αυξημένες αντοχές απέναντι στην κρίση μετά την αναδιάρθρωση της δίοικησης την τελευταία διετία.
Σε κάθε περίπτωση τα σύγχρονα εργαλεία των αγορών μπορούν από μόνα τους, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της ΔΕΗ, να δώσουν τις κατάλληλες λύσεις στον κατάλληλο χρόνο. Επίσης καθίσται για άλλη μια φορά σαφής, η κομβική σημασία της ΔΕΠΑ για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα και η επικίνδυνη στρατηγική επιλογή της ιδιωτικοποίησής της.
Είναι άλλο η εισαγωγή στο χρηματιστήριο, που εν ευθέτω χρόνω θα συνέβαλε στην κεφαλαιακή της ενίσχυση και άλλο μια ιδιωτικοποίηση, που θα δημιουργούσε εμπλοκές στην διαχείριση της κρίσης του φυσικού αερίου.

Η άνοδος των τιμών επιδεινώνει τις προοπτικές

Το ενεργειακό επιτελείο εξετάζει όλα τα σενάρια πάντως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κάνοντας τους υπολογισμούς του, όπου πρωτοστατούν το Υπουργείο Ενέργειας και η Διοίκηση της ΔΕΠΑ.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η εικόνα των προθεσμιακών δείχνει επιδείνωση της κρίσης με αύξηση των τιμών στο προθεσμιακό συμβόλαιο του Μαϊου στα 75 ευρώ/MWh από 45 ευρώ και στα 86 ευρώ σε αυτό του Απριλίου.
Αυτό σημαίνει, ότι η κρίση θα διαρκέσει και οι τιμές θα παραμείνουν ψηλά. Η εικόνα αυτή αποτελεί φυσικό επακόλουθο της οξυμένης κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και εξηγεί γιατί οι Γερμανοί δεν διευθέτησαν την αύξηση προμήθειας μέσω του Nord Stream 2.
Παράλληλα όπως έχει κατ επανάληψη αναλύσει το WEN, η γερμανική αγορά λόγω των διασυνδέσεων και των διμερών συμβολαίων έχει καλύτερη δομή με αποτέλεσμα οι αυξήσεις των τιμών να επηρεάζουν πολύ λιγότερο το κόστος των καταναλωτών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, που επηρεάζεται άμεσα απο την παρατεινόμενη κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε από την Gazprom μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον επικεφαλής της εταιρίας Αλεξέι Μίλλερ στην Αγία Πετρούπολη, η Gazprom εξήγαγε πάνω από 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 11μήνου του 2021, ποσότητα ρεκόρ, η οποία υπερβαίνει την ποσότητα που παραδόθηκε συνολικά το 2020 στην Ελλάδα από τη ρωσική εταιρία.

Ψηλά η τιμή του αερίου εξισορρόπησης

Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τον Νοέμβριο ανήλθαν σε 5,6 TWh, αυξημένες κατά 4% σε μηνιαία βάση και κατά 2% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους.
Από αυτές οι 1,9 TWh ή 34% εισήχθη μέσω της Αγίας Τριάδας, δηλαδή προήλθαν από το σταθμό αεριοποίησης της Ρεβυθούσας και ήταν LNG. Οι 2,3 TWh ή το 41% εισήχθη μέσω του Σιδηροκάστρου, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας και ήταν ρωσικό φυσικό αέριο αγωγού, το οποίο όπως προαναφέρθηκε τιμολογείται σε ποσοστό 60% με βάση την τιμή του αργού και 40% με βάση το TTF. Εξάλλου 0,1 TWh ή 2% εισήχθησαν μέσω των Κήπων από την τουρκική Botas, ενώ 1,3 TWh ή 23% εισήχθησαν μέσω της Νέας Μεσημβρίας και είναι αζέρικο αέριο που προέρχεται από τον TAP.

Ενδεικτική της πορείας των τιμών του φυσικού αερίου είναι η εξέλιξη της τιμής του αερίου εξισορρόπησης, η τιμή του οποίου είναι υψηλότερη από τη μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής, ωστόσο σε ό,τι αφορά τις διακυμάνσεις ακολουθούν μάλλον παράλληλη πορεία. Η μεσοσταθμική τιμή του φυσικού αερίου εξισορρόπησης τον Νοέμβριο 80,7 ευρώ/MWh, μειωμένη σε σχέση με τον Οκτώβριο που ήταν στο υψηλότερο σημείο του έτους, τουλάχιστον μέχρι στιγμής και είχε διαμορφωθεί στα 89,5 ευρώ/MWh. Ωστόσο η τιμή του αερίου εξισορρόπησης τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στα 20,3 ευρώ/MWh, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στα 17,6 ευρώ/MWh και από τον Απρίλιο πήρε την ανηφόρα και διαμορφώθηκε σε 20,4 ευρώ/MWh, τον Μάιο 25 ευρώ/MWh, τον Ιούνιο 28,8 ευρώ/MWh, τον Ιούλιο 36,1 ευρώ/MWh, τον Αύγουστο 43,8 ευρώ/MWh και τον Σεπτέμβριο 62,5 ευρώ/MWh.

Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Νοέμβριο από μεγάλους καταναλωτές η εικόνα έχει ως εξής:

  • 612,807 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,
  • 483,671 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι,
  • 463,695 MWh από την μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο
  • 457,330 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή
  • 398,998 MWh από την Αλουμίνιον ΙΙ
  • 388,166 MWh από την Αλουμίνιον
  • 384,021 MWh από τη Motor Oil
  • 364,748 MWh στη Θίσβη από την Μυτιληναίος
  • 350,620 MWh από την ELPEDISON στη Θεσσαλονίκη
  • 209,819 MWh από την Ηρων ΙΙ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης